Labdának jó a sportkamera, kamerának már nem az igazi

Nyaralás alatt jól jön a sportkamera, de vajon melyikkel lehet a legjobban megörökíteni a gyerek vízbeugrálását vagy a biciklitúrát?

Egyre többen szereznek be sportkamerát a nyaraláshoz, hiszen végre lehet velük készíteni menő vízalatti búvárkodós felvételeket, de hasznos lehet, mikor biciklizni megy az ember, vagy éppen egy kalandparkban ugrál. Ahogyan ez lenni szokott, a sportkamerák piaca bizony elég széles, a néhány tízezres daraboktól a kifejezetten drágákig óriási a spektrum. Éppen ezért érdemes ellátogatni a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapjára, ők ugyanis 52 márka 151 termékét tesztelték laboratóriumban, ezekből 44 itthon is megvásárolható, de külföldi webáruházból bármelyikhez hozzá lehet jutni. Ne feledjétek, hogy érdemes ilyenkor európai webshopot kinézni magatoknak, mert így egy fokkal könnyebb a garancia érvényesítése!

A teszt során a legfontosabb paramétereket vizsgálták, megnézték például, hogy milyen a kép- és hangminőségük, hiszen azért mégiscsak ez a lényeg az egészben. Na meg azt is, hogy mennyire ütés- és vízállók, és az sem egy utolsó szempont, hogy mennyire sokoldalúak (funkciók, csatlakozók), mennyire könnyen kezelhetők, valamint hogy az egész napos túrát bírja-e az akkumulátoruk.

shutterstock 612062282

Örülhetünk, mert a legtöbb jól bírja a strapát

Jó hír, hogy tartósságra a tesztelt termékek közül 140 maximális pontot kapott. Vagyis azt a célt szolgálják, amiért valószínűleg megvesszük: búvárkodhatunk, raftingolhatunk velük, de ha véletlenül leejtjük a kamerát, mondjuk bringázás közben, akkor sem kell aggódni, mert bírják az ütést és a vizet. A tartósság tesztelése során a készülékeket 50 alkalommal ejtették le 50 cm magasról, és 30 percet voltak víz alatt, 91 cm mélyen.

Nem nagy kunszt kezelni őket

Szintén jó hír, hogy a készülékek elég felhasználóbarát módon működnek, ami nagy piros pont, hiszen leginkább olyan helyzetben használjuk ezeket, ahol nem érünk rá hosszú perceken keresztül keresgélni a menüben, és megfejteni a különböző ikonok jelentését. Kezelhetőségre 45 termék kapott 4-es vagy jobb pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán, de több mint a termékek fele legalább közepes értéket ért el.

Viszont nem csinálnak olyan jó képeket

Rossz hír viszont, hogy a sportkameráktól nem várhatunk természetfilm közeli moziélményt, még akkor sem, ha terméket gyönyörű búvárfotókkal reklámozzák. Mindössze 9 készülék kapott 3 pontot képminőségre (fotó és videó), ebből egy GoPro és a többi mind Sony kamera volt. A többi még ennyit sem ért el.

A videóban a hang sem lesz valami nagy szám

Hangminőség terén még gyengébben szerepeltek a készülékek: egy sportkamera sem ért el 3-as pontot, 83 készülék 1-es vagy annál gyengébb pontot kapott 0-tól 5-ig terjedő skálán. Ezek között vannak ismert, nagy márkák is: például a Panasonic, Polaroid, Toshiba, Sony, Nikon, GoPro. Az ár itt sem irányadó, mert 35.000 forintos és 215.000 forintos készüléket is vehetünk gyenge hangminőséggel.

shutterstock 581199373

És nem is bírják sokáig

Nem utolsó szempont a kamerák kiválasztása során, hogy meddig bírja az akkumulátor, hiszen nem túl praktikus, ha snowboardozás vagy ejtőernyőzés közben akkumulátort kell cserélni. Mindössze 13 készülék kapott legalább 4 pontot a tartósságért, mert legalább 3 órán keresztül használhatóak akkucsere nélkül. 45 készülék csak 2 pontot vagy annál kevesebbet kapott, mert legfeljebb másfél órát bírta az akkumulátoruk a teszten. Itt is találunk 50 000 és 215 000 forintos terméket is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra