Így moss utazás közben

Nyaralás közben kifogytál a tiszta ruhákból? Megmondjuk, legközelebb, hogyan előzd meg a bajt, illetve mit tehetsz, ha már nincs mit felvenned.

Csak egy szál bikinit hoztam el az útra - hangzik el a 4F Club több mint 20 éves (!!!) slágerében. Nos, ezzel a problémával nyilván kevesen tudnak azonosulni, de azért még így is előfordulhat, hogy utazás közben kifogyunk a tiszta cuccokból. Végignéztünk pár utazási blogot és oldalt, hogy összegyűjtsük a legfőbb tanácsokat a témában, hátha van valami, ami eddig talán neked sem jutott eszedbe. 

Előkészületek

Az ember nyilvánvalóan annak megfelelően válogatja ki a ruháit, hogy várhatóan milyen időjárás fogadja majd a célországban, illetve azt is figyelembe veszi, hogy mit szándékozik csinálni, fog-e sportolni, szüksége lesz-e elegánsabb szettekre is.

Kevesebben vannak azok, akik a válogatás kínjait még azzal is tetézik, hogy megnézik, mit ír a ruhák kezelési útmutatója, pedig utólag jobban jársz, ha a nehezen tisztítható, kényes vagy éppen sokáig száradó cuccokat otthon hagyod. Szóval érdemes könnyű, vékony anyagból készült ruhákat választani. Jó, télen a hajunkra kenhetjük ezt a tanácsot, ugye? Nos, ez azért nem igaz, mert létezik olyan is, hogy réteges öltözködés.

Itt nincs vége a jó tanácsoknak, a tapasztalt világjárók szerint érdemes kerülni a fehér vagy nagyon világos színű darabokat, hiszen ezek könnyen koszolódnak, és az sem elhanyagolható szempont, hogy a színben összeillő darabokat egyszerre is kimoshatod, nem kell szétválogatva, több körben öblögetni őket. És bármennyire is viszketsz fejben vagy ténylegesen a műszáltól, sajnos gyorsabban szárad mint mondjuk a pamut, így lehet, hogy az utazás erejéig azért szakítani kell az elveiddel.

Ha nagyon közel van az utazás időpontja, és vannak olyan ruhadarabok, amiknek biztosan nem lesz ideje megszáradni, akkor jobban jársz, ha fájó szívvel is, de otthon hagyod ezeket, mert a nedvesen elpakolt cuccoknak nem lesz valami kellemes illata, ha túl sok időt töltenek a bőröndben, az esetleges gyűrődésekről nem is beszélve.

shutterstock 489494236

Sok blogon olvastuk, hogy az előrelátó utazó felkészül arra is, hogy nem lesz a szálláshelyén lefolyóba való dugó, ezért visz magával egy univerzális szerkezetet, meg persze feltankol a drogériákban található minimosószerekből, és természetesen készül saját szárítókötéllel is biztos, ami biztos alapon, és természetesen a szöszhengert sem hagyja otthon, meg a szennyesnek való zacskót vagy tasakot sem. Remek, de hogy lesz hely ennyi mindennek? Oké, a fehérneműt illik naponta váltani, de semmi baj nincs azzal, ha egy nadrágot, pólót többször egymás után is felveszel, már ha az nem koszos vagy nincsen szaga.

Mosás

Alapvetően három lehetőség van:

  • vagy gondoskodunk magunkról, és akkor előnyben vannak azok, akik olyan szállást foglaltak, ahol egy komplett, jól felszerelt fürdőszoba van
  • vagy igénybe vesszük a szállodai mosodát
  • vagy elvisszük egy önkiszolgáló mosodába, esetleg tisztítószalonba.

Mi most az első esettel foglalkozunk részletesebben. Mosdó nyilván mindenhol van, jó, ebbe nem fér sok minden, de azért csak nem lesz szükségünk arra, hogy egy egész kádnyi ruhát mossunk ki. Ha otthon hagytuk vagy eleve nem pakoltunk mosószert, akkor a folyékony szappan, tusfürdő vagy sampon is megteszi. És viszonylag könnyű kézi mosógépet is gyártani, nincs szükség másra csak egy strapabíró, jól lezárható zacskóra. A módszer: tedd bele a szennyest, önts mellé egy kis mosószert és meleg vizet, rázogasd 5 percig, majd hagyd állni a kis csomagot 10 percig, ezután jöhet az öblítés a mosdóban, de ha elég bátor vagy, dobd be a kádba/zuhanyfülkébe és állj be mellé tusolni, igazi kettő az egyben megoldás. (Ha azt hiszed, hogy ez egyébként egy óriási piaci rés, el kell keserítenünk, valaki már tovább fejlesztette ezt az ötlelet.

Visszatérve a másik két lehetőségre. Mit nyerhetsz az utolsó két opcióval? A szállodai mosodai szolgáltatás valószínűleg nem olcsó, viszont iszonyatosan kényelmes megoldás. A környékbeli mosoda kicsit macerás, mert egyrészt meg kell találni, másrészt oda kell vinni a cuccokat, amiket nem lehet nagyon otthagyni, viszont egyszerre nagyobb adag tiszta ruhára is szert tehetsz.

Szárítás

Kész vagy a mosással. Nos, a buktatóknak ezzel nincs vége, sőt! Ha okosan válogattál, akkor ugye a ruháid bírják, hogy egyenként kicsavarod ezeket. Ha ezzel megvagy, akkor vegyél egy törülközőt, terítsd ki, rakd rá a ruhát, majd göngyöld össze, így a törülköző is magába szív egy kis vizet. Ha nincs felesleges törülköző, akkor a fürdőköpeny is megteszi.

Ha ez sem elég hatékony módszer, akkor rásegíthetsz hajszárítóval, bár ezzel csak óvatosan, ne tedd közvetlenül az anyaghoz, illetve a vasalót is bevetheted, ha van ilyen a szobában. Mázlistának számítanak azok is, akiknek van törülközőszárító a fürdőszobában. Télen pedig bármilyen fűtőtest megteszi.

Ha elég jó idő van kint, és nem félsz attól, hogy megfázol, akkor az éppen hogy nyirkos ruhát persze fel is veheted, és majd megszárad rajtad. Ha olyan országba mész, ahol magas a páratartalom, akkor persze nem lesz könnyű dolgod, de a szél és a napsütés a barátod mindenesetre.

Ha mégis bepakoltunk valamit, ami mondjuk nagyon könnyen gyűrődik, akkor esetleg megoldás lehet az, hogy amikor veszünk egy forró vizes zuhanyt, akkor bevisszük magunkkal, és reménykedünk, hogy a keletkezett gőz megteszi a hatását.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek