Így hűtsd jól a laptopod a kánikulában

A laptop hűtők világában nyilvánvalóan szükség van a hangzatos névadásra, éppen ezért viszonylag ritka a hóval, jéggel, vagy épp széllel kapcsolatos terméknevek nélkül csatába induló hűtőberendezés.

Az egyre vékonyabb laptopok egyik legbosszantóbb kompromisszuma az ágyban, párnák közt lövöldözőket egész évben, az átlagfelhasználókat viszont többnyire csak a kánikulában érintő, visító, kerregő hűtőventilátor, ami hiába bőg úgy, mint egy RÁBA-Steiger, a laptopok melegszendvicssütővé/kenyérpirítóvá alakulását gyakran így sem képes megakadályozni. Szerencsére rengeteg olyan méretes ventilátorokkal ellátott berendezés kapható, ami jó eséllyel örökre véget vethet az ujj-szaunának. 

A Lifehacker tárgyilagos definíciójával élve alapvetően téglalap alakú, fémes ráccsal borított, és sok pici, vagy kevés nagyobb (és látványosabb) ventilátorral ellátott USB-s szerkezetekről van szó, amelyeket sok esetben szemmel láthatólag pohártartókkal és egyéb dokkokkal és csatlakozókkal ellátott parancsnoki híddá varázsoltak a fejlesztők. Vannak persze kezdetlegesebb termékek is, amelyek egy-egy a laptopot néhány stratégiailag fontos ponton megemelő talppal segítik elő a levegő szabad áramlását a túlforrósodó részek körül, de ezek az egységek többnyire meglehetősen haszontalannak szoktak bizonyulni.

Mire kell figyelni?

Érdemes olyat választani, ami nem talpas/redős/megemelős kategóriába tartozik, hanem van ventilátorra. Utóbbinál fontos szempont, hogy mennyi levegőt tud megmozgatni (a szállított légmennyiség mértékegysége a m³/h vagy cfm), és könnyen lehet, hogy egy nagyobb ventilátorral jobban jársz mint több kicsivel.

Azt sem mindegy, hogy hol használod a laptopot. Az ágyban vagy a kanapén fetrengve? Esetleg az asztalodnál? Vagy főleg utazás közben nyüstölöd? Ha főleg fekvő állapotban gépezel, akkor fontos, hogy biztosítva legyen a megfelelő légáramlás, és szegény ventillátoroknak nem kell küzdeni a hozzájuk tapadó ágyneművel, takaróval. Ha asztalnál, akkor jó, ha a hűtőszerkezetnek állítható a magassága az ergonómia miatt. Ha pőedig sokat vagy úton, akkor olyat válassz, amit könnyű szállítani, és amiből nem lógnak kábelek és így tovább. 

Ha a hűtő USB-vel csatlakozik a gépedre, az komoly kihívások elé állíthat, kivéve, ha nincs még 2-3 olyan eszközöd, aminek szüksége lenne a csatlakozóra. Ha van hozzá hálózati adapter, az sem az igazi, hiszen ezek is helyet foglalnak, és nem éppen pehelysúlyúak. A legjobb vásárnak tehát azok a hűtők számítanak, amik igazi dokkolóként is funkcionálnak.

shutterstock 484059349
Fotó: Shutterstock

A Jeges Harcos visszavág

Egyébként akkor is érdemes végignézni a kínálatot, ha valaki rajong az elképesztőbbnél elképesztőbb fantázianevű termékekért: van itt Hóember, Hűtőtáska, és Szellő Haver is. És persze nem lehet elfeledkezni a mezőny névadás szempontjából legerősebb versenyzőjéről, a Fehér Cápa Jeges Harcos névre keresztelt masinájáról sem. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.