Vásárolj félpénzből: 15 tipp a pénztárcád egészségéért

A boltok tudatosan építenek arra, hogy többet költs, mint amennyit szeretnél. Mutatjuk, mire figyelj, hogy többé ne kopasszanak meg.

Nem muszáj kuponokat vagdosnod ahhoz, hogy takarékosabb legyél. Ha előre átgondolod, hogy mire lesz szükséged, és tudatos vásárlóként jársz el, anélkül intézheted el a heti szupermarketes kört, hogy a fránya anyagiak miatt bármiről is le kéne mondanod. A The Daily Meal 15 tippet sorolt fel, mely segíthet a spórolásban.

1. Vásárolj kimérve

Így nemcsak a környezetet kímélheted, hanem a pénztárcád tartalmát is, hiszen a kimért élelmiszerek lényegesen olcsóbbak szoktak lenni. Ez akkor is bölcs döntés lehet, ha valamiből kisebb mennyiségre van szükséged, és nem akarod kidobni a maradékot.

Ami kimérve kapható, általában olcsóbb is
Ami kimérve kapható, általában olcsóbb isShutterstock

2. Kerüld a készételeket

Az ipari körülmények között előállított készételek általában nem az egészséges étkezés mintaképei, ráadásul a házi koszthoz mérten drágábbak is lehetnek. Ha spórolni szeretnél, válogasd össze, ami az adott fogáshoz szükséges, és otthon főzd meg magadnak.

3. Legyél rugalmas az összetevőkkel

Ha a vásárlás során ébredsz rá, hogy egy tétel jóval drágább a vártnál, ne ragaszkodj hozzá, inkább próbáld meg helyettesíteni egy olcsóbb alternatívával. A brokkoli például kiváltható akár karfiollal is, és így tovább.

4. Barátkozz meg a mirelit zöldségekkel

A zöldségeknél további megtakarítást jelenthet a mirelitpult felkeresése. Ha úgy érzed, hogy nem teljes az életed kelbimbó nélkül, de frissen elképesztően drága, gyorsfagyasztott változatának megvásárlásával több pénz maradhat a zsebedben. A mirelit zöldségekkel a pazarlás veszélyét is mérsékelheted, hiszen viszonylag hosszú eltarthatósági idővel rendelkeznek.

5. És a saját márkás termékkel is

A Dívány élelmiszertesztjeinél rendszeresen tapasztaljuk, hogy a saját márkás termékek semmivel nem rosszabbak az ismert gyártók hasonló áruinál, sőt gyakran jobbak is azoknál. Miért fizetnél többet valamiért, ha szinte ugyanazt olcsóbban is megkaphatod?

6. Ellenőrizd az egységárat

A boltok polcain lévő árak néha igencsak csalókák tudnak lenni. Lehet, hogy egy termék első ránézésre olcsónak tűnik, de aztán kiderül, hogy kisebb a kiszerelése, mint a mellette sorakozó konkurenseké, így szándékaid ellenére egy fillért sem spórolsz vele.

7. Egyél kevesebb húst

Ha nem létszükséglet, hogy kilószámra fald a húst, azon is nyerhetsz némi pénzt, ha – észszerű kereteken belül – kevesebbet veszel belőle, és a bevásárlásnál a megfizethetőbb kategóriába tartozó zöldségeket, gyümölcsöket és gabona alapú élelmiszereket részesíted előnyben.

8. Ne dobd ki a maradékokat

Az élelmiszer-hulladék világméretű problémát jelent, ami annak is a következménye, hogy az emberek hajlamosak túlvásárolni magukat, miközben a hűtő még tele van maradékokkal. Te ne kövesd a példájukat!

9. Figyeld az akciókat

Ez elég kézenfekvő lépés, de most nem csak az akciós újságban hirdetett árleszállításokra gondolunk. A szupermarketek előszeretettel árazzák le a lejárati idő közelében járó termékeket, melyek még biztonsággal fogyaszthatóak, viszont nagyságrendekkel olcsóbban juthatsz hozzájuk.

Ne bámészkodj túl sokat, mert így fog kinézni a kosarad
Ne bámészkodj túl sokat, mert így fog kinézni a kosaradShutterstock

10. Írj bevásárlólistát

Ha rendszeresen előfordul, hogy csak kenyérért és tejért ugrasz le a boltba, mégis két roskadásig teli szatyorral távozol onnan, érdemes lehet bevásárlólistát készítened, és a végsőkig kitartani mellette. Így talán leküzdheted az impulzus alapú vásárlás fenyegetését.

11. Készíts saját fűszerkeveréket

Ahelyett, hogy megvennél egy fűszerkeveréket, ami előrecsomagolva kapható, minimális erőbefektetéssel te is megcsinálhatod ugyanazt magadnak – csak éppen sokkal kisebb anyagi ráfordítással. Ennek további előnye, hogy szabadon variálhatsz a különféle komponensekkel.

12. Tervezz előre

A vásárlás előtt célszerű átgondolnod, hogy a közeljövőben mit szeretnél főzni, így a hét folyamán nem kell majd ismételten visszatérned a boltba, azt kockáztatva, hogy megveszel egy halom dolgot, amire egyébként semmi szükséged nincs.

13. Vásárolj okosan

Attól, hogy valami akciós, senki nem kényszerít rá, hogy megvedd. Persze, ha kell a főztödhöz, akkor rajta, de ha minden leárazott terméket a kosaradba pakolsz, ami az utadba akad, az minden lesz, csak nem spórolás.

14. Ragaszkodj a szezonális árukhoz

Azon túl, hogy a szezonális zöldségek és gyümölcsök egész egyszerűen jobb ízűek, jellemzően az áruk is alacsonyabb, így két legyet üthetsz velük egy csapásra.

15. Tárold megfelelően az ételt

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a körültekintő tárolás mennyire fontos, hiszen hiába cipelsz haza egy raklapnyi ételt, ha aztán hanyagságodból fakadóan a felét kénytelen leszel kidobni. Nem tudod, mi meddig áll el? Alábbi cikkünkből minden kérdésedre választ kaphatsz az élelmiszerek eltarthatóságával kapcsolatban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek