Milyen gyakran kéne hajat mosnunk?

Előzetesen csak annyit, hogy a zsíros haj ellen napi rendszerességű hajmosással védekezők csak rontanak a helyzeten.

Ha valaki beírja a Google keresőjébe, hogy „milyen gyakran”, csak a gumiabroncs levegőnyomásának ellenőrzésére és a véradás gyakoriságára vonatkozó kérdések fognak gyorsabban előbukkanni a kulcsfontosságú kérdésnél: „Milyen gyakran mossunk hajat?” A bőrgyógyászokat is kikérdező Science Alert szerint természetesen a bőrtípustól és a haj szerkezetétől is sok függ, naponta viszont tényleg csak a legritkább esetekben szükségszerű hajat mosni.

Gének, hormonok

A zsírosodásért a bőr irha rétgében, a hajgyökerek mellett elhelyezkedő faggyúmirigyek által termelt faggyú a felelős. Azt, hogy ebből az anyagból mennyi jut a hajszálakra és a fejbőrre számos tényező befolyásolja, például a gének és a hormonháztartás is. Ezért van az, hogy a pubertás korban a pattanásos bőr mellett a zsíros haj is gyakori probléma.

Milyen gyakran kéne akkor mosni?

A bőrgyógyász Dr. Paradi Mirmirani szerint éppen ezért a hajmosások ideális gyakorisága is egyénfüggő, bár a napi mosás biztosan rossz ötlet.

Ellentmondásnak tűnik, de azok, akik gyakran mosnak hajat, hogy megszabaduljanak a zsírtól, gyakran kiszárítják a fejbőrüket és még több zsírt termelnek

- nyilatkozta egy másik bőrgyógyász.

Bőrtípus

A legfontosabb tényezők egyike e tekintetben a bőrtípusunk. Ha nagyjából normális, azaz nem túl száraz és nem is túl zsíros a bőröd és a hajad, hetente 1-2 alkalommal is bőven elég hajat mosnod. Ennél tulajdonképpen csak akkor érdemes gyakrabban hajat mosni, ha tényleg kifejezetten zsíros a fejbőröd.

shutterstock 527765641
Fotó: Shutterstock

Hajtípus

A durvább vagy göndör hajjal rendelkezők esetében időbe telik, mire a hajvégeket is eléri a gyökerektől felfelé terjedő faggyú, ebben az esetben tehát hetente egyszer is elég hajat mosni a Columbia Egyetem szakértője szerint. Ha azonban egyenes és vékony szálú hajról van szó, valószínűleg gyakrabban, legalább hetente kétszer sort kell keríteni rá. 

Mit csinálsz vele?

Azon is sok múlik persze, ki mit csinál ezek után a hajkoronájával. Ha a sok festés és vasalás miatt károsodik a haj, mosni is ritkábban ajánlott Dr. Mirmirani szerint.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.