Így aludj a munkarendednek megfelelően!

Sok esetben még akkor is jobb megoldás lehet a két ugyanolyan hosszúságú, vagy egy hosszabb és egy rövidebb blokkból álló alvás, ha nem riad fel valaki az éjszaka folyamán.

A NetCredit takaros kis folyamatábrájának segítségével az éjszaka folyamán rendszeresen felriadó és álmatlanul forgolódó, valamint az egyben lehúzott 6-8 órák ellenére is gyakran fáradt emberek is kiválaszthatják, milyen adagokban érdemes megkaparintaniuk a számukra ideális alvásmennyiséget. 

Egy másfél órás szieszta is rendbe rakhat

A legegyszerűbb eset persze az, amikor valaki szépen egyben behúzza a 8 órát és a nap folyamán sem érzi magát fáradtnak: ezt nevezzük egyfázisú alvásnak.

Vannak azonban olyanok is, akik hiába próbálkoznak, egyszerűen nem képesek arra, hogy egyhuzamban, megszakítások nélkül kialudják magukat, és rendszeresen felriadnak az éjszaka folyamán. Ilyenkor persze rengetegen emészteni kezdik magukat és előre nyugtalankodni kezdenek a másnappal kapcsolatban. Ehelyett azonban, annak függvényében, hogy kinek mit tesznek lehetővé a hétköznapjai, egy hosszabb, 1-1,5 órás sziesztával, vagy egy 15-45 perces, rövid kis szundival érdemes inkább kiegészíteni az ennek megfelelően lerövidülő éjszakai alvást.

shutterstock 165043844

Akinek pedig nincs lehetősége a délutáni szunyókálásra, érdemes lehet egy két darab, nagyjából egyenlő hosszúságú alvásszakasszal próbálkoznia, közben pedig valamilyen pihentető, könnyed aktivitással átvészelni az 1-2 órás ébrenlétet.

Sokszor a megszakítások nélküli alvást „választók” is azt tapasztalják a nap folyamán, hogy álmosak, fáradékonyak. Ebben az esetben szintén érdemes lehet kipróbálni a rendszeresen felriadóknak is javasolt három módszer valamelyikét, könnyen lehet ugyanis, hogy ez lesz a gyógyír az állandó fáradtságra.

És hogy jön a képbe az életmód?

Hát úgy, hogy annak megfelelően, hogy milyen ritmusban éled az életed, lehet, hogy érdemes változtatni az alvási szokásaidon. Soroljuk is, hogy melyik előbb említett módszer kinek ajánlott.  

Egyfázisos alvás: Akkor az ismétlés kedvéért, ez az, amikor valaki 6-9 órát alszik megszakítás nélkül éjszaka, és ezzel biztosítja, hogy ne legyen fáradt másnap.

Kinek jó: diákoknak, otthonról dolgozóknak, illetve azoknak, akik nyolc órát töltenek a munkahelyükön mondjuk 9 és 5 óra között, és azoknak is, akik több műszakban dolgoznak

Szakaszos alvás: Ha éjszaka valaki két szakaszban húzza a lóbőrt, és egy fázis kb. 3-4 óra. A két alvás közötti 1-2 órát érdmes relaxációval tölteni, és nem szabad azon aggódni, hogy sikerül-e visszaaludni vagy sem. 

Kinek jó: diákoknak, otthonról dolgozóknak, illetve azoknak, akik nyolc órát töltenek a munkahelyükön mondjuk 9 és 5 óra között.

shutterstock 456364711

A bifázisos, hosszabb sziesztával kombinált alvás: Az éjszakai alvás ilyenkor általában 6-7 óra, a teljes napi adagot pedig 1-1,5 órás sziesztával érheted el. 

Kinek jó: diákoknak, otthonról dolgozóknak, illetve azoknak, akik több műszakban dolgoznak

A bifázisos, rövid szundítással (power nap) kombinált alvás: Éjszaka 6-8 óra jut az alvásra, napközben pedig egy maximum 45 perces szundítással rendezheted az energiaszinted. Azért fontos, hogy ennél ne legyen több, mert különben problémák lehetnek este az elalvással. 

Kinek jó: diákoknak, otthonról dolgozóknak, illetve azoknak, akik nyolc órát töltenek a munkahelyükön mondjuk 9 és 5 óra között.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek