Ne mondj le az elsárgult pázsitról!

Mindannyian arra vágyunk, hogy kertünk egy zöld oázis legyen, de a nyári hőhullámok idején ezt nem is olyan könnyű elérni.

Az elsárgult, kiégett pázsit látványa elég kiábrándító tud lenni, a ChronicleLive ezért összeszedte, milyen okok állhatnak a háttérben, és mit lehet ellenük tenni. Ha követed a tanácsaikat, minden esélyed megvan rá, hogy feltámaszd a szebb napokat is látott gyepet.

Hőség

Ez kézenfekvő ok, főleg a nyár közepén, amikor az aszfalt is megolvad a hőségben. Ahhoz, hogy újra kizöldüljön a fű, ilyenkor mélyöntözést érdemes végezni, méghozzá lehetőleg a kora reggeli órákban. A víz ideális mennyisége azon is múlik, hogy milyen a talaj típusa. A homokos föld például többet igényel, hiszen hamarabb elnyeli a nedvességet. Az aranyszabály itt az, hogy a talajnak 10-15 centis mélységig kell átnedvesednie. Hogy ez sikerült-e, könnyedén ellenőrizheted egy csavarhúzó segítségével.

Túlöntözés

A kelleténél gyakoribb locsolással ellentétes hatást érhetsz el, a fű ugyanis sekély gyökeret ereszt, így nem lesz életképes a száraz talajban. A túlöntözés emellett azért is kerülendő, mert a vízben tocsogó földben a növények gyökerei nem tudnak elegendő oxigénhez jutni és elhalnak. Te meg feleslegesen költesz a vízre, holott valószínűleg hasznosabban is elkölthetnéd a pénzed.

Nem kell minden nap locsolni
Nem kell minden nap locsolniFotó: Shutterstock

Hogy mennyi az annyi? Inkább öntözz alaposabban, de ritkábban. A célnak heti egy-két alkalom is megfelel. Tanácsos szemmel tartani a várható időjárást is, hiszen ha heves esőzéseket prognosztizálnak, lehet, hogy még ennyi se fog kelleni.

Tápanyaghiány

Ha tápanyaghiányos a talaj, és nincs benne mondjuk elegendő nirgotén, a fű bizony el fog sárgulni. A probléma kezeléséhez először is szerezz be egy tesztkészletet, ami megmutatja, milyen tápanyagokat szükséges pótolni. Ha ez megvan, válaszd ki a megfelelő trágyát, majd az instrukciókat gondosan követve láss munkához.

De tényleg gondosan, mert a túltrágyázás még károsabb is lehet, mint a tápanyaghiány és halálos ítéletet jelenthet a gyökerekre nézve. Ha mégis megtörténne a baj, öntözd meg alaposan az érintett területet, hogy "átmosd" a földet. Ezt néhány napig egészen addig ismételheted, amíg azt látod, hogy kezd helyrerázódni a fű. Egy tesztkészlettel viszonylag egyszerű szemmel tartani, hogy a talajnak mire van szüksége, így a későbbi túltrágyázás is elkerülhető.

Kutyapisi

Jó, amit a kedvenced megiszik, annak egyszer nyilván távoznia kell belőle, csakhogy a kutyák vizeletében lévő nitrogén a túltrágyázáshoz hasonló kiégéshez vezethet. De nézd a jó oldalát! Ha foltokban megsárgult füvet látsz a kert széleinél, legalább nyilvánvaló lesz az oka. Ezen legfeljebb úgy segíthetsz, ha megtanítod kedvencednek, hogy egy kevésbé frekventált és fix helyre végezze a dolgát.

Lehet, hogy a kutyád a bűnös
Lehet, hogy a kutyád a bűnösFotó: Shutterstock

Kiömlő üzemanyag

Amennyiben benzines fűnyírót használsz, és kiömlik az üzemanyag, azzal szintén kinyírhatod a gyepet. A gépet tehát lehetőleg ne a pázsit kellős közepén tankold fel. Már késő? Akkor takarítsd fel az üzemanyagot minél előbb.

Letaposott talaj

A fű azért is haldokolhat, mert az emberek összetapossák a talajt, ami idővel teljesen összeáll, így a víz nem jut el a gyökerekhez. Ezt már kicsit melósabb orvosolni, mert ha nem akarsz gyepszellőztető gépet bérelni, kénytelen leszel vasvillát ragadni, és azzal meglazítani a földet.

Bizonytalan vagy a füvesítést illetően is? Egyet se félj, erről is van egy kisokosunk!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.