Így csinálhatsz finom babot konzervből is

A konzervbab talán nem tűnik a gasztronómia csúcsának, pedig olcsó, sokoldalú, laktató és fél óra se kell hozzá, hogy összedobj belőle valami értékelhető fogást.

Ha a pénztárcakímélő módon szeretnél étkezni, az egyik legjobb dolog, amit tehetsz, hogy magadra főzöl, de ha folyton csak túlórázol, szalad a háztartás és a gyerekeken is rajta kell tartanod a szemed, előfordulhat, hogy alig marad rá időd. Itt jön a képbe a konzervbab, melyből a Lifehacker szerint minimális energiabefektetéssel is épkézláb étel készíthető. Máris elmondjuk, hogyan.

Párold olívaolajban

A konzervbabot szárítgasd meg, öntsd egy serpenyőbe és öntsd fel annyi olívaolajjal, hogy éppen csak ellepje. Ezután adj hozzá néhány gerezd fokhagymát, sózd meg (de csak módjával, mert a konzerv alapból is sós szokott lenni), szórd meg kedvenc fűszereiddel (például rozmaringgal, kakukkfűvel vagy tárkonnyal) és párold közepes hőfokon, amíg teljesen átforrósodik.

A krémes, ízekben gazdag hüvelyes ebben a formában tésztákhoz vagy pirítóshoz is kiváló. Nem akarsz olyan sok olajat használni? Akkor az úgynevezett sauté technika, vagyis a „hirtelen sütés” lehet a megoldás, amihez – némi fokhagyma és mogyoróhagyma társaságában – pár evőkanálnyi olívaolaj (vagy vaj) is elegendő.

Olcsó, laktató és egészséges
Olcsó, laktató és egészségesShutterstock

Fűszerezd meg

Amennyiben még nem láttál hozzá otthoni fűszerkészleted kiépítéséhez, itt egy újabb ok arra, hogy végre rászánd magad. Azok a fűszerkeverékek, melyeket a húsokhoz szánnak, általában a babbal is csodákat tesznek. A Montreal steak keverék állítólag különösen ízletes vele.

Bolondítsd meg egy kevés hússal

Nem kerül sokba, viszont rengeteget dob az ízén. A chorizo vagy a bacon például füstös aromákat kölcsönöz a babnak. Egy pro tipp: ha a hússal felturbózott babot megkínálod egy kevés tejföllel és friss fűszernövényekkel (korianderrel vagy akár fokhagymás csírával, esetleg sült póréhagymával), majd tortillába csomagolod, ízlelőbimbóid a mennyekben fognak járni.

Készíts belőle babpürét

Nyugi, egyszerűbb, mint gondolnád. A szájízedhez passzoló aromaforrásokat (a babérlevél, fokhagyma és az oregánó mind nagyszerű választás) dobd bele egy lábosba, adj hozzá egy evőkanálnyi zsiradékot, illetve a babot, majd főzd addig, amíg elkezd szétesni. Végül a masszából távolítsd el a babérlevelet és a fűszernövényeket, és pépesítsd a babot a kívánt állagúra. Ehhez akár botmixert is használhatsz.

Ha megkóstolod, nem tudsz majd leállni vele
Ha megkóstolod, nem tudsz majd leállni veleShutterstock

Vagy mártogatóst

Nemcsak finom, hanem számos bolti termékkel ellentétben egészséges is. Elkészítéséhez valami krémesre (görög joghurtra, tejfölre vagy tahinire), valami savasra (ecetre vagy citromlére), egy leheletnyi mézre (vagy egyéb édességre), egy-két gerezd fokhagymára, vagy egy csipetnyi fűszerkeverékre, valamint egy konyhai robotgépre lesz szükséged, amiben összekutyulod az egészet. A mártogatós tetejére mehet pár friss fűszernövény, és már tunkolhatod is bele, amit csak szeretnél, vagy rákanalazhatod a pirítósodra, pitádra.

Az egyébként megvan, hogy a babot nem véletlenül emlegetik a szuperételek között? A babfogyasztás jótékony hatásairól a tudomány is ódákat zeng.

Oszd meg másokkal is!
Mustra