Egy fehér pólóban is megszívhatod a napon

Nem minden véd úgy az UV-sugárzás ellen, ahogyan azt gondolnánk. Íme néhány érdekes tény és adat.

A Nap az élet fenntartásához nélkülözhetetlen, és egy füst alatt rákot okozó, ellentmondásos sugarai ellen sok naptejfóbiás (Rákot okoz! Minden rákot okoz!) inkább úgy védekezik, hogy a legnagyobb melegben sem vetkőzik neki. A SciShow videója szerint mindez bizonyos esetekben működhet is, néhány anyag ugyanis még a legnagyobb faktorszámú naptejeknél is hatékonyabb védőpajzsot jelent a bőrt szanaszét roncsoló UV-sugárzással szemben. 

Kertésznadrág és farmerdzseki

Egy vastagabb, sűrű szövésű farmerből készült ruhadarab például 99,94 százalékával is megbirkózik a káros sugaraknak, és nagyjából ugyanez igaz a műszálas ruhadarabokra is. Egy fehér pamut póló viszont csupán az UV-sugárzás 75 százalékát képes távol tartani a bőrünktől, ami csak egy 5-ös faktorszámú naptej hatékonyságának felel meg. Erős UV-sugárzás esetén tehát akár egy fehér póló alatt is le lehet égni...állítólag. 

A sima üveg szintén nem egy atombunker, és bár a veszélyesebb UV-B sugarakat megszűrik az ablakok, az UV-A sugaraknak nem jelentenek akadályt. Leégni tehát nem lehet csukott ablaknál, lebarnulni viszont le lehet, és azért az UV-A sem annyira ártalmatlan mint korábban gondolták, egyrészt rosszat tesz a szemnek, másrészt öregítheti a bőrt, és közvetetten hozzájárulhat a bőrrák kialakulásához. Természetesen van olyan módszer, amivel el lehet érni, hogy az üveg az UV-A sugárzást is megszűrje, de az autóknál általában csak a szélvédőre igaz ez. 

Az ellen nem véd...

A SciShow valóban tejfehér bőrrel rendelkező Hank Greenje a strandszezon előtt beszerzendő „alapszín” koncepciójával sincs kibékülve, bár ahogy ez lenni szokott, a számok most is vele vannak. Tény, hogy a kevésbé fehér bőr nehezebben ég le, de a beltéri barnulásnak is megvannak a maga veszélyei, és valószínűleg többet veszítünk mint nyerünk az ügyön. Az Egyesült Államokban például évente 400 000 rákos megbetegedés hozható összefüggésbe azt otthoni vagy szalonos barnulással. 

Rés a pajzson

És azt hiszed, hogyha naptejet használsz, akkor teljesen védve vagy? Talán még emlékszel arra a három évvel ezelőtti videóra, amit Thomas Leveritt író és fotós készített arról, hogy mit is tesz a bőrünkkel a napfény, és miért olyan fontos fényvédő termékeket használni. Ugyan már egyre kevesebben vannak azok, akik mindenféle védelem nélkül napoznak (bárki bármit mond is), tény, hogy nem vagyunk elég alaposak. Ezt bizonyítja a Liverpooli Egyetem nemrég publikált tanulmánya. Részletek a hajtás után! 

Röviden az eredmény: kenészkedés közben kihagyjuk az arcunk 10 százalékát, vagyis ezeket a bőrfelületeket semmi sem védi a Nap káros sugaraival szemben. Oké, a kutatásban résztvevők száma nem volt túl nagy, összesen 57 embert kértek meg arra, hogy krémezzék be magukat, és előtte, valamint utána álljanak modellt egy speciális UV-kamera előtt. A fotókat ezután egy számítógépes programmal elemezték ki, hogy kiderítsék, ki mennyire volt körültekintő a krémezésnél. 

camera
University of Liverpool

Így jött ki az átlag 10%-os, egészen pontosan 9,5%-os sumákolás.A legnagyobb arányban (13,5%) a szemhéjak maradtak ki, az első helyen pedig (kb. 77 %) a szemzug és az orrnyereg közötti rész végzett. Miután ez megvolt, a tesztalanyokat tájékoztatták a szemkörnyékén előforduló bőrrákos megbetegedésekről, és megkérték őket, hogy ismét krémezzék be magukat. Természetesen ezeknek az információknak a birtokában az emberek már jobban odafigyeltek, és 7,7 százalékra javult a korábbi arány. 

Valahol persze érhető, hogy pont ezek a részek maradnak ki, hiszen senki nem szeretné, ha a szemébe is kerülne ezekből a termékekből, de vannak más módszerek, például egy megfelelő méretű, megfelelő védelemmel ellátott napszemüveg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek