10 dolog, ami megbetegíthet az otthonodban

Persze csak akkor, ha nem áldozunk egy kicsit több időt a tisztaságra. De akkor mire is kell figyelni? Íme, itt a felsorolás.

Ha nagyon sarkosan akarunk fogalmazni, akkor a munkahelyünk és otthonunk is az életünkre tör. Jó, persze a legtöbb probléma nem halálos, és viszonylag könnyű kiküszöbölni azt, hogy bármi bajunk is legyen. A  Dumb Little Man oldalán találtunk egy gyűjtést, ami hasznos lehet az egyértelmű és talán kevésbé nyilvánvaló szereplőkkel.

1. Porszívó

Ha nem cseréljük rendszeresen a porszívónk szűrőjét és a porzsákot, az bizony légzőszervi problémákhoz vezethet, és erre különösen az allergiában szenvedőknek kell odafigyelniük. A HEPA-szűrők egyébként 99,97 százalékos hatékonysággal szűrik ki 0,3 mikron nagyságig a porrészecskéket, és csökkentik a porszívózás miatt a levegőben szálló allergének mennyiségét, de ezek élettartma is véges, kb. egy évig lehet használni, de ez sok tényezőtől függ. Emellett érdemes nyitott ablak mellett porszívózni vagy utána kiszellőztetni, illetve aki nagyon óvatos, maszkot is viselhet közben.

shutterstock 97688021

2. Fűtés- és hűtés

Soroljuk? A fűtés miatt nagyon száraz lesz a lakás levegője, a légkondiban pedig csúf dolgok tenyészhetnek, és a használatát túlzásba is lehet vinni, nem biztos, hogy jót tesz a szervezetnek, ha túl nagy a hőmérséklet-különbség. Az első problémán segíthetünk párásítóval, a másodikon pedig a szakszerű használattal.

3. Lepedők

Ahogy korábban is írtuk, kész horror, ami a hálószobában zajlik. "Az ágyakban felhalmozódó mocsok egyébként testnedvekből, az évente közel egy hektoliternyi ágyneműre folyatott verejtékünkben lubickoló gombákból, pollenből, poratkákból és azok ürülékéből, bőrsejtekből, és megannyi más általában láthatatlan mikrobából és szemétből tevődik össze. Minél sokszínűbb lesz az ágyunkban nyitott mikroállatkert, annál nagyobb valószínűséggel kezdünk szipogásba és tüsszögésbe éjjelente" - fogalmazott a kollégánk. Teendő? Szellőztess naponta, és hetente (vagy picit ritkábban) cserélj (és moss) lepedőt, és a matracokat is tartsd tisztán. 

4. Takarítószerek

Miért? Mert előfordulnak bennük olyan anyagok, amelyek az arra érzékenyeknél bőrirritációt, allergiás reakciót válthatnak ki, és persze az egészségre esetleg ártalmas egyéb kemikáliák is lehetnek bennük. Mit lehet tenni? Használhatunk házi készítésű tisztítószereket, vagy maradunk a boltinál, csak ügyeljünk arra, hogy betartsuk a használati utasítást, gumikesztyűt húzzunk takarítás közben, esetleg felhígitsuk a szereket és jól kiszellőztetünk a házimunka közben vagy után. 

5. Rejtett penész

Egy friss kutatás szerint a penészes falfelületekről akár olyan kicsi, potenciálisan mérgező hatású anyagok is leválhatnak, amelyek allergiás, asztmás tüneteket eredményezhetnek. Ha szerencsénk van, akkor penészmentes lakásban élünk, vagy olyan helyen jelenik meg, ahol viszonylag könnyű kiszúrni, és akkor viszonylag gyorsan tudunk intézkedni. Persze az is lehet, hogy nem a látvány, hanem a szag árulja el, hogy baj van. A penésztelenítésbe akér magunk is belefoghatunk, de lehet, hogy érdemes szakembereket is bevonni. 

6. Hűtő

Ha valami kiömlik, és nem tüntetjük el onnan azonnal a pacát, esetleg nem selejtezzük ki a maradékokat időben, akkor meggyűlhet a bajunk az előbb már emlegetett penésszel, és különösen nagy figyelmet kell szentelni a zöldséges- és gyümölcsös fakknak. A takarítási menetrend szerint egyébként a hűtőt hetente érdemes kitisztítani, negyed- és félévente pedig alatta és mögötte is érdemes porszívózgatni egy kicsit.

shutterstock 435857179

7. Fürdőszobaszőnyeg 

Ugyan mi baj lehet abból, ha a lakás egyik legtöbbet használt, legpárásabb helyiségében ott van valami, amibe minden beleragad mindenféle emberi és egyéb eredetű dolog? Mondjuk, az allergiásoknál súlyosbodhatnak a tünetek, de ez csak egy példa. A megelőzés ebben az esetben is igen egyszerű, egyrészt minden porszívózás alkalmával érdemes elkerülni a kilépő felé, illetve legalább pár havonta ki is kell mosni, és persze csak csontszárazan érdemes visszatenni a helyére. 

8. Turmixgép

Nyilván ezzel is csak akkor van baj, ha nem vagyunk elég alaposak, amikor használat után megtisztítjuk az eszközt. Állítólag olyan mikroorganizmusok jelenlétével kell ilyen esetben számolnunk, mint például a szalmonella vagy az E. coli. Szóval az egészségünk érdekében nincs mit tenni, amennyire csak szét lehet szedni a gépet, szedjük szét minden használat után, és mossuk el, törölgessük át a részeit. 

9. Állatszőr

Hát, ez talán nem annyira meglepő, hiszen nagyon sokan allergiásak az állatszőrre, ami ugye nem annyira szerencsés kifejezés, mert nemcsak maga a szőrszál okozhat panaszokat, allergiás tüneteket válthatnak ki az állat nyálában, faggyújában, vizeletében található fehérjék, sőt a leváló hámsejtdarabkák is. Megoldás? Nem feltétlenül kell lemondani arról, hogy házi kedvencünk legyen, vannak hipoallergén fajták, meg persze különböző erőfeszítéseket is lehet tenni a szőrmentes otthon érdekében. 

shutterstock 111053942

10. Zuhanyfej

Na, igen, a zuhanyrózsa is egy dolog, amin könnyen megtelepedhet mindenféle mikroorganizmus, ha nem tisztítjuk kellő sűrűséggel, és nem, nem illik megvárni, hogy a vízkőtől már alig csorogjon kifelé valami a lyukakon. A cikk egyébként a Mycobacterium avium nevű baktériumra hívja fel a figyelmet, ami különböző légzőszervi megbetegedéseket okozhat, és egy korábbi kutatás szerint előfordulhat zuhanyfejeken is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek