A zuzmófal készítése gyerekjáték – kipróbáltuk. Videó!

Zöldfallázban égnek a világ irodái. Mi sem akartunk lemaradni, saját zuzmófalat késztettünk, mutatjuk, hogyan!

Lejárt a barokkos tapéták ideje, ahogyan a csupasz, minimalista falaké is. Szerencsére. Egyre inkább érezzük, hogy szükségünk van magunk körül a természetre, nemcsak a hétvégi kirándulásokon, hanem a mindennapjainkban is. Kívánjuk a zöldet, legyen szó az otthonunkról vagy a munkahelyünkről. Ezt a szükségletünket igyekeznek kielégíteni az egyre népszerűbb zöldfalak.

Mi ez a zöldfalőrület?

Unod a tapétát? Váltsd le élő növényekre, mondjuk, mohára vagy zuzmóra. Bár egy zöldfal kétségtelenül a legreménytelenebb garzonban is megidézi a természetet, ezt a trendet főként az irodák kapták fel. Sok vállalatvezető ugyanis belátta, nem elég a jó fizetés és a támogató főnökség, hogy megtartsa legjobbjait vagy éppen új munkavállalókat toborozzon – az emberek szeretnék jól érezni magukat a munkahelyükön, és ehhez elengedhetetlen a kellemes környezet.

Zuzmófal
ZuzmófalAncsin Gábor / Dívány

A zuzmó az új háziállat

Szerkesztőségünkben úgy döntöttünk, hogy mi is belekóstolunk a zöld életérzésbe. Én szívesen szavaztam volna az irodakutyára is, de a sarokban haldokló cserepes növények példájából okulva inkább a zuzmóra esett a választásunk. Ugyanis nemcsak feldobja az irodát, de mivel voltaképpen már nem él, sem etetni, sem locsolni, sem simogatni nem kell. Persze, aki belső késztetést érez, nyugodtan megbodorgathatja a brokkolira emlékeztető pamacskákat. Éppen ezért a lakás bármelyik helyiségét zuzmósíthatod, akár a fényszegény fürdőszobát is, viszont a tűző napon, a kültereken nem állja meg a helyét.

A zuzmót Izlandon gyűjtik be, ahol olyan sűrűn található meg a természetben, hogy nem kell attól sem félnünk, hogy az Európába szállított mennyiség miatt a helyi állatvilág éhen marad. A pamacsokat glicerines oldatban áztatva tartósítják, majd – mivel eredetileg fehér színűek – az igényeknek megfelelően festik őket. A világos és sötétzöld árnyalatok a legnépszerűbbek természetes hatásuk miatt, de létezik belőlük sárga, piros vagy akár pink is.

A falra alkalmazható verzió textilhálóra erősített zuzmókból áll, amit panelenként ragasztanak fel. Ezzel a megoldással tervezz hosszú távra, mert ha nekiveselkedsz, a zuzmóval együtt lejön majd a vakolat is. Viszont, ha csak kacérkodsz a zöldfallal, van egy jó hírünk – kép formájában is kivitelezhető.

Csináld magad!

Mi nem elégedtünk meg azzal, hogy idehívunk egy brigádot, magunk akartuk megtapasztalni, hogy mivel jár egy ilyen fal elkészítése. Ádám Ottó és Szunyi Eszmeralda látogatott el hozzánk a Plant Arttól, hogy ebben a segítségünkre legyenek. Az időnk végessége miatt végül mi is a zuzmókép mellett döntöttünk. Ottó a hozzávalókat – a képkeretet, a speciális ragasztót és természetesen a zuzmót – készítette elő, Mea pedig instrukciókkal látott el.

A keretet alaposan és vastagon bekenem a zuzmóragasztóval – nem, a technokol nem megfelelő erre a célra – egy ecset segítségével, és sűrűn egymás mellé nyomkodom a zuzmópamacsokat, amiket Mea porcióz nekem. A művelet egyáltalán nem bonyolult, de ezt a kis területet, a huszonháromszor huszonhárom centis keretet nagyjából egy óra alatt tudom kitölteni. Tetszik a végeredmény, és a zölddel való munka után egészen kipihentnek érzem magam. A kezem, az ecsetek és a ragasztó viszont mind zöld és zuzmós. Mea megnyugtat, hogy ez teljesen természetes, nehéz lenne máshogy kivitelezni zöld képet.

A zuzmó jól megtartja szivacsos állagát, de ha kiszáradna, nyugodtan permetezd le vízzel, hogy újra visszanyerje eredeti állapotát.

A képet díszíteni is lehet, bár érdemes még a felragasztása közben. Népszerűek a faágak, a kagylók és a csigaházak, de ízlés szerint akár egy csipet csillámmal is megszórhatjuk a végeredményt. A zuzmózás hétvégi programnak is szuper, annak ellenére, hogy a lakás falfelületei limitáltak, és nem ígérkezik olyan olcsó hobbinak, mint mondjuk, az origami – egyszer azért mindenképp érdemes kipróbálni.

Mi mennyi?

Vásárolhatsz zuzmóképet készen is méretétől függően 13 900 és 58 900 forint között, de elkészíteni a sajátodat sokkal olcsóbb, még akkor is, ha külön szerzed is be a hozzávalókat. A keret 2490 forint, a zuzmó 4800 forint, a ragasztó pedig 2590 forint, és ezt mind megtalálod a Plant Art oldalán. Ráadásul jó társas mókának ígérkezik a közös zuzmózás.

Oszd meg másokkal is!
Mustra