Mikor vihetem fel a háziállatot a repülőre?

Nem tudsz megválni bundás barátodtól a nyaralás idejére sem? Elmondjuk, mi kell ahhoz, hogy veled repülhessen.

Az Európai Unión belül egységes szabályok vonatkoznak a kisállatok szállítására. Ez abból a szempontból jó hír lehet, hogy nem érhetnek kellemetlen meglepetések, cserében viszont egy sor előírásnak kell megfelelned.

Gondoskodj útlevélről

Ahhoz, hogy kutyáddal, macskáddal, netán vadászgörényeddel láthass világot, három feltétel szükséges: hivatalosan dokumentált, egy éven belüli veszettség elleni oltás, állatútlevél, valamint mikrochip. Az útlevélről első körben annyit érdemes tudnod, hogy a jogosult állatorvosok adhatják ki, és a védőoltás pontos részleteit is tartalmaznia kell. További információkért kattints ide

Habár az általános eljárás viszonylag egyszerű, célszerű tájékozódni a helyi szabályozásról is, egyes országok ugyanis speciális kritériumokat is támaszthatnak. Van, ahová nem engedik be a 3-6 hónapos kisállatokat, vagy éppen előírják, hogy legalább 21 napnak kell eltelnie az első veszettség elleni vakcina beadása és az utazás kezdete között.

Néhány tagállam és nem uniós ország még szigorúbb ilyen téren. Írországba, Máltára, Finnországba, az Egyesült Királyságba és Norvégiába például csak akkor viheted magaddal kedvencedet, ha átesik egy jogosult állatorvos által elvégzett féregtelenítésen, ráadásul úgy, hogy a kezelés és az országba való belépés között 24 óránál több, de 120 óránál (azaz öt napnál) kevesebb időnek kell eltelnie.

Az utazás előtt keresd fel az állatorvost
Az utazás előtt keresd fel az állatorvostShutterstock

Nézz utána a kockázatoknak

Az utazás előtt nemcsak a helyi szabályoknak tanácsos utánanézni, hanem a célországra jellemző egészségügyi kockázatoknak is. Ezekről az állatorvos tud bővebb felvilágosítást adni.

„Számtalan olyan kisállat megbetegedés létezik, amely különböző földrajzi helyszínekre jellemző, mint például a leishmaniosis, a babeziózis és a dirofilariózis. A gazdiknak indulás előtt gondoskodni kell a megfelelő, helyszínre szabott védelemről, amiben központi szerepet játszik az állatorvosi szakvélemény kikérése is. Másrészről viszont nem szabad megfelejtkezni a bolhák, kullancsok, férgek és atkák elleni alapvető védelemről sem, hiszen ezek az élősködők Európa-szerte veszélyt jelentenek. Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy a földrajzi elhelyezkedéstől függően különböző kullancsfajták léteznek, amelyek újfajta fertőzéseket okozhatnak”

– magyarázta Michał Ceregrzyn, az MSD Animal Health szakértője.

Egyeztess a légitársasággal

A kedvencekre vonatkozó szabályozás légitársaságonként változik. Előfordul, hogy az állat kizárólag a csomagtérben szállítható, vagy csak vakvezető kutyák léphetnek a gépre. Általánosságban azt lehet mondani, hogy ahol engedélyezik számukra a repülést, a fedélzetre jellemzően a kistestű állatokat engedik fel.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint a légitársaságokat még a jegy megvásárlása előtt ajánlott megkérdezni, hogy az adott napon és járaton fogadnak-e kisállatot, mivel gyakran számbeli korlátozás van érvényben.

Készítsd fel kedvenced az útra

A repülés rendkívül stresszes a kisállatok számára, hiszen nem értik, mi zajlik körülöttük, miközben számos inger – szokatlan zajok, szagok és látványnak – hat rájuk. A szakértő ezért azt javasolja, hogy kedvencedet mentálisan is készítsd fel az útra, hogy lehetőleg minél kevesebb stressz érje:

„A kisállatnak meg kell mutatni a hordozóját és meg kell engedni, hogy eltöltsön benne valamennyi időt, így aztán utazás közben felismerheti a környezetét. Fontos a megfelelő méretű állathordozót kiválasztani, amelyben a kisállatnak elég helye van arra, hogy állva megforduljon, egyenesen üljön és fekvő pozícióban is teljesen elférjen. A szállítóeszköznek emellett jól szellőzőnek, de szivárgásmentesnek és persze biztonságosnak kell lennie. Természetesen az utazás előtt vizet is kell adni a kisállatnak, nagy távolság esetén pedig út közben is érdemes ellátni folyadékkal. Sokan nem szeretik, ha a csomagtérbe kerül a kisállatuk, pedig valójában a kutyák és a macskák jobban szeretnek így utazni, mivel kevesebb az inger és sötét környezetben maradhatnak.”

A repülés stresszhelyzetet jelent az állatoknak
A repülés stresszhelyzetet jelent az állatoknakShutterstock

Melyik légitársasággal utazzak?

A Comparethemarket nemrég átnyálazta a nemzetközi légitársaságok adatait, hogy kiderítse, mennyire állatbarát a szabályozásuk, majd közzétette a legjobbak és legrosszabbak listáját. Ennek alapján a következő cégeknél érdemes próbálkoznod: 

  • Air France
  • British Airways
  • Lufthansa
  • TUI
  • Thomas Cook
  • Turkish Airlines
  • Aegean Airlines
  • Aeroflot
  • Air Europa
  • Vueling

Ezeknél viszont nagyon nem:

  • EasyJet
  • Emirates
  • Flybe
  • Ryanair
  • Balkan Holidays
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek