Spórolj a tisztítószereken, takaríts természetesen! Íme, a recept!

Minek vennéd kiló- vagy literszámra a környezetre ártalmas tisztítószereket, ha pár hozzávalóból otthon is össze tudsz dobni kicsit természetközelibb keverékeket? Ebben segítünk!

A boltokban található tisztító- és mosószerek hatásosak, csak éppen olyan anyagok vannak bennük, amik sem nekünk, sem a természetnek nem tesznek jót. Szerencsére ezeket könnyen ki lehet váltani. Na jó, van velük egy kis munka, de ez megtérül. A Zöldbolt előadásán jártunk, ahol Tóth-Zerényi Kata üzletvezető mesélt arról, hogy milyen "hozzávalók" is kellenek egy vegyszermentes háztartásba.

Szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát): Igazán sokoldalú, gyengén lúgos, meleg vízben jól oldódó anyag. Jó súrolószer, még a szappanmaradékokat is el lehet vele tüntetni, de remek szolgálatot tesz akkor is, ha egy leégett edényt szeretnénk újra használhatóvá tenni. Ebben az esetben érdemes szódabikarbónás vízzel megtölteni a koszos edényt, majd kicsit felforralni a tartalmát. 

Szagtalanításhoz is használhatjuk, legyen szó bármiről, a hűtőről, a cipőről vagy éppen az ágymatracról és a szőnyegről. Utóbbiakat be kell hinteni a szódabikarbónával, majd leporszívózni az anyagot. Ha nem akarsz a kanállal bénázni, csinálj "sószórót" egy befőttesüvegből, vagyis szurkáld ki a fedelét, így egyszerűbb lesz adagolni a port. A szőnyegnél - ha nem a szagtalanítás a cél - kukoricakeményítő is használható, ha viszont házi kedvencünk vécének használta, akkor a keményítő mellett a szódabikarbónára is szükség lesz. 

A mosóvízhez vagy mosógépbe adagolva pedig fehérítőként is alkalmazható.

Fontos

Ha felütöd az internetet, biztos, hogy perceken belül szembejön az, hogy az ecet és a szódabikarbóna párosa mekkora csodaszer, ha takarításról van szó. Ez igaz, de csak részben, mivel az egyik savas, a másik pedig lúgos kémhatású, nem érdemes összekeverni a kettőt, hanem egymás után kell alkalmazni ezeket a felületeken.

Egyetlen egy kivétel van, ez pedig a lefolyótisztítás esete, amikor kifejezetten jól jön, hogy összepezsegnek. Arra azért ebben az esetben is figyelj, hogy minél mélyebben találkozzanak, és ehhez a művelethez valószínűleg szükséged lesz egy tölcsérre is. 

Mosószóda (nátrium-karbonát): Lúgosabb kémhatású, mint a szódabikarbóna, és nagyon zsíros felületeken is be lehet vetni, ehhez egy liter forró vízben kell feloldanunk három evőkanálnyi mosószódát. Ha csak mosogatni akarunk, akkor viszont 5 liternyi vízhez elég egy evőkanállal adni, és nem árt, ha van otthon gumikesztyű.

És igen, persze, hogy mosáshoz is jó, különben nem ez lenne a neve. Az arányok: a mosópor vagy mosódió adagjának a felét helyettesíthetjük mosószódával, fehér ruháknál pedig előbbiek nélkül is használhatod.

Még valami: ha külföldi recepteket olvasgatsz, sokszor találkozhatsz a bóraxszal, de ezt érdemes lecserélni mosószódára, hiszen előbbi mérgező

Mosó- vagy folttisztító só (nátrium-perkarbonát): Fehérít és fertőtlenít. A perkarbonátos oldatot mindig frissen kell elkészíteni, mert könnyen elbomlik, és vigyázzunk, mert fehérítő hatása miatt elbánhat a színes textíliákkal. Szerencsére a penésszel is elbánik, ezért fugák, illetve kulacsok tisztítására is kiváló. 

Citromsav: Sok mindenben hasonlít az ecethez, csak ezt por formában lehet kapni, és nem olyan átható a szaga. Szóval ha a vízkövet szeretnéd eltüntetni a csempéről vagy a zuhanykabinról, de nem akarod, hogy büdös legyen a lakásban, akkor vesd be inkább a citromsavat. És még valami: ha házi mosogatógép-kapszulát akarsz csinálni, abba is tehetsz belőle

Mosódió: A héjában található szaponinnak köszönhető tisztító hatása. (Igen, a vadgesztenyében is található ilyen vegyület, és szezon van, csak szólunk). Színes, nem túl koszos ruhák mosásához ajánlják, de a maradékot felmosáshoz is lehet használni. Kiifőzve hajsamponnak, kisállatsamponnak is jó, valamint a levéltetvek ellen is alkalmazhatjuk. A kifőzött mosódió nagyjából egy hétig áll el, míg a mosószappanos gél (erről majd később) akár három hétig is. Bár vannak alapreceptek, hogy kinek mi és milyen arányban válik be, az sajnos gépfüggő is lehet, ezért muszáj egy kicsit kísérletezni. 

shutterstock 242751085
Shutterstock

Mosó- és epeszappan: A mosógélhez 50 g reszelt mosószappanra és 3 liter ásványvízre van szükségünk, ahol azonban kemény a víz, érdemes mosószódát is adni a keverékhez, ha pedig pedig alacsony hőfokon mosunk, ezeket meleg vízben kell feloldani. Az epeszappan kiváló zsíroldó tulajdonságokkal bír, és már kis adag is nagyon hatásos. 

Illóolaj: A 100%-os termékeket keresd. A takarításhoz a teafa- és a citromolaj a legjobb, mert ezek fertőtlenítő hatásúak. A mosáshoz persze más, neked kedvesebb illatokat is használhatsz, de számolj azzal, hogy amikor felveszed a ruháidat, ezeknek már nem marad nyoma. Próbálkozhatsz persze dupla adaggal, de ez sem kecsegtet hosszú távú sikerrel. Száradás közben persze sokkal illatosabbak lesznek a ruháid, de nem lesz tartósabb az eredmény. Megoldást jelenthetnek a mosóparfümök, melyektől kicsit tovább tart az illat, mivel ezekben a víz és az olaj elegyedik. 

Mit mivel?

Kőpadlóhoz elég lesz a szódabikarbónás víz, a konyhai felületeket viszont mosószódás vízzel is áttörölgetheted. A fát olívaolaj és citromsav vagy ecet keverékével tudod felfrissíteni, a bőrhöz viszont vagy olajat vagy méhviaszt ajánlanak. Kényes anyagoknál a mosódió segíthet, ha pedig nagy a baj  a mosószappan is megoldás lehet. 

Ecet: Ahogy korábban pedzegettük, ez is alkalmas a vízkő eltüntetésére, és az öblítőt is ki tudja váltani. Kisebb, mondjuk 10-15 százalékos ecetből nyugodtan önthetünk annyit a gépbe mint az öblítőből szoktunk, ha ennél erősebb ecetet használunk, az árthat a gumiból készült alkatrészeknek.

Alkohol: A csíkmentes ablakok egy titka, és persze fertőtlenítéshez is kiváló. Ha pedig egy rongyot benedvesítünk alkohollal, már az elektronikai cuccokhoz sem kell külön tisztítószert venni. Apropó rongy, a mikroszálas törlőkendő nagyon hasznos, egy baj van csak vele: ez is forrása lehet a természetes vizekben egyre nagyobb koncentrációban előforduló mikroműnyagoknak

Recept általános tisztítószerhez (125 ml)

  • 1 púpos teáskanál citromsav
  • 3 csepp mosogatószer
  • 3 csepp teafaolaj és 3 csepp citromolaj, de ha nem tetszik a teafa illata, akkor lehet 6 csepp a citromolajból
  • víz

Ha nagyobb tisztítóerőre vágysz, mert gyermek vagy állat van a háztartásban, esetleg ezt használnád kevésbé higiénikus felületeken is, akkor víz és ecet egyenlő arányú keverékével öntsd fel a többi összetevő keverékét.

Olvasmányok:  Ha szeretnél jobban elmélyedni a témában, akkor ajánljuk a Környezetbarát háztartási praktikákat Dombóvári Adrienntől, a Háztartásunk kémiáját Nyíri Zsuzsannától vagy a Hétköznapi kalauzt Varga Évától.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek