Ezek a dolgok nem valóak a fagyasztóba

Nem mindent lehet úgy tartósítani, hogy bedobjuk a mélyhűtőbe. És egyéb praktikus szempontok is vannak, ami alapján válogathatunk.

Ahogyan vannak tárgyak és ételek, amiket nem szabad betenni a mikrohullámú sütőbe, úgy azt is meg kell válogatni, hogy mit pakolunk be a mélyhűtőbe, mert az egy dolog, hogyha nincs fagyasztóládánk, az komoly logisztikai feladat elé állíthat, de nem is mindennek tesz jót a túlzott hideg. 

shutterstock 561872713

1. Kávé

Valamikor elterjedt az a tipp, hogy a kávét - őrölt vagy szemes, mindegy - érdemes a fagyasztóba pakolni. Ezzel csak egy baj van, ha nincsen légmentesen lezárva a tasak, akkor a kávé magába szívja a nedvességet, ami nem tesz jót a minőségnek, ráadásul más dolgok ízét, illatát is átveheti, ami még rosszabb. Mondjuk ezt a tulajdonságát ki is lehet használni, a kávézacc elég jó szagtalanító

2. Tojás

Ha a víz megfagy és jég lesz belőle, akkor kitágul, és elég rossz sorsot vetít előre a mélyhűtőbe pakolt friss tojásoknak, meg annak is, aki egyszer még fel akarta használni azokat. Ha nem tudjuk elengedni a koncepciót, akkor azért van egy köztes megoldás, fel kell törni a tojásokat, és szépen ki kell porciózni azokat egy jégkockatartóba. Ezt lehet úgyis, hogy a fehérje és a sárgája ne keveredjen össze, de össze is lehet előbb kutyulni ezeket, majd utána szétöntögetni az adagokat. Sőt, az is megoldható, hogy csak a fehérjét pakoljuk be a hűtőbe, vagy éppen a sárgáját, bár ez utóbbi trükkösebb, érdemes egy kis sót vagy cukrot is hozzáadni, hogy ne legyen belőle egy zselés, csomós trutymó.

shutterstock 585265235

3. Sajt

Ha kemény sajtot teszel a mélyhűtőbe, akkor nagyon morzsolódni fog, ha kiveszed onnan, ha pedig lágy sajtot, akkor annak is megváltozik az állaga, mert a benne lévő víz jégkristályokká alakul. Persze léteznek emberek, akik szerint vannak olyan keménysajtok, amikkel lehet tenni egy próbát. A módszer: csak annyira szabad feldarabolni, amennyire feltétlenül muszáj, ezután be kell tekerni fóliába vagy zsírpapírba, majd mehet egy légmentesen záródó, a nedvességet távol tartó zacskóba, majd mehet rá a címke névvel, lejárattal. 

4. Tej 

Ha főzéshez vagy sütéshez akarod felhasználni, akkor persze mélyhűtőben is tárolhatod, nem baj, ha egy picit darabos lesz felengedés után. Persze nem árt, ha - mennyiségtől függően - azért pár órán keresztül vagy akár egy napig is hagyod, hogy pihenjen még egy kicsit a hűtőben. A fagyasztás egyébként nem barátja a joghurtnak, a kefírnek és a tejfölnek sem, mert kicsapódik a zsír. 

5. Nyers zöldségek és gyümölcsök

Igen, a magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök szintén nem valóak a mélyhűtőbe, mert ha felengednek nem a friss, ropogós valójukat kapjuk vissza, hanem szottyadtak és löttyedtek lesznek. Mondjuk bizonyos konyhai műveletekhez persze így is fel lehet használni ezeket, de a salátáknál ezek ugye ki vannak zárva. 

shutterstock 274454063

6. Az üres jégkockatartó 

Ilyenkor nyáron nagyon hasznos, ha mindig van a fagyasztóban egy-két teli jégkockatartó, de az év többi szakában nem sok értelme vannak, hogy ott árválkodjanak, mert csak foglalják a helyet, amiből egy hűtőben ugye amúgy sincs sok. Persze a tartót nemcsak sima vízzel lehet feltölteni, ezernyi tipp van már arra, hogy mit lehet benne lefagyasztani, de ha nincs szükség rájuk, akkor tényleg nincs helyük a fagyasztóban. 

+1 Bármi, amit nem ismersz már fel

A hűtő mélye néha elég furcsa dolgokat rejt, és ha rendet akarsz tartani benne, akkor elég jó szabály az, hogy dobj ki mindent, amit már nem tudsz beazonosítani (meg persze azt, aminek már lejárt a szavatossága egy ideje, de ezt ugye nem kell mondani.) Ha nem szívesen pazarolsz ételt, ami egyébként nagyon helyes hozzáállás, akkor címkézz fel mindent, és aminek közeleg a lejárati ideje, tedd előre, hogy biztosan a kezedbe akadjon még mielőtt ki kell hajítani. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek