Most kezdj el spórolni a nyaralásra és a karácsonyra

Nem mondjuk, hogy egyszerű lesz, de azért viszonylag könnyen össze lehet hozni egy nyaralásra valót, ha lemondasz ezekről a dolgokról.

Azt hihetnéd, hogy februárban még korai a karácsonyra vagy a nyaralásra gondolni, ami sok szempontból igaz is, például a szaloncukrot még nem kell elkészítened, ahogyan a naptejet sem kell feltétlenül már most beszerezni, viszont nem árt minél hamarabb elkezdeni spórolni. Hiszen minél több időd van összekuporgatni egy kis pénzt, annál többet tudsz gyűjteni, vagy annál kevesebb dologról kell lemondanod, hogy elérd a célod. Ráadásul vannak olyan dolgok is, amiktől már csak azért is érdemes elbúcsúznod, mert teljesen feleslegesen adtál ki értük pénzt eddig is.

shutterstock 410140204

Ne bízz a szerencsédben!

Azt nem állítjuk, hogy a lottózással vagy a sorsjegyekkel soha nem járt jól senki, de hihetetlenül kicsi az esélye, hogy pont te leszel az a valaki. Persze belefér, hogy évente veszel egy-két sorsjegyet, de a rendszeresen lottózok nagy része ha összeszámolja a költéseit és bevételeit, akkor könnyen rájön, hogy évek óta hatalmas ráfizetés ez az egész. Szökő évente pár kettes vagy hármas nyeremény meg sem közelíti azt a sok pénzt, amit egyébként a szelvényekre költesz hetente. Szóval amit ezekre költenél, nyugodtan elteheted egy perselybe, aztán pedig év végén megnézheted, mekkora „nyereményt” találsz.

shutterstock 363247055

Viszlát, cigaretta!

Az egészségügyi vonatkozásáról most nem beszélünk, mert már megtettük mi is, sokszor. Jöjjenek inkább a pénzügyi hátrányok:  ha csak naponta fél doboz cigarettát szívsz, az 600 forintot jelent, havi bontásban ez havi szinten 18 ezer forint, éves szinten pedig 216 ezer forint. Akárhogyan is nézzük, ez pont elég egy nyaralásra, vagy mondjuk bőven le lehet tudni a karácsonyi vásárlást. Persze csak akkor, ha valóban összegyűjtöd a megspórolt pénzt, vagyis érdemes itt is beszerezni egy perselyt, és eltenni a megspórolt összeget.

Üditő? Az meg minek?

Egyrészt érdemes lemondani a palackozott üdítőkről, és átállni a vízívásra, nagyon sokat lehet ugyanis spórolni azon, ha elkezdünk örülni annak, hogy a csapból jó minőségű víz folyik az egész országban. Teljesen felesleges literszámra vásárolni az ásványvizeket, ha a csapból töredékáron is megkaphatjuk.

Originális vs. generikus

Ha a hatóanyag ugyanaz, akkor miért kellene megvenni a drágábbat, mikor a generikus gyógyszerek esetében a kevésbé márkás és olcsóbb is ugyanazt tartalmazza, csak mondjuk nem minden második reklám az övék a televízióban vagy a közterületen. Itt érdemes megfogadni a tanácsot, miszerint kérjük ki a kezelőorvos vagy a gyógyszerész véleményét, és ha ugyanazt vásároljuk más márkanéven és más kiszerelésben, akkor nyugodtan kérjük az olcsóbbat.

Dolgozz hozott anyagból!

Észrevetted már, hogy a multiplexekben gyakorlatilag ugyanannyit költesz kólára, popcornra, nachosra és társaira, mint a mozijegyre? Az irreálisan túlárazott ételek nem véletlenek, gyakorlatilag ezek adják a mozik igazi nyereségét, arról nem is beszélve, hogy az emberek többsége a pattogatott kukorica és a kóla felét jobb esetben kidobja, rosszabb esetben pedig szétszórja. Külföldön sok helyen nem szólnak érte, ha a saját italodat vagy chipset viszel be, itthon kicsit más a helyzet, viszont legalább azon érdemes spórolni, hogy ésszerűen költekezel. Nagy adag helyett megteszi a közepes is, sőt akár egy kis adaggal is élvezhető a mozi, főleg, ha nem korgó gyomorral mész oda.

shutterstock 391142941

Pénztárcabarát szórakozást!

Az ember szívesen támogatja a kedvenc íróját, zenészét, de ha pénzt akarsz spórolni, akkor mindezt ésszerűen érdemes tenni. A könyvtár olcsóbb, mint megvenni az összes könyvet, ami érdekel, ugyanakkor még mindig megvásárolhatod azután, hogy elolvastad, és úgy gondolod, hogy helye van a könyvespolcodon. Ugyanez a helyzet a zenével is. Ha előfizetsz olyan szolgáltatásokra mint mondjuk a Spotify vagy a Deezer, akkor máris megnyílik előtted a világ összes zenéje korlátlanul, ráadásul úgy, hogy abból az előadó és a szerző is profitál. Ha pedig megtalálod az új kedvenced, vagy olyan kiadvánnyal jelentkezik valamelyik zenekar, amit mindenképpen magadénak szeretnél tudni, akkor még mindig megvásárolhatod. De ugyanígy érdemes átgondolnod azt is, hogy drága TV-előfizetés helyett jobban megéri-e esetleg valamilyen on demand (HBO Go, Netflix, stb.) szolgáltatást választani, ahol akkor nézel meg filmeket és sorozatokat, amikor csak szeretnéd.

Eddz olcsón!

Rengeteg olyan edzésforma van, ami ingyen van és a szabadban is csinálhatod, vagy eljárhatsz szabadtéri kondiparkokba is ha egészségesebben szeretnél élni. Csak akkor éri meg bérletet váltanod egy edzőterembe, ha tényleg eltökélt vagy, illetve biztos abban, hogy nem hagysz ki egy-két alkalmat egy betegség vagy egy utazás miatt, és nem jár le a bérleted kihasználatlanul.

Állj le az appon belüli vásárlással!

Bár kevesen vallják be, de mégis sokan csinálják azt, hogy egy ingyenes applikációt használva, fizetnek bizonyos dolgokért. A legkézenfekvőbb téma, az ingyenes játékokon belüli vásárlások, vagy azért, hogy legyen több életed, hamarabb befejezz egy küldetést, vagy új pályákat kapj. Ráadásul ha egyszer elkezdtél fizetni érte, utána már csak azért sem hagyod abba, pont amiatt, hogy már költöttél rá. Egy remekül kitalált ördögi kör ez, amiből nagyon nehéz kiszállni, pedig érdemes.

shutterstock 577378912

Dobd ki magad a húspiacra!

Mármint nem úgy, hanem szellőztesd meg a mobil- vagy az otthoni internet- és TV-szolgáltatónak, hogy szeretnél ezt-azt lemondani, vagy egyenesen máshova vinni a csomagodat. Könnyen kaphatsz így új és jobb ajánlatokat, ahogyan az is előfordulhat, hogy valóban jobban jársz ha szolgáltatót váltasz, vagy ha például vezetékes internet helyett otthon is mobil hotspotot használsz.

Csomagolj magadnak ebédet!

Belegondoltál már mennyit költesz a munkahelyi menzán? Ráadásul milyen rosszat eszel? Sokkal egyszerűbb és olcsóbb, ha rendszeresen viszel magaddal ebédet. Főzhetsz is külön, vagy a vacsorából készíthetsz egy kicsit többet előző este. Ettől függetlenül nyugodtan inspirálódj az ételfutárcégek ajánlataiból, de ha te készíted el, akkor valószínűleg finomabb lesz...és sokkal olcsóbb is.

Ne legyenek felesleges cuccaid!

Sokan esnek abba a hibába, hogy leértékelések alatt megvesznek olyan dolgokat is, amiket soha nem is vesznek elő a szekrényből. A mi tanácsunk: ne azért vegyél meg valamit, mert őrülten olcsó, hanem mert szükséged van rá, nagyon tetszik, és hordani is fogod. Ha pedig valami nagyobb és drágább dolgot vásárolnál, akkor célszerű várni a vásárlással néhány napot, hátha rájössz közben, hogy nincs is szükséged rá. Ruhavásárlásnál pedig kerüld az olyan darabokat, amiket tisztítóba kell adni, mert ez csak plusz költséget jelent minden szezonban. 

És még valami, lehet, hogy olyan eszközöket vagy egyebeket kapsz ajándékba, amiket sosem használsz, és mivel csak a helyet foglalják, sokkal célszerűbb tőlük gyorsan megválni, mert ezzel legalább keresni is lehet.. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra