Hogyan érdemes hajat szárítani?

Semmiképp ne feküdj le úgy, hogy még nedves a hajad, és használj bátran hajszárítót.

Egy, a hajszárítás minden aspektusát megvizsgáló kutató szerint határozottan rossz ötlet megvárni, amíg magától megszáradjon a hajad. A hajszárítóval is tönkreteheted persze a sörényedet, de ha odafigyelsz a részletekre, mégiscsak jobban jársz, mint a természetes száradás hívei – írja a Daily Mail

Természeti katasztrófa

A mikroelektronikából doktorált Dr. Tim Moore szerint elsősorban az a baj a természetes úton történő szárítással, hogy a haj külső rétegén, a kutikulán át a hajkéregbe is beszivárgó víz hatására a hajkéreg megduzzad, ami a víz formájában akár a saját tömegének harmadát is beszívó haj roncsolódásához vezethet. Minél tovább marad nedves a hajad, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a víz hatására megduzzadó, majd lassan kiszáradó hajkéreg töredezetté válik.

shutterstock 273599666

Olcsót vagy drágát?

A rengeteg sampont és hajbalzsamot letesztelő kutató szerint számít ugyan, hogy ki mennyit költ samponra, de csak egy bizonyos pontig. Nagyjából 10 000 forint az az összeg Moore szerint, ami fölött már semmilyen előnnyel nem jár a pénzköltés. A legdrágább luxustermékek mellett azonban a kifejezetten olcsó készítmények is elég rosszul szerepeltek a teszteken, a középkategóriát lehet csak tiszta szívvel ajánlani tehát a szakértő szerint.

Nedves hajat csak fésülni szabad

A hajmosás után az első fontos dolog, hogy ne nyúljon senki azonnal, még vizes hajjal a hajszárító után. A törülközés során pedig ne dörzsölj, az ugyanis össze-vissza törheti a gyengébb hajszálakat. Szintén nem ajánlott kefével rátámadni a még nedves hajkoronákra, a kefe ugyanis tép és rongál. Ehelyett egy viszonylag ritka fogú fésű használatát javasolja Moore.

Lassan járj, tovább érsz

A fésülködés után jöhet a hajszárító, de fontos, hogy először alacsonyabb hőfokozatú szárítást válasszunk. A hajszárítót úgy 15 centire tartsuk a hajunktól, és mozgassuk folyamatosan fel-alá, nehogy túlforrósodjon egy-egy hajrészlet. Amikor már érezhetően felmelegedett a hajunk, magasabb hőfokozatot is használhatunk, a szárítás legvégén pedig használjunk hideg levegőt.

shutterstock 682396801

A lefelé lógatott hajzuhatag szárításával tényleg dúsabbá tehető a hajunk, de a fejbőrhöz viszonylag közel tartott hajszárító fúvókájával is elérhetjük, hogy megemelkedjenek kicsit a hajszálaink. Csillogó hajkoronát pedig a szárító szűkebb fúvókájával, fentről lefelé haladó mozdulatokkal hozhatunk létre, és egyszerre csak egy tincsen dolgozzunk.

Sütővassal csak a teljesen száraz hajra ajánlott rámenni, a hő hatására gyorsan gőzzé váló víz ugyanis károsíthatja a hajat. Emellett fontos valóban befejezni a szárítást, a nedves hajjal ágybabújók haja ugyanis könnyen töredezetté válhat. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek