Teszt: milyen szegélynyírót érdemes venni?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 16 különböző szegélynyírót tesztelt laboratóriumi körülmények között nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve.

Egy szegélynyírónak leginkább azért veheted hasznát, mert az olyan nehezen elérhető helyeken – a bokrok alatt, a kerítés, a járdaszegély vagy a nagy kerti bútorok mentén – is levághatod vele a füvet, ahol a fűnyíróval képtelenség elférni. De vajon milyen különbségek vannak a termékek között és megéri-e súlyos tízezreket áldozni rájuk? Ezekre a kérdésekre kereste a választ legújabb tesztjében a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A szakemberek azt vizsgálták, hogy milyen a készülékek használhatósága, mennyire macerás az összerelésük és karbantartásuk, meddig bírja az akkumulátoruk, illetve hogyan boldogulnak különböző terepviszonyok esetén.

Mennyi az annyi?

A teszten fele-fele arányban szerepeltek vezetékes és akkumulátoros szegélynyírók, melyek ára 10 ezer és 75 ezer forint között mozog. Ezek közül az összes szempont alapján két akkumulátoros készülék, egy Honda és egy Black & Decker ért el kiemelkedő eredményt. Nemcsak egyszerűen használhatóak, hanem gyorsan és hatékonyan vágják a füvet, ráadásul az erősebb gyomnövényzetet is jól viszik. Hátrányuk viszont, hogy 4,5 kilós súlyukkal viszonylag nehéznek számítanak és elég drágák is: mindkettő a 65-75 ezer forintos árkategóriába tartozik.

Ha hajlandó vagy kicsit leadni az igényeidből, nem feltétlenül kell ennyit költened. Miközben van olyan gép, ami 35-70 ezer forintért sem hozza a fenti szintet, addig már 15-30 forintból is kaphatsz viszonylag könnyűnek tekinhető, 2,5 kilós vezetékes szegélyvágót, ami a legtöbb terepen jól teljesít.

A gépek ára 10 ezer és 75 ezer forint között mozog
A gépek ára 10 ezer és 75 ezer forint között mozogShutterstock

Számít, hogy mekkora a fű?

Amennyiben csak gyepszegély igazításhoz, esetleg kerítés/fal/kerti bútor menti munkálatokhoz van szükséged a gépre, az eredmény szerint felesleges sok tízezret áldoznod rá. Az egyik 20 ezer forintért kapható termék például mindhárom fenti szempontra legalább közepes értékelést kapott.

A sűrű, magasabb fűvel ezzel szemben csak a komolyabb készülékek tudnak megküzdeni, ezért ha hagytad eldurvulni a helyzetet a kertben, érdemes lehet jobban a zsebedbe nyúlni. Ennél a két szempontnál négy készülék kapott közepesnél magasabb pontot, melyek ára 30 ezer és 75 ezer között mozog.

Neked inkább fűnyíró kéne? Ha ide kattintasz, megtudhatod, mire érdemes figyelned a kiválasztásánál. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek