5 hiba, amit kütyüvásárláskor elkövethetsz

Előny, ha érdekelnek a teches kiadványok, és elég türelmes vagy. A jutalmad: sok tízezer forintot spórolhatsz így.

A Gizmodo, pontosabban a Field Guide nevű blog összegyűjtötte, hogy mire érdemes figyelni, ha valaki készüléket vagy kiegészítőt választ, hogyan lehet elkerülni azt, hogy feleslegesen vegyünk valamit nagyon drágán. Részletek a hajtás után! 

1. Nem nézel utána az újdonságoknak, frissítéseknek

Vannak gyártók, akiknél tudni, hogy milyen rendszerességgel dobnak ki új termékeket, az Apple általában szeptemberben jelentkezik új iPhone-nal, és igen, akkor is érdemes megvárni az őszt, ha nem annyira tetszik a legfrissebb verzió, mert a debütálás után valószínűleg lejjebb kúszik majd az előd ára. Jó, nem minden cég ennyire kiszámítható, van, akinél egy kicsit jobban utána kell túrni annak, hogy mikor érkezik a következő nagy újdonság. Ha még nincsenek hírek a következő nagy dobásról, azért lehet olvasni a jelekből, például abból, hogy az aktuális verzió mióta kapható, hogy mondjuk valamelyik alkatrészgyártónál (pl. Intel) lesz valami nagy változás. Előnyben vannak azok, akik rendszeresen olvassák a szaksajtót, hiszen az ott elhintett információkból könnyebb összerakni a kirakóst. 

shutterstock 488606605

2. Elfeledkezel a kompatibilitásról

Legyen szó egy olyan olcsó kiegészítőről mint mondjuk egy telefontok, vagy egy olyan komoly készülékről mint mondjuk egy okostévé, nem árt előzetesen megbizonyosodni arról, hogy kompatibilis-e mindennel, amivel használni fogjuk, mert ha ez utólag derül ki, az piszok frusztráló tud lenni. Lehet, hogy egy olcsó csatlakozó megoldja a problémát persze, de akkor is, jobb elkerülni az ilyen helyzeteket. Különösen érdekes lehet az, ha operációs rendszert váltunk, és van olyan kütyünk, amit összekötnénk az új eszközzel, ám előbbin még a régi OS fut, és az is, ha valamit asztali gépről költöztetnénk mobileszközre, vagy fordítva. Nyugalom, az interneten biztosan találsz választ az összes kérdésre, mondjuk arra, hogy az okosórád tud-e majd kommunikálni a telefonoddal, vagy ha megtetszett egy VR-szemüveg, kell-e otthon frissíteni a gépparkon, vagy a jelenlegi konfiguráció is megfelel a célnak. 

3. Nem keresgélsz

Igen, még mindig vannak olyan emberek, akik anélkül, hogy alaposabban utánanéztek volna egy terméknek, egyszerűen csak besétálnak a boltba, és megveszik azt, ami megtetszik nekik (jó, talán még az eladónál rákérdeznek, hogy ő mit ajánl). Van egy rossz hírünk, amit az üzletben megpróbálnak így vagy úgy ránk tukmálni, nem biztos, hogy a legjobb termék. Egy 65 collos, 4K-s tévén nézni a kedvenc műsorodat biztosan csodálatos dolog, de lehet, hogy nem a te lakásodba való a mérete miatt. Ja, és biztos, hogy van rajta elég csatlakozó, hogy rá tudj dugni mindent, ami szükséges. Szóval nem árt, ha a készülékjellemzők legalapvetőbb tételeiből kiműveled egy kicsit magadat, így talán könnyebb lesz eldönteni, hogy valami azért olcsó, mert tudásban komolyan lemarad a többiektől, vagy azért, mert sikerült tényleg egy jó kis akciót kifognunk. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor inkabb ne vedd meg az adott kütyüt, hanem szánd rá az estédet egy kis kutatómunkára, és az online vélemények elég meggyőzőek, akkor menj vissza érte, jó eséllyel nem vitte el senki. 

4. Nem vagy hajlandó költeni

Nehéz ellenállni egy akciós, jóárasított terméknek, de ne feledd, lehet, hogy jobban jársz, ha olcsóbb és korábbi kütyü helyett inkább a drágább és újabb verziót veszed meg, mert azt biztosan később kell majd lecserélni. De ha szereted telepakolni a telefonod vagy tableted fotókkal, videókkal, zenékkel és alkalmazásokkal, amiket nem szívesen törölsz le vagy lusta vagy takarítgatni, akkor érdemes mélyebben a pénztárcába nyúlni, és a kiszemelt készülékből azt megvenni, aminek nagyobb a tárhelye. Ha pedig szeretnéd, hogy a laptopod 3-4 év múlva is viszonylag baráti tempóban dolgozzon, akkor nem olyat kell választani, aminek jó gyors a CPU-ja. A Gizmodo szerzője hozzáteszi, nincsenek igazi ökölszabályok, de tény, hogy érdemes picit többet áldozni bizonyos plusz dolgokra. A hangsúly a bizonyoson van, mert felesleges olyan fícsör miatt többet költeni egy készülékre, amit nem fogunk használni. Ők példaként a MacBookok érintősávját hozzák fel, és igen, nehéz velük nem egyetérteni. 

shutterstock 536569735

5. Nem nézel rendesen körbe

Manapság már nem elég, ha megnézed, hogy adott készülék éppen hol olcsóbb, érdemes a tendenciákat is figyelni. Szerencsére vannak már különböző app-ok, amik segítenek követni a kiválasztott termék árának alakulását, ha valaki sokat használja az Amazont, akkor a The Camelizer nevű bővítménnyel érdemes összeismerkednie. Ja, és az Amazon telefonos alkalmazásával állítólag a vonalkód beszkennelése után azt is ki lehet deríteni, hogy a boltban talált holmi olcsóbb-e a neten. És nem árt fejben tartani, hogy mikor is van szezonja az igazán jó teches akcióknak, lásd mondjuk a fekete péntek. Valahol jogos a félelem, hogyha az ember sokat hezitál, akkor lehet, hogy lemarad az év üzletéről, de ha ügyesen taktikázunk, akkor lehet, hogy sokkal többet spórolunk. 

Mustra