Így menekülj meg a szúnyogoktól!

Még eltalálni sem kell a vérszívókat, elég ha a levegőt csépeled.

Ha megállás nélkül kapálózol, könnyen a szúnyogok rémévé válhatsz. A The New York Times szerint ezért akkor is érdemes kalimpálni, ha nem tudod lecsapni őket: az ocsmány kis dögök néhány perc alatt megjegyzik, ki az, akit érdemes inkább elkerülni. A barátaink karjait ajánlott ugyanakkor ezzel párhuzamosan a törzsükhöz kötözni, egy veszélytelenebb alternatívára is szükség van ugyanis ahhoz, hogy tartósan elkerüljenek minket a szúnyogok.

Ne izzadj, ne légy ember

A vércsoport, a kibocsátott szén-dioxid mennyisége és az izzadás is befolyással van arra, kit választanak a vérszívók. Gyakrabban célkeresztbe kerülő embertársaink számára különösen érdekes lehet ugyanakkor, hogy az aktívan verdesőktől viszont már 15 percnyi csapdosás után rettegni kezdenek a szúnyogok.

A számtalan betegséget terjesztő, de ennek hiányában sem kevésbé idegesítő szúnyogokat tesztelő kutatók szerint kifejezetten válogatós förmedvényekről van szó. Általában ugyanis inkább az embereket választják, mintsem az állatokat, a nullás vércsoportú, izzadékony, terhes nők valóságos szúnyogmágnesek. Ha feladják a harcot.

shutterstock 195161381

Egy napig tartani fognak tőled

A csapdosást egy légörvénnyel szimuláló kutatók szerinta kísérletek során 15 perc épp elég volt ahhoz, hogy a vérszívók összekapcsolják a légörvényben velük együtt elhelyezett szagokat és az ütlegelésre emlékeztető vibrációkat. Ezeket a szagokat a szúnyogok aztán legalább egy napig el is kerülték, és inkább veszélytelenebb források után néztek.

A szagok azonosítását és az áldozat bemérését azzal is ellehetetleníthetnénk egyébként, ha valahogy képesek lennénk blokkolni a rovarok dopaminreceptorainak működését. A tanulás és a szagok azonosítása terén is kulcsfontosságú dopamin működését bizonyos gének eltávolításával blokkoló kutatók szerint legalábbis. Igaz, ebben az esetben a csapdosós módszer sem működne a lőtávolságon belül ólálkodó példányokkal szemben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek