Szeretnél 35 százalékkal kevesebbet költeni?

Már 1904-ben is spóroltak a japán naplóval, ami azt ígéri, hogy tudatosabb vásárlókat varázsol a rendszeresen túlköltekező állampolgárokból.

A 'kakeibo' névre hallgató japán napló tulajdonképpen nem sokkal több egy sima jegyzetfüzetnél, de néhány egyszerű kérdéssel, és a költségek típusának kategorizálásával mégis hatékony módszer lehet, ha úgy érzed, sokkal többet költesz mint kellene. A Daily Mail szerint mindez akár 35 százalékos költségcsökkenést is eredményezhet, feltéve hogy vevő valaki a listázás mellé járó inspirációs üzenetekre is. 

A táblázatokkal is megspékelt napló kitöltéséhez minden hónap elején válaszolni kell a következő négy kérdésre:

  1. Mennyi pénzed van?
  2. Mennyit szeretnél megspórolni?
  3. Mennyi költesz valójában?
  4. Hogyan tudnál javítani ezen?

A havi büdzsét ezek után négy alkategóriára kell osztania a szorgos kis naplóíróknak:

  • a túléléssel kapcsolatos költségek (étel és gyógyszer) 
  • opcionális költségek (éttermek, vásárolgatás)
  • a kultúrával kapcsolatos költségek
  • egyéb (javítások, ajándékok stb.) költségek.

Itt-ott egy motiváló üzenetecske is szembe jön majd a naplóírókkal, és hónapközben is reflektálhat valaki az erre célra kialakított keretes részekben arról, hol tart épp a spórolásban.

A koncepció lényege az, hogy aki rendszeresen kategorizálja és listázza a költségeit és a terveit, az sokkal tudatosabban kezd majd gondolkodni az anyagiakról. A már 1904-ben is népszerű napló így szinte automatikusan képes megfegyelmezni a rakoncátlankodó túlköltekezőket. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek