Fagyott húsból lesz a legjobb steak!

Nem feltétlenül hátrány, ha csak fagyasztott hús áll a rendelkezésedre és nincs idő kivárni, hogy felolvadjon.

Bármennyire unortodoxnak hangzik is, tulajdonképpen még biztosabb is a módszer, mint ha friss húsokkal dolgoznánk. Az Epicurious szerint ugyanis így szinte garantáltan elkerülhető minden steakrajongó rémálma, a rettegett szürkés/száraz belső. Szerintük így érdemes eljárni, ha még fagyott állapotban dobtad fel a húst a grillre.

Nem mindegy, mit húzol elő a fagyasztóból

A 2,5-3,5 centis húsdarabokat érdemes választani, azokból is olyanokat, amelyek viszonylag laposan, gyűrődésmentes állapotban és légmentesen lezárt tárolóedényekből bukkannak elő a fagyasztóból. A porterhouse, a T-bone és a ribeye steakek is alkalmasak lehetnek minderre, bár arra érdemes azért odafigyelni, hogy 3-6 hónapnál tovább ne tároljuk a húst a fagyasztóban, a túl sokáig tárolt húsdarabok állaga ugyanis idővel elkerülhetetlenül leromlik. Jó, persze van, aki szerint 1 évet is kibírnak.

Kétzónás grill

A grillezés során kétféle hőmérsékletre is szükség lesz: a felforrósított rész mellett egy alacsonyabb hőmérsékletű felület is rendelkezésedre kell, hogy álljon, amely a megfelelő kéreggel ellátott steakek belsejének tökéletesítésére szolgál majd.

shutterstock 353888654

A folyamat

A grillre még fagyott állapotban felhelyezett húsok esetében nagyjából 10-14 percre lesz szükség ahhoz, hogy egy szép kéreg kerüljön a hús egyik oldalára. Sóval és borssal a megfordítás előtt érdemes csak megszórni, mert a fagyott húsra nem nagyon ragadnak a fűszerek. A másik oldal barnára sütése után nagyjából 10-15 percre, és az alacsonyabb hőmérsékletű zónára lesz szükség ahhoz, hogy a hús belseje is tökéletesre sikerüljön. Ezután érdemes úgy 5 percre magára hagyni a steaket, hogy egyenletesen átjárja a szaft.

A hőmérséklet

A hús belső hőmérsékletét megmutató maghőmérőknek hála, első alkalommal sem kell e tekintetben a sötétben tapogatóznunk: a rare, vagyis nyers steakekhez 46-49 fokra, a közepesen átsült húshoz 54,5-57 fokra, a jól átsült húsokhoz pedig legalább 65,5 fokra lesz szükség az Epicurious szerint. Érdemes már 5 fokkal a kívánt hőmérséklet elérése előtt eltávolítani a húst a hőforrás közeléből: a többit a magában tovább sülő hús majd megoldja!

Oszd meg másokkal is!
Mustra