Mire figyeljek, ha a hőségben vezetek?

A fokozódó hőség közlekedésbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának közleménye szerint a forróság miatt gyengül az autósok koncentrációképessége, így a balesetveszély is nagyobb. A rendőrség ezért összeszedte, hogy mik a legfőbb kockázatok a kánikula idején és mit tehetünk annak érdekében, hogy ne érjen minket baj az utakon.

Miért veszélyes a hőség?

A rendőrség szerint az autósok ilyenkor általában kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek és lassabb a reakcióidejük. Megemelkedik a rosszullétek száma is, és gyengül a szellemi erőkifejtés, ami egyeseknél tompaságot, másoknál fokozódó ingerlékenységet, türelmetlenséget válthat ki. A kánikula a gyalogosokat sem kíméli: jellemzően kevésbé néznek körül, mielőtt az úttestre lépnek, vagy rosszul mérik fel a veszélyeket.

Kipihenten ülj a volánhoz

A rendőrség mindenek előtt azt javasolja, hogy a balesetveszély elkerülése érdekében tartsd be a közlekedési szabályokat, illetve alkalmazkodj a megváltozott időjárási viszonyokhoz.

Aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé!

Ha pedig feltétlenül autóba kell ülnöd, előtte pihend ki magad, a szokásosnál gyakrabban állj meg felfrissülni és előre tervezd meg az útvonalat. Figyelj arra is, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyál. Mindig legyen nálad hűtött ásványvíz vagy üdítőital!

A fáradtság egy nyári zivatarral kombinálva elég veszélyes tud lenni
A fáradtság egy nyári zivatarral kombinálva elég veszélyes tud lenniShutterstock

Ne kapkodd el

Vezess kissé lassabban és tarts nagyobb követési távolságot. Ha meg kell állnod, lehetőleg ne napos helyen parkolj. Soha ne hagyd gyermeked vagy háziállatod az autóban, mert a felforrósodott utastérben ennek akár életveszélyes következményei is lehetnek!

Az évszak másik sajátossága a váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzés, ami szintén próbára teheti még a gyakorlott sofőröket is. Ez nemcsak azért veszélyes, mert hirtelen csökken a látótávolság, hanem azért is, mert az autósok nagy része nem számol a „vízen futás” jelenségével.

Ilyenkor a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, "felfut" a vízre, és a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik. Mindez akkor alakul ki a legkönnyebben, ha a nagy sebesség kopott gumiabroncsokkal párosul.

A rendőrség szerint a gumi futófelületének bordázatát ezért nyáron is ellenőrizni kell. Száguldozni persze tökéletes állapotú abroncsokkal sem tanácsos. Ha hirtelen leszakad az ég, azonnal kezdj el lassítani, és ha nem érzed magad biztonságban, inkább állj félre, amíg lecsillapodik az idő.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek