Ezt a hibát szinte mindenki elköveti takarításkor. Te is?

Te vajon bűnös vagy benne? Tudod, mi a megfelelő irány és sorrend, ha nekiállsz a lakás kiglancolásának? Szakértő mondja meg a tutit.

Van egy pofonegyszerű dolog, amit az emberek többsége elront takarítás közben, és ezzel gyakorlatilag szabotálja a saját munkáját - az Apartment Therapy szerint legalábbis. Ez nem más, mint a takarítás iránya: ha nem fentről lefelé haladsz (vagyis először port törölsz, és a végére hagyod a felmosást és porszívózást), akkor majdhogynem feleslegesen dolgoztál. 

Az oldal egy New York-i takarításszakértőt, Kadi Duludét is megkérdezte a dologról. "Azért kell legfelül kezdened, és szisztematikusan lefelé haladnod, mert fordított esetben a por és a kosz, amit éppen letörölsz, pont azokon a felületeken fog landolni, amiket korábban már letakarítottál" - magyarázza Dulude.

Nagy a csábítás, de ne ezzel kezdd
Nagy a csábítás, de ne ezzel kezddFotó: Shutterstock

Tegyük fel, hogy elhatározod, rendesen kitakarítod a konyhádat, és egyből nekiesel a tűzhelynek meg a konyhapultnak, hiszen általában ezek a legkoszosabb részek, és ezek vannak leginkább szem előtt. Aztán nekiállsz áttörölni az egész konyhaszekrényt... Ezzel csak annyi a bibi, hogy ha a tűzhelynél és a pultnál magasabb részekre tisztítószert fújsz, vagy törölgetsz, az garantáltan azt eredményezi majd, hogy a végén újra le kell pucolnod a tűzhelyedet és munkalapodat is. Ha viszont először a felső szekrényeket törlöd át, és így haladsz lefelé, egészen a földre hullott kosz összesöpréséig, majd felmosásáig, akkor nem kell dupla munkát végezned.

Valld be: te is összevissza takarítasz?

  • Nem, én mindig úgy takarítok, mint a profik. 1082
  • Sajnos igen, ezért gyakori, hogy kimarad valami, vagy kétszer kell letörölnöm ezt-azt, mert egy másik munkafolyamattal összekoszoltam. 281
  • Takarítónőm van, remélem, ő tudja a tutit. 159

Így leírva röhejesen egyszerűnek tűnik, de a szakértő azt mondja, rengetegen elkövetik ezt a hibát. És amit még sokan elrontanak: "nem koncentrálnak egyetlen feladatra, hanem egyikről a másikra ugrálnak, sőt, szobáról szobára vándorolnak anélkül, hogy bármit is teljesen készre csinálnának. Könnyű azt gondolni, hogy majd észben tartjuk, mivel foglalkoztunk és visszatérünk hozzá később. De ez általában nem történik meg. A legjobb, ha pontos tervvel ugrunk neki a takarításnak és szigorúan tartjuk magunkat a fentről lefelé elvhez!" - mondja Kadi Dulude.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.