Nem kell kávé ahhoz, hogy felébredj

Jó dolog a koffein, de nem ez az egyetlen eszköz a hullafáradt munkaerők kezében. Íme egy megfontolandó lista.

Hiába a pihentető alvás, könnyen lehet, hogy a viszontagságos út a munkahelyre, egy maratoni meeting annyit kivesz belőlünk, hogy nem tudunk rendesen figyelni. Sokan ilyenkor koffeinnel próbálják felpörgetni magukat, és ugyan a kávé bizonyos mennyiségben jó hatással van ránk, azért nem árt, ha néha más trükkökkel is próbálkozunk. Az IFLScience össze is gyűjtött párat. 

1. Fordítsd el a fejed!

Ha sokáig meredünk egy pontra (pl. egy kijelzőre), akkor a szemeink bizony elfáradnak. Persze a monitorhasználatnak egyéb hátrányai is vannak, de szerencsére mindegyik ellen tudunk tenni valamit, mondjuk ha legalább 20 percenként feltekintünk a gépből, ha ügyelünk az ergonómikus elrendezésre, vigyázunk arra, hogy megfelelő legyen a testtartásunk és óránként pár percre felállunk az asztalunktól.  

shutterstock 289448903

2. Egyél valami egészségeset!

Ha leesik a vércukrunk, akkor bizony rászáll a köd a fejünkre, ez mindenki számára ismerős lehet, és persze ugyanez történik velünk akkor is, ha jól teletömjünk magunkat. A cukorban gazdag ételek és a kávé gyors megoldást ígérnek, utána mélyebbre zuhanunk mint a kiindulási pont. Ami tényleg segít, azok a rostokban és fehérjékben dús táplálékok. A szakemberek szerint jó választás lehet mondjuk az avokádós pirítós, a zeller, a répa és a hummusz. Ja, és mivel a vashiány is okozhat fáradtságot, ezért érdemes olyan ételeket is fogyasztani, amiben ez a nyomelem megtalálható, lásd spenót, hüvelyesek és máj. 

3. Igyál vizet!

Az emberi test 60 százaléka víz, és ugyan eltérő, hogy kinek mennyi folyadékra van szüksége egy nap, de egy 2009-es kutatás szerint már az enyhe dehidratáltság, vagyis a szervezet víztartalmának 1-2%-os vesztesége is fáradtságot eredményez.  „A kiszáradás csökkenti a vérnyomást, miközben emeli a pulzusszámot és lassítja a vér áramlását az agyba, így nem csoda, ha a szomjúság mellett a fáradtság érzése is ránk tör. Ráadásul a vízhiány az izmokat is megterheli, ezért ilyenkor mindenféle fizikai tevékenység különösen nehéz erőfeszítésnek tűnhet” – magyarázza Luga Podesta, a Los Angeles-i Kerlan-Jobe Ortopédiai Klinika sportorvosa.

shutterstock 252015997

4. Szívj egy kis friss levegőt!

És nem, nem csak az oxigén miatt érdemes kinyitni az ablakot vagy kerülni egyet a háztömb körül, több kutató is arra a következtetésre jutott, hogy a természetes, kékes fénytől éberebbek és hatékonyabbak leszünk. Jó, persze a monitorok és a képernyők is kékes fénnyel világítanak, de azért ez kevés lesz ahhoz, hogy agyunk pörögjon mint a motolla. (Ahhoz viszont pont elég egy mobiltelefon is, hogy éjszaka álmatlanul forgolódjunk, és másnap olyanok legyünk mint a mosott rongy, ugyanis a kékes fény csökkenti a szervezetünkben a melatonin, azaz az “alváshormon” termelődését.)

5. Táncolj vagy sétálj!

Ha mozgunk egy kicsit, fokozódik az endorfintermelés, vagyis kevésbé leszünk stresszesek és fáradtak, ilyen egyszerű. Ha egy kicsivel nagyobb eksztázisra vágyunk, akkor lépcsőzés, sétálás helyett táncikálhatunk is, bár lehet, hogy páran furán néznek majd ránk, de hátha van kolléga, aki szívesen csatlakozik hozzánk egy termelékenységi tánc erejéig. 

shutterstock 532026466

6. Végy egy mély levegőt!

A nyugodt, higgadt munkaerő hatékony munkaerő. Ha sem nyugodtak, sem higgadtak nem vagyunk éppen, akkor a légzőgyakorlatok sokat segíthetnek abban, hogy kisimuljanak az idegszálaink. A stressz- és szorongásűző gyakorlatoknak pedig komoly hosszú távú hatása is van, az immunrendszerünk is jobban működik, ha nem vagyunk állandóan görcsben, és így nagyobb az esélye annak, hogy nem dönt le a lábunkról valamilyen irodai nyavalya.

7. Hallgass zenét!

A zenehallgatás nagyon hasznos elfoglaltság. Ezt bizonyítja egy 2011-es kutatás is, melynek résztvevőivel 15 percen át hallgattattak olyan zenét, amitől libabőrösek lettek. Az eredmény: megnőtt azoknak a neurotranszmittereknek a szintje (pl. dopamin, szerotonin, oxitocin), amitől jobban érezték magukat. Más tanulmányok szerint a sofőröknek sokat segített a hangos zene, amikor a figyelmük kezdett egyre inkább elkalandozni, igaz, csak egy ideig működött ezt a trükk. Persze nem árt, ha a feladatnak megfelelően választunk zenei aláfestést, a tanulás és a rap például nem jó párosítás.

shutterstock 135052274

8. Rágózz!

Több kutatás készítői is arra jutottak, hogy rágózni jó és hasznos dolog, ha valaki hajlamos a kókadozásra, mert a nyammogásnak köszönhetően javul az agy vérellátása, ennek következtében pedig lényegesen javulnak a kognitív funkciók (pl. a memória, a koncentráció és a reakcióidő), de persze ezt sem szabad túlzásba vinni, mert azzal pont az ellenkező hatást érjük el. Viszonylag friss tanulmányok szerint pedig vizsgára is érdemes bevinni egy csomaggal, mert segít koncentrálni, szöveget értelmezni, és csökkenti a szorongást. Arra azért legyünk tekintettel persze, hogy lehetnek olyan munkatársaink, akiket őrületbe kergetünk a csámcsogással

9. Nézegess cuki állatokat!

Egészen konkrétan macskás videókat, amiből tényleg nem nehéz kedvünkre valót találni. És igen, ennek az állításnak is tudományos alapja van. Egy 2015-ös, viszonylag nagy mintaszámú felmérés résztvevői ugyanis arról számoltak be, hogy sokkal frissebbnek, éberebbnek és boldogabbnak érezték magukat, miután megnéztek pár kisállatos videót  A magyarázat: a sok cukiságtól megnő az oxitocinszint és csökken a kortizolszint, ezzel együtt a stressznek is annyi, így éberebb lesz. Azt nem tudni persze, hogy közvetlenül a macskák voltak ilyen hatással az emberekre, de tény, hogy ők így érezték, és kik vagyunk mi, hogy ezt kétségbe vontjuk.

shutterstock 235089946

10. Ha semmi sem vált be, dőlj le egy kicsit!

A hangsúly azon van, hogy kicsit, ami nagyjából 20-25 percet jelent. Ha ugyanis ennél kevesebbet alszunk, akkor fáradtak maradunk, ha pedig többet, akkor eljuthatunk az alvás mélyebb szintjére, ahonnan nehezebb visszatérni, meg valószínűleg nehezebben is térünk nyugovóra, és ez egy ördögi kört indíthat el. De mivel lehet meggyőzni a vezetőséget, hogy szükség van egy kis sziesztára? Hát azzal, hogy utána a kedves dolgozó sokkal energikusabb, hatékonyabb és kreatívabb lesz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek