Mentsd meg a Földet: maradj otthon!

A technológiai újítások hatására egyre jobban ellustuló amerikaiak egyre több időt töltenek otthon. Így viszont összességében sokkal kevesebb energiát használnak el.

A mindent otthonról levezénylő amerikaiak rengeteg energiát megspórolnak azzal, hogy mozizás helyett Netflixet használnak, rendelik a kaját, és otthonról dolgoznak. Mindez persze megemelte némiképp az otthoni energiafogyasztást, ami azonban még így is eltörpül amellett, amit a kanapéhoz ragadva megspórolnak – írja a Popular Sience.

A Texasi Egyetem kutatóit is meglepték egyébként az eredmények, amelyek nagyjából 1700 billió brit hőegységnyi (kiváló mértékegység!) energia megspórolását jelentették a 2003-as adatokhoz képest. A tanulmány szerzői szerint a felmérés résztvevői 2012-ben nyolc nappal több időt töltöttek otthon, mint 2003-ban. Egy nappal kevesebbet utaztak ugyanis, a fennmaradó hetet pedig az egyre nagyobb teret nyerő távmunkával spórolták meg.

shutterstock 614617025

A klímaváltozással kapcsolatban eddig nem nagyon merült fel, hogy az egyedi felhasználók saját otthonukban való elbarikádozásával is lehetne spórolni, a tanulmány egyik szerzője, Ashok Sekar szerint azonban az adatok fényében valószínűleg ez is egyre gyakrabban szóba kerül majd.

A nagyjából 1,8 százalékos csökkenést jelentő számok felét a nem-otthoni energiahasználat, a másik felét pedig a közlekedéssel töltött idő visszaesése tette egyébként ki. A szerzők szerint ráadásul további javulást jelenthet az az energia is, amit az azóta még inkább magától értetődővé váló online vásárlással spórolnak meg a lusta, de akarva-akaratlanul a környezetet is kímélő amerikaiak.

A 65 évnél idősebbeken kívül az összes korosztályra jellemzőbb lett egyébként az otthonülés. A technológiai újításokat legjobban kihasználó 18-24 évesek például nem kevesebb mint 70 százalékkal töltöttek több időt otthon 2012-ben, mint kilenc évvel korábban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra