Teszteltük a magyar okosvizet: okosabbak nem lettünk, ízre viszont tényleg jó

Mitől lehet okos egy víz? Mire jó, amire a csapvíz nem? Miben más mint az ásványvíz? Milyen elektrolitokat tartalmaz? Ki lesz tőle okos? Leteszteltük az új magyar okosvizet.

Mióta pár napja bombaként robbant a hír, hogy Magyarországról látják el Európát okosvízzel, azóta mindenki azon pörög, hogy mégis mitől lehet okos a víz? Vagy az az okos, aki megveszi és megissza? Esetleg az, aki eladja? Átverés vagy tényleg más? Ezekre a kérdésekre egy kifejezetten összetett teszttel kerestük a választ. 

Az, hogy Magyarország okosvizet gyárt, az elég menő dolog. Nem azért, mert a zalaszentgróti ásványvízről hirtelen kiderült, hogy okos, hanem mert a Coca-Cola HBC 1,8 milliárdos beruházással olyan technikát alkalmaz, amit eddig csak Nagy-Britanniában és Hollandiában használtak, és ha éves szinten itt állítanak elő százmillió palack akármit, az tényleg okos dolog, leginkább a környék munkavállalóinak, és úgy összességében az egész ország gazdaságának. Szóval ha már ekkora okosvíz nagyhatalom leszünk, akkor éppen itt az ideje, hogy kiderüljön, hogy mi is az okosvíz. 

Okos, mert okosan készül

Ez áll a csomagoláson, ami jelentheti azt, hogy a többi ásványvíz buta módon készül, bezzeg ez nem, de itt most magáról a technikáról van szó. Vagyis a Glaceau márkanevű víz készítését a gyártók szerint a felhők inspirálták. Az esővizét is, mégse akarja senki kiinni a pocsolyát, szóval ettől még nem okos a víz. A hivatalos közlemény így szól: "Úgy terveztük meg, hogy különlegesen tiszta, friss és finom ízű legyen. Ezt az ízhatást úgy érjük el, hogy a gőzlepárlással készített vízhez ásványi sókat adunk. A gőzlepárlás a víz természetes körforgása által inspirált folyamat, amelynek során a a természetes ásványvizet elpárologtatjuk, a lecsapódó vízpárát felfogjuk, majd ahhoz magnéziumot, káliumot és kalciumot hozzáadva érjük el a smartwater különlegesen tiszta ízét" - kaptuk válaszul arra a kérdésre, hogy mi is az okosvíz.

Elektrolitok ki, elektrolitok be

Vagyis ha leegyszerűsítjük a dolgot, akkor ez egy ásványvíz, amit gyakorlatilag desztilálnak gőzlepárlással, majd újra adnak hozzá elektrolitokat, hogy finomabb legyen. Most azt gondolhatnád, hogy ilyet otthon is tudsz csinálni, legalábbis a tészta főzővizén a fazéktetőre csapódó párát eddig nem hasznosítottad, és a desztillált vizet sem építetted be a hétköznapi vízfogyasztási szokásaidba. De ez csak az egyik része az okosvíznek, a másik okosító tényező, az maga az előállítás a zalaszentgróti gyárban a legkorszerűbb berendezésekkel. 

Az új magyar okosvíz
Az új magyar okosvízDívány

Miben más sz okosvíz, mint a sima víz?

Ha már kaptunk két palack okosvizet, akkor természetesen leteszteltük, hogy mitől is okos. A legmenőbb persze az lenne, ha azt mondanám neki, frissítést kérek és hideg lenne, ha meg azt, hogy teáznék, akkor azonnal forró, de azért ennyire nem okos. Viszont pontosan ugyanúgy forr fel mint bármilyen más víz, és ugyanúgy is készül belőle a jégkocka. Ha kiöntöm vizes leszek tőle, szóval elsőre nem valószínű, hogy tíz jelöletlen ásványvíz közül egészen pontosan meg tudnám határozni, hogy vajon melyik is az okos. 600 milliliteres a kiszerelése, ennek a legtöbben örültek, főleg, hogy nem tűnik sokkal nagyobbnak mint a sima fél literes víz, és sokaknak tetszett az egyszerű és letisztult forma és megjelenés is. 

Mi van benne? 

Az összetevők szerint ez egy szénsavmentes vízalapú ital, hozzáadott ásványi sókkal. Van benne víz, kalcium-klorid, magnézium-klorid, és kálium-bikarbonát, de az sajnos nem derül ki, hogy mennyi, pedig azt még jó lett volna tudni, hogy a napi szükséges ásványianyag bevitelt mennyire fedezi az okosvíz. 

Glaceau

Glaceau néven fut az okosvíz, na nem azért mert a híres zalaszentgróti gleccsermezőkről jön, hanem egészen egyszerűen azért, mert a Coca-Colának van egy Glaceau nevű brandje. Olyannyira, hogy az okosvíz sem teljesen újkeletű dolog. 1996-ban mutatták be, 2007-ben már Jennifer Anniston lett a márka arca, majd 2016-ban pedig már a top öt palackozott víz márka között szerepelt. Később az Egyesült Királyságban, Indiában, Ausztráliában és Kanadában is lehetett kapni, és most a tervek szerint Olaszország, Ausztria, Oroszország, Csehország, Szlovákia, Szerbia, Horvátország és Írország boltjaiba kerül a Magyarországon előállított okosvíz.

A teszt

Az tehát egyértelmű, hogy kinézetre és viselkedésre pont olyan mint a hagyományos víz. Azt is tudjuk, hogy nem új humbug, gyakorlatilag korábban feltalálták, mint az okostelefont. A szerkesztőségben mindenki abban reménykedett, hogy a megnevezés kihat az agytevékenységre is, ezt tesztelendő most nem csak kóstolni kellett, hanem két logikai feladványt is feltettünk a tesztelőknek. Az egyikben arra kerestük a választ, hogy amennyiben öt barackunk van egy szatyorban, és azt öt embernek kellene odaadni úgy, hogy egy barack maradjon a szatyorban is, akkor azt hogyan oldanák meg. A helyes válasz az lett volna, hogy szatyorral együtt kell odaadni a barackot, de volt aki még kiszaladt volna venni barackot a boltban, és volt olyan is, aki simán elküldött volna két embert, egy barackot lenyúlt volna, egyet pedig hagyott volna a szatyorban. 

Teszteltük a magyar okosvizet
Teszteltük a magyar okosvizetDívány

A másik feladványunk szerint öt ember van egy szobában, az egyik olvas, a másik sakkozik, a harmadik főz, a negyedik varr, és arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit csinál az ötödik. Sokan eltalálták, hogy az ötödik sakkozik, mert az egy páros sport, de volt, aki szerint rossz a feladvány, mert mi van ha a telefonján sakkozik valakivel online, volt aki szerint az ötödik fejen állt éppen, vagy takarított és olyan is, aki szerint pornót nézett. Bár nem mondható reprezentatívnak a felmérésünk, de kiderült, hogy aki a vízivás előtt nem tudott válaszolni a feladványokra, annak vízivás után sem ment, csak a hidratálás után bátrabban tippelt, vagy kreatívabban jelezte, hogy ez egy hülyeség, és kezdődjön inkább az értekezlet. 

Az ízben arra jutottak a tesztelők, hogy túl nagy változást nem hozott az életükbe, nem is éreztek nagy különbséget a sima víz és az okosvíz között, de  több papíron is szerepelt, hogy finom, és volt olyan is, aki szerint tiszta íze van, és igazából pont ez az okosvíz lényege, hogy tiszta, jó vízízt érezzen az ember. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra