Így főz egy olasz nagyi

A parmezán héja például nem a szemetesben, hanem a levesekhez felhasznált alaplében landol Laura Vitale konyhájában.

A YouTube-on nagyjából hárommillió követővel rendelkező, Nápolyban született Laura a nagymamájától ellesett apró konyhai trükkök közül osztott meg néhányat a Popsugarrel. Igazán formabontónak persze talán csak keménysajtok általában gondolkodás nélkül kidobott héjának lefagyasztása tűnik, de azért a többi jótanács is megszívlelendő. 

Nem kell mindenhez a drágább olívaolajat használni

Az olasz nagyitól származik például a szakácsnő az a szokása is, hogy kétféle olívaolajat is tart otthon: egy olcsóbbat és egy jobb minőségűt. Laura a hidegen tálalt ételekhez, a bruschettákhoz és a bazsalikomos pestóhoz a jobb és intenzívebb ízvilágú, drágább olívaolajat, a szószok és a levesek esetén pedig az olcsóbb olajat használja. A levesek készítésekor felhasznált olívaolaj íze úgysem fog érvényesülni szerinte, fölösleges tehát erre pazarolni a drágább olívát.

A parmezán héját sem kell kidobni

Laurát és nagymamáját nemcsak a „semmit nem dobunk ki” elve vette rá a sajtok kőkemény kérgének lefagyasztására. A sajtok fogyaszthatatlannak tűnő kérge ugyanis az alaplébe főzve kifejezetten ízletessé teheti a leveseket, éppen ezért gyakori az olaszoknál, hogy az ilyen esetekre gondolván lefagyasztják a parmezán héját.

Az idő is lehet fontos hozzávaló

A YouTube-séf szerint a legjobb tanács, amit a nagyitól kapott mégis az, hogy az idő legalább olyan fontos hozzávalója a főzésnek, mint bármi más. A hosszadalmas előkészületek vagy a sokáig készülő ételek nem véletlenül olyan időigényesek. A folyamat siettetése pont olyan hatással lesz a végeredményre, mintha kmaradt volna egy alapanyag, nem árt tehát szívvel főzni, és hagyni, hadd rotyogjon egy félórával tovább az a szósz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek