Hajformázók tesztje: ezek a legjobb termékek a piacon!

Ha nem viszed túlzásba, jó lesz a frizurád, és a hajad sem megy tönkre. De melyik készülék a legtutibb?

Örök probléma, hogy akinek egyenes haja van, az göndört (vagy legalább hullámosat) szeretne, akinek göndör, az pedig egyeneset. Vagy van, aki egyszerűen csak szereti váltogatni a stílusát, esetleg elege van folyton lelapuló és/vagy kócos hajából. Bármi is a motiváció, rengeteg készülék van már, ami megoldást jelent a frizuraszédelgők számára. Nem feltétlenül számítanak olyan komoly befektetésnek, mint mondjuk, egy laptop vagy egy tévé, de azért nem mindegy, mire áldozunk a pénzünkből. A Stiftung Warentest német fogyasztóvédelmi magazin ebben is segít, ugyanis négy hajgöndörítőt, öt hajsütővasat és hét hajegyenesítőt vetettek komolyabb vizsgálatok alá, hogy kiderüljön, melyik a legjobb a saját kategóriájában.

Mitől függ, hogy milyen a hajam?

Talán nem meglepő, de a génjeinkben van megírva, hogy hajhagymáink milyenek lesznek, és ennek köszönhetően tincseink milyen formát vesznek fel. Ez mind szép és jó, de akkor miért tudunk változtatni rajta, miért tudjuk formázni? A haj 97 százalékát a keratin nevű fehérje alkotja, és a szerkezetét hidrogénhidak, ionos kötések biztosítják. Hő vagy víz hatására azonban olyan átalakulások mennek végbe, amik lehetővé teszik, hogy egy kicsit babráljunk a hajunk szerkezetével.

Mit vizsgáltak?

Az értékelés 55 százalékát az adta, hogy milyen frizurát lehetett készíteni az adott készülékkel, ezt egyrészt egy profi fodrász, illetve 11 tesztelő pontozta. Szempont volt az például, hogy mennyire volt tartós a frizura, mennyire lett szépen csillogó vagy éppen sprőd a haj, és így tovább. Sokat nyomott a latban az is, hogy mennyire jó használni, mennyire esik kézre, mennyi idő alatt melegszik fel, hogyan szabályozza a hőmérsékletet, és hasonlók. Mivel elektromos készülékekről van szó, ezért a biztonság is nagyon fontos. A veszélyes üzembe az is beletartozik ezeknél az eszközöknél, hogy mennyire könnyű (vagy remélhetőleg inkább nehéz) megégetni magunkat vele. 

Mi a különbség a hajsütővas és a hajgöndörítő között?

A hajsütővas nem egy új találmány, mindenki találkozhatott velük. Ezekre a tincseinket nekünk kell feltekerni, ami nem annyira veszélytelen, főleg, ha a készülékben nincsen automata kikapcsolóprogram. A hajgöndörítő készülékek ezzel szemben maguktól penderítik fel a tincseket, a forróbb felületekhez nem igazán férünk hozzá, és nekünk csak egy gombot kell megnyomni.

Tipp: Ha valaki laza, nagy hullámokat szeretne, csak pár másodpercig és közepes hőmérsékleten „süttesse” a tincseit. Ha pedig valaki igazi csigákat akar, akkor több ideig és magasabb hőmérsékleten kell formázni a hajat, illetve egyszerre csak kisebb tincsekkel dolgozzon. Természetesen nem szabad a végtelenségig növelni sem az időt, sem a hőfokot. 

A tesztgyőztesek

A legjobb hajsütővas

Grundig Curl Sensation HS 6430 (ár: kb. 12 ezer forint)

A legjobb hajgöndörítő

Philips StyleCare Auto Curler (ár: kb. 35 ezer forint)

A legjobb hajegyenesítők

1. Remington Pro-Ion Straight S7710 (ár: 11 000 – 17 000 forint)

2. Braun Satin SensoCare Styler ST780 (ár: 21 000 – 30 000 forint)

3. Grundig HS 6532 Touch Control Ionic (ár: 31 euró, kb. 10 000 forint)

A kategóriák győztesei
A kategóriák győzteseiDívány

Bónusz: Így kell simítani

A frissen mosott, de száraz hajat a legkönnyebb kisimítani. Ha nem várod meg, hogy teljesen száraz legyen, a hőtől jobban károsodhat a haj. Ami a hővédő spray-k használatát illeti, a magazin szerint –és ezzel lehet nem egyetérteni is – erre nem feltétlenül van szükség, ráadásul nyomot hagyhatnak a készüléken. Az egészséges, erős haj elvileg 200 fokot is kibír, a vékony szálú, szőkített, sérült hajnál viszont érdemes megállni 170 foknál. Végy a mutató- és középső ujjad közé egy tincset, majd a másik kezeddel húzd végig rajta a hajvasalót a tövektől a végek felé haladva. Ha végeztél, tedd le a készüléket hűlni egy hőálló felületre, ahol gyerek, kisállatok nem érhetik el. És bármennyire is szereted, a szögegyenes és fényes tincseket, akkor se használd nyakló nélkül a hajvasalót, ha egyelőre nem tűnik úgy, hogy károsítaná a hajad.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek