Hasznos holmik a nagy hideghez

Ne várd ölbe tett kézzel a kemény mínuszokat, hanem szerezd be ezeket a dolgokat, hogy biztosan ne kelljen fagyoskodnod.

Bár még nem volt farkasordító hideg, amióta ismét beköszöntött a tél, azért fel kell készülni arra, hogy nem csak éjszaka repkednek majd a mínuszok. A Popular Science cikke nyomán összegyűjtöttünk pár olyan kiegészítőt, kütyüt és egyebet, ami segíthet átvészelni a hidegebb napokat. 

Deréktól lefelé

Kezdjük a listát az egyik legolcsóbb kiegészítővel, amivel a hideg napokon is lehet emelni a komfortérzetünket, ez pedig nem más, mint a téli talpbetét, amiből már 1000 forint alatt is bőven találunk, és érdemes olyat választani, aminek gyapjú a felső része, és van rajta alumíniumfólia is, mert ez egyszerre véd a hideg és a nedvesség ellen is.

Persze azt is megtehetjük, hogy a cipőnkbe/bakancsunkba/csizmánkba helyezünk egy melegítőpárnácskát vagy -tasakot, mert igen, nemcsak a kéznek készültek ilyennel a gyártók, hanem a lábaknak, sőt a testnek is. A végtagokat melegítő eszközök tárháza egyébként elég nagy, még az öngyújtóiról híres Zippo is meglátta ebben a lehetőséget

A következő szint a lábmelegítő, amit mostanában viszonylag kevesen hordanak, de szerencsére soha nem hagytak el minket, és azért most is fellelhetőek több helyen is. Jó, helyettük persze egy vastag zokni is megteszi, de előbbiektől simán megszabadulhatunk, ha végre sikerült meleg és biztonságos helyre érnünk.

Vagy hát ott vannak a jó vastag, mondjuk, 200 denes harisnyák, vagy persze próbálkozhatunk olyannal, ami részben kasmírból készült, pár évvel ezelőtt le is teszteltünk egy ilyet, és bevált, igaz, azért nem akkor álltunk ki az udvarra, amikor mínusz 15-20 fok volt. 

Mit jelent a den?

A den (denier) 9000 méter fonál tömegét jelenti grammban kifejezve, tehát nem SI mértékegység, mégis ez terjedt el. Az SI mértékegység a tex, a harisnyanadrágoknál használatos a decitex (dtex), ami 10 000 méter fonal tömegét jelenti grammban. Létezik 8 denes nyári harisnya, 15-20 denes normál, és 30-40-50 denes őszi/tavaszi. A téli harisnyanadrágok lehetnek 60-70-80-100-120-150-200-240 és 300 denesek, de csupán a den nem hordoz minden információt. Van olyan 50 denes harisnyanadrág, melynek tapintása a szövés technológiája miatt sokkal sűrűbb, mint egy 70 denesnek. Így, ha személyesen vásárolunk harisnyát, legegyszerűbb tapintással meggyőződni az anyag vastagságáról.

Deréktól felfelé

Ha az alsó végtagjaink már kellemesen érzik magukat, akkor fontos gondoskodni arról is, hogy combtól felfelé se fázzunk. Itt jönnek képbe a derékmelegítők, amik szintén nem jelentenek nagy anyagi terhet, már 1000-2000 forint körüli áron is kapni ezeket mindenféle színben. Jó, persze vannak saját powerbankos, azaz hálózatot csak néha igénylő elektromos derékmelegítő eszközök is, amik biztosan jobban melegítenek mint egy pamutdarab, de gyanítjuk, hogy azért nem annyira kényelmes bennük flangálni. 

Ha pedig egyszerre szeretnénk alul és felül is védekezni a hideg ellen, akkor egy komplett aláöltözet lesz a jó megoldás, amit nemcsak kültéri sportokhoz lehet használni. Igaz, a négy fal között kicsit melegünk lesz így, szóval ha csak pár percet töltünk a szabad levegőn, talán túlzásnak tűnhet ennyire beöltözni. 

Télen az egy négyzetméterre eső pufidzsekik és kabátok száma elég magas, de mit tehet az, aki már ráunt, és szeretne szövetkabátban is létezni. A kulcs a réteges öltözködés. Kolléganőnk rájött egy jó kompromisszumos megoldásra, egy hosszított steppelt mellény tökéletes középső réteg, de helyette egy hosszított polárkardigán is megteszi, sőt.

Oké, ha a pénz nem számít, akkor lehet fűthető vagy mindenféle speciális réteggel rendelkező és/vagy technikaikabátot is venni. Nem feltétlenül pénztárcabarát megoldás a Popular Science egyik javaslata sem, bár ötletes, ők az Amazonon bukkantak rá egy kabátmelegítő szerkezetre, ami elvileg bármilyen felöltőnél bevethető. Ó, és azt mondtuk már, hogy van dzsekire illeszthető hőmérő is, ha valaki nyomon akarja követni, mennyire hatékony az öltözéke?

Ahogy a fenti példák is mutatják, a gyártók rengeteg kütyüvel készülnek a téli szezonra, és mivel nem a fejünkön, hanem a kezünkön keresztül adjuk le a legtöbb hőt, ezért fontos, hogy legyen egy jó kesztyűnk, lehetőleg persze olyan, amivel okoseszközeink is hajlandóak együttműködni. És ha inkább az a fontos, hogy ne gémberedjenek el teljesen az ujjaink, akkor persze be lehet ruházni egy fűthető kesztyűbélésre is.

Azt pedig ugye nem kell külön kiemelnünk – bár éppen azt tesszük –, hogy mennyire fontos védeni a fejünket és a nyakunkat, sőt az arcunkat is. Divat ide vagy oda, érdemes sapkából és sálból is olyat venni, amit kültéri sportokhoz is ajánlanak, legfeljebb el lehet ezeket rejteni egy plusz réteggel. 

Ja, és végül, de nem utolsósorban, belülről is melegíthetjük a testünket, ha tényleg huzamosabb ideig akarunk a hidegben tartózkodni, akkor egy termoszt (esetleg ételhordót) is érdemes magunkkal vinni, jól megtöltve valamilyen forró itallal vagy étellel, persze. Ha pedig csak a friss kávé az igazi, akkor van egy jó hírünk, léteznek kültéri kávéfőzők is. Micsoda időket élünk, nem igaz? 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.