Nem a pénz a legjobb ballagási ajándék

Mit lehet adni ballagásra, ami nem egy boríték, és tényleg örül is neki a gyerek? Összeszedtük.

Pénzt adni valamilyen ünnepkor mindig nehéz dolog. Örök kérdés, hogy mennyi a túl sok, mennyi a túl kevés, hogyan adjuk át, és hogy egyáltalán tényleg ez-e a legjobb ajándék. Nincs ez másképpen a ballagáskor sem, mikor minden rokon próbál az érettségi előtti gyomorgörccsel küzdő gyereknek borítékokat adogatni. Ebből rosszabb esetben semmi sem marad az érettségi bankett után, jobb esetben talán addig megőrzi, amíg a a kollégiumba vagy az albérletbe kell venni belőle ezt-azt. De valóban a pénz a legjobb ajándék? És mi mást vehet az, aki inkább valami kézzel foghatót adna? Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amivel viszonylag nehéz mellélőni. Persze a legegyszerűbb ha megkérdezzük magát a ballagó gyereket, hogy mit szeretne, de azért adunk néhány tippet, hogy milyen irányban érdemes tapogatózni. 

Pénz helyett utalvány

Ha tényleg valós veszély, hogy már idő előtt bulira fordítja a frissen érettségizett gyerek a pénzt, vagy te az összeget kifejezetten arra szánod, hogy legyen miből feldobnia az albérletét vagy a kollégiumi szobát, akkor a legjobb ajándék az utalvány, amit egy bizonyos bútorboltban vagy elektronikai cikkeket árusító boltban válthat be, így talán tényleg arra megy majd a pénz, amire szántad. 

Fesztivál

Mi mást szeretne csinálni egy fiatal, mint bulizni, és ez így is van rendjén. Rengeteg fesztivál van idén nyáron is az országban, úgyhogy ennél érdemes kicsit körültekintően választani, és mindenképpen jó ha előre egyeztetsz a szülőkkel is, hogy egyáltalán melyik fesztiválról mesél a gyerek. Budapestieknél elég kézenfekvő a Sziget mellett még a Kolorádó vagy a Bánkitó fesztivál is, ha pedig már pontosan tudja az egész család, hogy Orfűre, a Voltra vagy a Balaton Soundra készül a gyerek, akkor tovább is ugorhatunk a következő pontra. 

dsc2263
Kaszás Tamás / Fidelio

Kempingszett

Van rendes sátra? Olyan, ami nem ázik be, ami nem bazi nehéz és amit mérnöki diploma nélkül is fel tud verni? És felfújható matraca, hogy ne menjen tönkre a dereka? Esetleg egy rendes hálózsákja? Akár fesztiválon, akár a barátaival megy el kempingezni a nyáron és a következő nyarak szinte mindegyikén, jó ha van egy olyan felszerelése, amit könnyű szállítani, tartja a hőt és nem ázik át az első nyári zápor alatt. 

Kütyü

Továbbtanulás során elengedhetetlen, hogy legyen egy olyan kütyüje, ami segít neki a tanulásban. Vagy csak segít kiengedni a fáradt gőzt. Azt nem állítjuk, hogy egy megbízható laptop, amin esetleg néha játszani is tud, az árban pont az a kategória, ami bárkinek belefér csak úgy ajándék gyanánt, de érdemes itt is beszélni a szülőkkel és a ballagó diákkal, hogy mennyire lenne neki segítség egy tablet vagy mennyire tud összefogni akár az egész család, hogy legyen egy jó laptopja a gyereknek.

shutterstock 283815791

Konyhai eszköz

Ha másik városba, netán országba költözik, akkor hiába nem rajong még a konyhaművészetért, hamarosan kénytelen lesz gondoskodni magáról. Na nem azt mondjuk, hogy kapásból lepjük meg egy szuvidberendezéssel vagy egy okoshűtővel, de biztosan nagy hasznát veszi majd egy kontaktgrillnek, amin nemcsak meleg szendvicset, de húsokat is tud sütni, sőt néhány fajta gofri készítésre is alkalmas. Vagy ilyen lehet a rizsfőző, egy indukciós főzőlap, amihez csak egy konnektor kell, vagy egy olyan szendvicssütő, amiben pizzát és akár húsokat is lehet grillezni. 

Utazás

Ha olyan ajándékot adnál, amire egész életében emlékezni fog, akkor érdemes szétnézni az akciós repülőjegyek és szállások világában is. Azzal azért érdemes számolni, hogy egyedül utazni nem olyan nagy buli, és ebben az egészben az lenne a lényeg, hogy a gyerek szülők nélkül, a barátaival próbálja ki magát és érettségét egy idegen országban. Érdemes ezért olcsóbb helyekre nézni jegyet, mint mondjuk Milánó vagy Brüsszel, vagy olyan feltörekvő helyeket, ahova elég jó áron lehet kifogni repülőjegyeket, és érdemes beszélni a gyerek barátainak a szüleivel is, hátha ők is valami hasonlóban gondolkoznak. Aztán ki tudja, a végén még pénzt is kereshetnek vele. 

Egyébként nemrég a METU, a PTE és az I-Shou kutatta, hogyan is utaznak a fiatalok. Az eredmények szerint tízből kilenc magyar hallgató szabadidős célból utazott tavaly április és szeptember között. A megkérdezettek leginkább szülőkkel, testvérekkel, illetve partnereikkel vagy barátokkal, ismerősökkel töltötték az időt. A diákok többsége legalább egy hétig, közel ötödük pedig több mint két hétig volt távol otthonától. A válaszadók több mint háromnegyede üdülési célból utazott, leginkább fesztiválokat és egyéb rendezvényeket kerestek fel, illetve a városlátogatás is népszerű utazási cél volt körükben. És persze mindegyik vadul internetezett külföldön is a telefonján, így célszerű utazás előtt azt is leellenőrizni, hogy mennyi adatforgalmat használhat külföldről.

Bőrönd és táska

Ha az előbbi ötlet mégsem valósítható meg, akkor is jó ötlet lehet egy strapabíró bőröndöt vagy akár bőrönd szettet vásárolni. Egy kabinméret és egy nagyobb méretű bőrönd évekig jó szolgálatot tehet nemcsak a nagyobb utazások alkalmával, hanem akkor is. ha más városba jelentkezik továbbtanulni a gyerek, vagy csak egyszerűen ki akarja maxolni az ösztöndíjak számát. De egy olyan táskában is lehet gondolkozni, ami már egy komoly, érett felnőtt benyomását kelti, legyen szó hátizsákról vagy olyan oldaltáskáról, amit hordhat akkor is, ha gyakornoki munkára jelentkezik egy komolyabb céghez. 

shutterstock 1073273993

Klasszikusok: ékszerek és óra

Ne feledkezzünk meg az olyan klasszikus ajándékokról sem mint az óra vagy az ékszer. Ha azt akarjuk, hogy tényleg egy örök életre szóló darab legyen, akkor az órából felejtsük el az okos darabokat, és maradjunk a klasszikusoknál, ami még mindig sokkal időtállóbb mint a néhány év alatt elavuló okos óra. Ékszernél pedig az egyedi darabokat keressük, és divatosabb márkákat, egyedi medálokat érdemes nézni a zodiákus jegy, vagy a kezdőbetűs medál helyett. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek