Biztos, hogy egészen eddig rosszul pakoltad be a mosogatógépet!

A parázs vitákat kiváltó, sajt- és zabkásafoltokkal tarkított edények tulajdonképpen éppen a tisztaság- és öblögetésmániás partnerek miatt maradnak koszosak.

Főleg abban az esetben problémás, ha már a mosogatógépbe való bepakolásuk előtt elöblíti valaki az edényeket, ha a többség patyolattiszta, néhány tányér viszont magán viseli még a zabkása nyomait. A Curiosity szerint ez a modern mosogatógépek esetében igazából rosszabb, mintha az összes tál koszos maradt volna.

Többség dönt

Tulajdonképpen nem arról kéne tehát vitatkozni, hogy ki az, aki elfelejtette lesikálni a tányérról eggyé váló, sziklakeménységű sajtdarabokat, hanem arról, ki merészelte elöblíteni a többi edényt. Az utóbbi 5 évben eladott gépek többsége ugyanis a ciklus elején felméri, mennyi maradék mosódik le az edényekről, és ez alapján dönti el, milyen hosszúságú mosásra van szükség. Erre a beállításoktól függetlenül sor kerül, és amennyiben az edények többsége tiszta, könnyebb mosást alkalmaz majd a gép. Miért baj ez, hiszen ezzel vizet és energiát spórolhatunk meg. Igen, ám ha véletlenül van bent valami, ami több gondoskodást igényelne, az koszos marad. A tanács: a nagyobb szennyeződéseket még mosogatás előtt kaparjuk a szemétbe, a kicsik pedig maradhatnak, azokkal elbánik a gép.

A mosogatógép bepakolásának művészete
A mosogatógép bepakolásának művészete

Még több szabály

A nyélkérdés

Emellett az evőeszközök elhelyezésével kapcsolatos kérdésekre is választ adtak a szakértők. A tisztítás szempontjából például teljesen mindegy, nyéllel lefelé vagy felfelé töltöd-e be az evőeszközöket, bár a szúrt sebek elkerülése végett érdemes inkább úgy intézni a dolgokat, hogy a kések nyele kandikáljon ki a rekeszekből.

Poharakat hova?

A poharakat inkább a tüskék közé, nem pedig a tüskékre érdemes feltűzni, és javasolt a legfelső rekeszbe helyezni őket, minél távolabb az érzékenyebb, vékony falú poharakra veszélyes, alul elhelyezkedő vízágyúktól.

Merre nézzenek?

A régebbi modellek esetében még azt javasolták a gyártók, hogy minden betöltött edény a mosogatógép közepe felé nézzen, a modern gépek esetében azonban tulajdonképpen tök mindegy, merre néznek a tányérok.

A kényszeres pakolók ráfázhatnak

Az evőeszközök és a tányérok esetében sem jó ötlet az összes kanalat vagy az összes hasonló méretű tálat egymás mellé helyezni. A kanalak ilyenkor összeállnak, mint két (hat) kicsi LEGO, az azonos méretű tányérok pedig eltakarják a sorban mögöttük állókat.

Mustra