Mire érdemes igazán költeni költözködés után?

Ne akard egyszerre felvásárolni az IKEA fél árukészletét! A méregdrága dohányzóasztal beszerzése például bőven ráér azután is, hogy egy kicsit belaktad új környezetet. Más tárgyakra viszont már az elején szükséged lehet, ezért fontos, hogy legyen egy prioritási listád.

A költözés mindig izgalmas esemény. Nemcsak azért, mert fokozódó aggodalom tölt el, hogy a költöztetők vajon összetörik-e féltve őrzött családi ereklyéidet, hanem azért is, mert újabb esélyt kapsz, hogy összerakd álmaid otthonát. Az ember ilyenkor azon kaphatja magát, hogy dizájnos komódokról, süppedős fotelekről és macskás díszpárnákról fantáziál. Mielőtt azonban még a félig kipakolt dobozokon átgázolva vad shoppingolásba kezdenél, térj vissza a valóságba és higgadj le egy picit. A Lifehacker szerzője, Nicole Dieker szerint a hirtelen felindulásból történő vásárlással csak hibát követnél el, mert ahhoz, hogy a megfelelő bútorokkal tölthesd meg a teret, először rá kell szánnod az időt, hogy jobban kiismerd magad benne.

shutterstock 546771748

Tisztítószerek és élelmiszerek

Az bizonyára téged sem fog meglepetésként érni, hogy a költözés hatalmas rumlival jár. De lehet, hogy az már csak későn tudatosul benned, hogy ennek felszámolásához egy halom tisztítószerre, egyebek mellett felmosófolyadékra, súrolószerre és ablaktisztítóra lesz szükséged. Méghozzá minél előbb,  feltéve, hogy nem akarsz bombatámadásra emlékeztető állapotok között élni. 

Hasonló fontossággal bírnak a mosás, szárítás kellékei is, hiszen a ruháid könnyen összegyűrődhetnek, bepiszkolódhatnak a költözködést övező káoszban, így rövidesen azon kaphatod magad, hogy nincs egy tiszta göncöd sem, amiben kimerészkedhetnél az utcára.

Ne feledkezz meg arról sem, hogy feltöltsd a kamrát. Néhány napig ugyan kihúzhatod rendelős pizzával, de hidd el, gyorsan rá fogsz unni, ezért kelleni fog valami épkézláb kaja, hogy ne halj éhen. Persze, nem azt mondjuk, hogy a zűrzavar kellős közepén állj neki wellington bélszínt csinálni. Kezdetnek néhány alapvető élelmiszer is megteszi.

Egy pro tipp: a legjobban akkor jársz, ha összevonod a fenti vásárlásokat, és házhoz szállítást kérsz. Ha egyszerre rendelsz meg mindent, elérheted az összeghatárt, ahol megúszhatod a szállítási költséget, ráadásul mentesülhetsz a cipekedés terhe alól, amiből ezen a ponton valószínűleg már végtelenül eleged van. 

Bármi, ami gyanúsan olcsó

Oké, a költözés nyilván rengeteg költséget zúdít a nyakadba, de vannak dolgok – mint a porszívó, a vasalódeszka vagy a ruhaszárító – amiken egész egyszerűen nincs értelme spórolni. Ezeknek ugyanis nem csupán az elején fogod hasznát venni. Éppen ezért kerüld a gagyit, és inkább olyan termékeket válassz, amelyek kedvező ár-érték aránnyal rendelkeznek, vagyis feltételezhető, hogy hosszú távon távon sem hagynak cserben.

A „te jó ég, mennyi pénzt költök” típusú aggodalom arra sarkallhat, hogy elkezdj filléreskedni. Én például egy olcsóbb árfekvésű porszívót vettem, de azóta is csak a baj vele. Sajnos nem jó értelemben

– idézte fel Nicole Dieker.

shutterstock 280426793

Új bútorok

A "csak lakva ismerszik meg" kezdetű mondás nem kizárólag a párodra érvényes, ugyanez mondható el újdonsült lakásodról, házadról is. Ahhoz, hogy felmérhesd, milyen és mekkora bútorok passzolnak életteredhez, elengedhetetlen, hogy egy darabig a falai között között élj. Hiába veszel meg egy szuper dohányzóasztalt, ha később ráeszmélsz, hogy kiterjedt méreteivel korlátozza a család szabad vonulását a konyha felé, ahogy a lámpákra sincs értelme addig költened, amíg nem tapasztalod ki, hogy mekkora a fény az egyes helyiségekben.

A Lifehacker szerzője azt javasolja, legalább egy hónapot adj magadnak, mielőtt súlyos százezreket vernél el (a nem nélkülözhetetlen) bútokra. Később még hálás leszel, hogy nem kapkodtad el a döntést.

Különféle dekorációk

Ebben az esetben szintén a türelmes visszafogottság a követendő magatartásforma. Hagyj időt arra, hogy megtalálhasd a tökéletes dekorációkat, amikre tényleg öröm ránézni. Elképzelhető, hogy gyermeked egy napon a világ legcukibb rajzával tér majd haza az iskolából, amit mindenképpen szeretnél bekeretezni, vagy a lakásavató alkalmából lepnek meg egy szép porcelán mütyürrel, amit méltó helyen szeretnél elhelyezni. Egy új otthon új tapasztalatokat, emlékeket is jelent. Számodra is kellemesebb lesz, ha a dekoráció ezt türközi.

Vendégváró holmik

A barátaid jófejsége odáig terjed, hogy segédkeznek a festésben? Később is számítasz vendégekre? Akkor gondoskodj róla, hogy kényelmesen érezzék magukat nálad. Nem kell nagy dolgokra gondolni, a célnak már néhány alapvető piperecucc, extra takaró, illetve valamilyen frissítő, mondjuk kávé vagy tea is megfelel.

shutterstock 575156650

A „luxustárgy”, amiért régóta epekedsz

Amennyiben túléled az első heteket, hónapokat már semmi akadálya annak, hogy szabadabban költekezz. Van egy tárgy, ami után már az előző lakásodban is sóvárogtál, de soha nem sikerült megvenned? Most végre eljött a te időd!

Éveken át ücsörögtem egy olcsó, kényelmetlen kanapén, mert nem akartam váltani. (Azóta is azt mondogatom magamnak, hogy nem volt olyan rémes.) Tudod, hogy mi az, amit a legjobban szeretek a jelenlegi lakásomban? Az új, kényelmes és kanapém....ami puha. Anélkül támaszkodhatok a karfájára, hogy oldalba bökne egy furnérlemez és elég mély ahhoz, hogy összegömbölyödjenek rajta, ha épp úgy tartja kedvem.

Ahogy a fenti példából is kitűnik, a luxus alatt itt nem egy aranyozott vécét vagy egy félszobányi jakuzzit értünk, hanem egy valóban hasznos tárgyat, ami javít az életkörülményeiden. Hogy számodra mi az, arra neked kell rájönnöd. A komfortérzethez vezető út néha apróságokkal, pihe-puha ágyneműkkel és extra hosszú törülközőkkel van kikövezve.

Oszd meg másokkal is!
Mustra