Mi legyen a karácsonyfával? Így tárold a műfenyőt, így selejtezd le az igazit

Utálod, hogy minden évben szét kell szedned a műfenyőt, csak azért, hogy jövőre újra összerakhasd? Van másik út is!

Egy 30 éves orosz műfenyővel dűlőre jutni nagyjából akkora kihívás, mintha egyedül kéne összeraknod egy tetszőleges ikeás bútort. Ha a türelem nem az erősséged, jobb, ha bele se vágsz – sajnos ezt saját tapasztalatból mondom. Amennyiben szeretnéd megkímélni magad az idegtépő művelettől, és van némi szabad tárolóhelyed, inkább hallgass a CNET tanácsára, és egyben csomagold el a fát.

A szemeteszsák a megoldás

Mielőtt bármit is tennél, ragadj hajszárítót, majd a legalacsonyabb fokozatra kapcsolva fújd le a műfenyőről a szöszöket és a port. Ezután óvatosan hajlítsd be az ágait úgy, hogy azok a fa irányába nézzenek.

Ahhoz, hogy megvédhesd a műfenyőt a pókhálóktól és más szennyeződésektől, csupán két nagy szemeteszsákra, illetve zsinegre és ragasztószalagra lesz szükséged. Először lyukaszd ki az egyik zsák alját, emeld bele a fát (ehhez lehet, hogy kelleni fog egy segítő kéz), vezesd át a „törzsét” a nyíláson, majd a szájánál tekerd körül rajta a zsinórt.

A másik zsák mehet a műfenyő tetejére. Ezt szintén madzaggal vagy ragasztószaggal érdemes rögzítened a fához. Ha megvagy, már csak annyi a teendőd, hogy a törzse körül is körberagasztod a műfenyőt. Így már mehet a pincébe, egy nagyobb szekrénybe, vagy ha máshol nincs hely, az ágy alá. Jövőre, amikor újra szükséged lesz rá, csak a zsákokat kell lefejtened róla. Ugye, hogy mennyivel kényelmesebbnek ígérkezik?!

A díszeket csomagold külön dobozba
A díszeket csomagold külön dobozbaShutterstock

És ha élő fenyőm van? 

Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően az FKF Zrt. gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat, ami nem mindennapi logisztikai feladat, hiszen becslések alapján mintegy 500-600 ezer tűlevelű kerülhet ki az utcákra.

A társaság szerint az igazi kihelyezési dömping január 6-át, vagyis vízkeresztet követően kezdődik és általában 1-1,5 hónapig tart. Ebben az időszakban úgynevezett „fenyőfajáratok” szállítják el a feleslegessé vált fákat, előtte és utána pedig a normál hulladékszállító gépekre hárul a feladat.

A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé vagy több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fákat.

Az első esetben azonban figyelni kell arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát – közölte a FKF Zrt. Amennyiben olyan méretű a fenyőfa, hogy hulladékszállító géppel nem tudják összeaprítani, másik szállítójármű viszi el a helyszínről.

A kukák mellé helyezett fákat a fővárosban az FKF Zrt. szállítja el
A kukák mellé helyezett fákat a fővárosban az FKF Zrt. szállítja elShutterstock

A gyűjtőhelyek kerületi bontásáért kattints ide, ha pedig érdekel, hogyan zajlik a fenyőfák kitermelése, kukkants bele alábbi galériánkba is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek