4 tipp, hogy ne verjenek át a használtautó-vásárlásnál

„Hihetetlen, de rendszeresen találkozunk olyan esetekkel, amikor kiesik a kerék, szétesik a váltó, elszakad a vezérmű-szíj az első úton” – figyelmeztetett a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete, amely összeszedett néhány aranyszabályt, hogy elkerülhesd a használtautó-vásárlást övező irtózatos buktákat.

Az egyesület szerint a használt autó egy speciális termék, ezért az odamegyek, megnézem és megveszem típusú stratégia ezen a területen sajnos nem működik. Panaszos ügyfeleik 99 százaléka azok közül kerül ki, akik a legegyszerűbb lépéseket sem tudják, vagy akarják megtenni a vásárlás előtt.

shutterstock 606881039

Nem elég, ha magaddal viszel egy szakit

A fogyasztóvédők tapasztalatai alapján a tipikus vásárló először a kilométeróra állását nézi meg, ami azonban legfeljebb tájékozódási pont lehet, hiszen manapság is rengeteg „tekert” órájú autóval találkozni a piacon. Kevésbé ismert, de legalább ennyire fontos szempont, hogy pontosan ki a tényleges tulajdonos.

A magunkkal vitt szaki is többnyire a pedálokat, a váltót, az üléshuzatot és nívópálcát tanulmányozza összehúzott szemöldökkel. Ez ma már nem elég.

1. Tudd, hogy kivel üzletelsz

Attól, hogy a kiszemelt autó egy kereskedés udvarán áll, még nem biztos, hogy a kereskedő nevén van. Sokan csak a papírok kitöltésekor szembesülnek a ténnyel, hogy a kocsi valójában egy ismeretlen magánszemélyé, esetleg egy másik vállalkozásé. Hogy miért fontos ez? Azért, mert az előbbi forgatókönyvnél elfelejtheted a fogyasztóvédelmet, az utóbbinál pedig komoly slamasztikába kerülhetsz, ha a cég netán felszámolás, végrehajtás alatt áll. Ezt úgy védheted ki, ha utánanézel a vállalkozásnak az ingyenes ecegjegyzek.hu oldalon.

shutterstock 718632466

2. Vizsgáltasd át az autót

Ha komolyak a vételi szándékaid, az üzlet nyélbe ütése előtt érdemes átvizsgáltatnod az autót az általad kiválasztott szervizben. Amennyiben a kereskedő ezt élből elutasítja, tedd fel magadnak a kérdést: akarok olyan kocsit venni, amelynek milliós összeget felemésztő rejtett hibái lehetnek, de esély sincs a felderítésükre a vásárlást előtt? Akarok én egy ennyire inkorrekt üzletféllel szerződést kötni? Ugye, hogy nem!

3. Vájkálj a múltjában

A külföldről behozott példányoknak sajnos nem „erős ütőkártya”, de a hazai forgalmazású verdáknál megkönnyítheti a döntést, ha lekérdezed választottad múltját. Ez az oldal pár száz forintért cserébe a hivatalos adatbázis alapján mutatja meg az autó előéletét, rögzített kilométeróra állásait és néhány további adatot.

KÖTELEZŐ kör a vásárlás előtt!

Ha mélyebben is érdekel, hogy a gyakorlatban mennyire hasznos a lekérdezés, olvasd el a Totalcar vonatkozó cikkét.

shutterstock 559546279

4. Legyél tisztában a jogaiddal

Ha használt autót veszel, tudod kell, hogy – ha az eladó kereskedő, te meg magánszemély vagy – arra a törvények alapján 1 éves szavatosság érvényes. Tehát lényegében ennyi időd van az esetleges rejtett hibák (amiket a kellő gondosság ellenére sem feltétlenül vehettünk észre a vásárláskor) miatt panasszal élni. Az első 6 hónapban a bizonyítás fordított elven működik, vagyis a jogi helyzet hasonló, mint a jótállásnál. Hiba esetén a kereskedő csak akkor mentesülhet a javítás/csere/vételár visszafizetésének kötelezettsége alól, ha független szakvéleménnyel bizonyítja, hogy a probléma nem állt fent a vásárlásnál, illetve azt a fogyasztó nem rendeltetésszerű használata okozta.

shutterstock 155792717

„E felelősség bármilyen kizárása semmis! Hiba esetén haladéktalanul közöld írásban. Felejtsd el a szóbeli ügyintézést, abból csak hitegetés és időhúzás lesz. Ne feledd, az első hat hónapban nyerő pozícióban vagy!”

– jegyezte meg az egyesület.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek