Ezek a legjobb sajtok a rántottádhoz

A reszelt sajttal készülő rántotta csak a belépő szintet jelenti. Ideje, hogy adj egy esélyt a lágyabb sajtoknak is!

Az, hogy egy rántotta simán csak jól, vagy fantasztikusan sikerül-e, általában a finomhangoláson múlik. Az alapreceptet mindenki ismeri, de néhány apró változtatás – mint például némi tej vagy egy extra tojássárgája –, teljesen más megvilágításba helyezheti a végeredményt. Ha szeretsz kísérletezni, most jól figyelj, a Skillet ugyanis hasznos tanácsokkal szolgált, hogy milyen sajtokat érdemes választanod unalomig ismert rántottád megreformálásához. 

Ismerkedj meg a pimentóval

A jellemzően cheddar sajtból, majonézből és pimiento paprikából álló pimento sajt inkább tekinthető szendvicskrémnek, mint hagyományos értelemben vett sajtnak, ám ez nem változtat a tényen, hogy mennyire eszméletlenül finom a rántottában. Már ha úgy csinálod, ahogy kell! A Skillet szerint minden azon múlik, hogy mikor adod hozzá a tojáshoz. A legjobb eredményt a következő módon érheted el.

Verd fej a tojásokat, ahogy szoktad, melegíts fel egy kevés vajat egy tapadásmentes serpenyőben, amíg habos állagot kap, majd öntsd bele a masszát és tartsd folyamatos mozgásban egy spatula segítségével. Amikor a tojás kezd megszilárdulni, de valamennyire még folyós állagú, tedd rá a pimento sajtot. Ezután már csak arra kell figyelned, hogy még azelőtt közbelépj, hogy a sajt kiválna a pimentóból, mert ha mégis megtörténne, az elronhathatja a rántotta állagát.

Krémsajttal még finomabb - külsőleg és belsőleg is
Krémsajttal még finomabb - külsőleg és belsőleg isShutterstock

Kínáld meg krémsajttal

A krémsajt az egyik legjobb dolog, ami a rántottával történhet. Ha egyszer megkóstolod így, többé nem is akarod majd máshogy enni. Persze ennek is megvan a maga trükkje: előbb dolgozd össze a tojást és a krémsajt felét egy elektromos habverővel vagy botmixerrel, majd a maradékot is keverd hozzá villával, hogy kisebb darabkák maradjanak benne.

Ha az így kapott masszát vajban, közepes hőfokon, „sepregető mozdulatokkal” terelgetve készítheted el egy serpenyőben, egy kivételesen krémes rántottához juthatsz, ízletes krémsajt csíkokkal tarkítva. 

Keverj hozzá ricottát

Vagy cottage cheese-t. Ettől egyszerre lesz habos és krémes a rántotta textúrája, akárcsak egy felfújtnak. Akármelyik mellett is döntesz, először célszerű alaposan megdolgozni botmixerrel, hozzáadni a tojást, majd sűrűn kevergetve forró vajon megsütni. A ricotta a tejtermékek irányába viszi el a rántotta ízét, a cottage cheese pedig teljesen egyedi karaktert kölcsönöz neki.

Ha azt szeretnéd, hogy igazán bajnok legyen a rántottád, alábbi cikkünkből további trükköket leshetsz el főzőtudományod tökéletesítéséhez. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek