Így változtass a telefonbeállításokon, hogy elkerüld az adathalászatot

Okostelefonunk folyamatosan nyomon követi minden lépésünket, melyekről gyakran küld információkat másoknak. Ez különösen annak fényében adhat okot aggodalomra, hogy a közelmúltban számos informatikai nagyvállalatról derült ki, mennyire gyengén védik felhasználóik személyes adatait.

Minden okostelefonhasználó átérzi, mennyire idegesítő tud lenni, mikor éppen csak kiléptünk egy étteremből, áruházból vagy moziból, készülékünk pedig máris megkérdi tőlünk, hogyan értékelnénk az adott helyet. A valódi probléma azonban az, hogy sok esetben nem tudhatjuk, milyen harmadik fél kezébe kerülhetnek személyes adataink, például földrajzi helyzetünk, pedig a különböző telekommunikációs szolgáltatók, telefon- és alkalmazásgyártó cégek, illetve közösségimédia-platformok mind megesküsznek rá, hogy előzetesen kikérték hozzájárulásunkat mindehhez. A legfőbb gond, hogy legtöbbünk egyáltalán nem tudja, miként működik mindez. A The Conversation cikkében összegyűjtötte az ezzel kapcsolatos problémákat és néhány hasznos tippet, ha el akarjuk kerülni, hogy túl sokat tudjon rólunk mobilunk.

Adathalászat a mi beleegyezésünkkel

A legtöbb esetben egy telefon megvásárlásakor, vagy egy program vagy applikáció telepítésekor rákérdeznek arra, beleegyezünk-e, hogy az adott készülék vagy szoftver hozzáférhessen bizonyos személyes adatainkhoz. Ez azonban nem ilyen egyszerű, hiszen cseles módokon vesznek rá minket az együttműködésre. Sok esetben nincs választásunk, hiszen a program nem engedi feltelepíteni magát, ha nem egyezünk bele a felhasználási feltételekbe. Még gyakrabban fordul elő, hogy egy hosszú, jogi szaknyelven íródott szöveg végén kell jóváhagyásunkat adnunk, melynek átrágására legtöbbünknek nincs se időnk, se türelmünk. A legtöbb hasonló dokumentum olyasmivel kezdődik, mint „az ön biztonsága mindennél fontosabb számunkra”. A valóság azonban ennél a lehető legtávolabb áll: ha önként beleegyezünk adataink átadásába, az adott cég azt tehet velük, amit szeretne, például könnyedén átadhatja őket egy ismeretlen harmadik félnek.

Vigyázz az adataidra!
Vigyázz az adataidra!Tom Werner / Getty Images Hungary

Egyes esetekben telefonunk vagy az adott alkalmazás megengedi számunkra, hogy elfedhessük magunkat – például mikor kikapcsolhatjuk készülékünkön a GPS-nyomkövetést. Sokszor azonban ezek egyáltalán nem gátolják meg azt, hogy például a mobilszolgáltató információt nyújthasson arról, merre is jártunk a közelmúltban. Ugyanígy, a különböző appok gyakran biztatják arra az őket letöltő felhasználókat, hogy „a teljesebb élmény érdekében” engedjék felfedni számukra tartózkodási helyüket, vagy (mint fentebb említettük) akár nem is engedik magukat installálni ellenkező esetben. Arról pedig fogalmunk sincsen, mennyi mindent árulhat el rólunk földrajzi helyzetünk: lakcímünket, az általunk leggyakrabban látogatott intézményeket, sőt akár még egészségi állapotunkról vagy kapcsolati státuszunkról is beszámolhat egy általunk teljesen ismeretlen fél számára.

Telefonunk többet elárul rólunk, mint hinnénk

Sok vállalat egyszerű pszichológiát vet be adataink megszerzésének érdekében. Az említett „kényszerítő” megoldásokon kívül gyakran az is elég, ha az adott készülék alapbeállításai engedélyezik az adott információk kiszivárogtatását, hiszen sokan egyáltalán nem törődnek azzal, hogy megváltoztassák ezeket a beállításokat, mások attól félnek, ezzel csak kárt tehetnek mobiljukban. Egyes rendszerek, például az iOS vagy az Android esetében nem is olyan könnyű belepiszkálni ezekbe. Az adathalászat célja természetesen a minél nagyobb anyagi haszon, hiszen ennek segítségével a különböző cégek személyre szabott hirdetésekkel bombázhatnak bennünket.

Vigyázz az adataidra!
Vigyázz az adataidra!Tony Anderson / Getty Images Hungary

Mint említettük, a legnagyobb probléma az, hogy az emberek többsége egyáltalán nincsen tisztában vele, mennyi mindent megtudhatnak róluk mások okostelefonjukon keresztül. A felmérések azt mutatják, hogy azok, akiket kellően tájékoztattak mindezen veszélyekről, akár fel is adnák mobilszolgáltatásuk használatát magánéletük védelme érdekében, vagy hajlandóak volnának magasabb előfizetési díjat fizetni, ha cserébe biztonságosabb feltételekhez juthatnának. A szolgáltató és gyártó cégek nagyon jól tudják ezt, ezért sem engedik, hogy szabadon dönthessünk.

Mit tehetünk tehát, ha jobban meg akarjuk védeni személyes adatainkat? Fontos, hogy tisztában legyünk vele, miként kapcsolhatjuk ki a műholdas helymeghatározást iPhone-unkon vagy androidos készülékünkön. Ezután csak akkor aktiváljuk azt, ha egy adott célra, például térképes navigációhoz, feltétlenül szükségünk van földrajzi helyzetünk megállapítására. Kerüljük az olyan alkalmazásokat, mint a Facebook Mobile, melyek a kelleténél mélyebben vájkálnak, hogy minél több információhoz jussanak rólunk. A Facebookot használjuk egy böngészőn, mondjuk, a Firefoxon keresztül, melyben lehetőségünk nyílik inkognitómódban csatlakozni a világhálóra. Ne hagyjuk, hogy telefonunkon keresztül mások turkálhassanak olyan részletekben, melyeket nem szeretnénk az orrukra kötni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek