Ezért megy el az étvágyad fogmosás után

Vajon miért van az, hogy van, akinek egy falat sem megy le a torkán fogmosás után, míg mások azt érzik, okvetlenül habzsolniuk kéne még valamit?

Kinek a papné

A fogmosásról általában a fogszuvasodás és a rossz szájszag elleni harc jut az emberek eszébe, esetleg az az örömteli pillanat, amikor színes és egyre futurisztikusabb műanyag vackokat dughatnak a szájukba. Vannak, azonban, aki egészen más problémákkal küszködnek: a fogmosás egyszerűen nem hagyja békén az étvágyukat. A Popular Science cikke a fogmosás és az étvágy közötti ok-okozati összefüggésekre keresi a választ. Miért van az, hogy vannak, akiknek hirtelen zabálhatnékja támad fogmosás után, míg mások rá se bírnak nézni a reggelijükre?

shutterstock 115161562

Nem mindegy, mikor

A témával kapcsolatban megszólaltatott dietetikus, Leslie Bonci szerint nincs rá bizonyíték, hogy a fogmosás bármilyen hatással lenne az étvágyat kontrolláló hormonok működésére, van azonban néhány olyan fogmosással kapcsolatos tényező, ami az étvágyunkat is befolyásolhatja.

Bonci szerint arról lehet szó, hogy fogat mosni általában rögtön felkelés után, vagy ellenkezőleg, nem sokkal lefekvés előtt szoktak az emberek. Akik a reggeli fogtisztítás abszolválása után nem sokkal szoktak reggelizni, azoknak az agya előbb-utóbb megszokja a dolgot, és megjegyzi, hogy a mosás után nem sokkal jön az etetés is. Akik rendszeresen nassolnának fogmosás után, inkább ezt a folyamatot kapcsolják össze a fogpucolással. Az étvágytalanok esetében ezzel szemben az esti fogmosással, és a nap lezárásával való asszociációk az erősebbek, ezért lehet az, hogy a más időpontokban megejtett fogmosások esetében sem kívánják az ételt.  

Ízek és ízlelőbimbók

Persze nem ez az egyetlen dolog, ami meghatározhatja, bevágunk-e még néhány kanál jégkrémet lefekvés előtt. Bonci szerint a fogkrémek íze is faktor lehet. A mentolos ízeket sokan az étkezések végét jelző rágóval kapcsolják össze, az édesebb ízeknek pedig étvágygerjesztő hatásuk is lehet. Ráadásul a fogpasztákban található anyagok, például a nátrium-lauril-szulfát, ami a megfelelő habzóhatásért felel, az ízlelő bimbók működésére is hatással vannak. Ez az anyag például elnyomja az édes ízeket érzékelő receptorokat, és felerősíti a keserű ízeket érzékelőket. Ezért van olyan furcsa íze bizonyos dolgoknak fogmosás után, ami máris elég lehet ahhoz, hogy várjunk még egy kicsit azzal a sütivel.

Ha letennéd a fehér csokit

Nehéz tehát pontosan meghatározni, pontosan mi az oka annak, ha valaki rendszeresen farkaséhes, vagy épp étvágytalan lesz fogmosás után, a fent említett tényezők állítgatásával azonban talán kimászhat a slamasztikából, aki olyan ördögi körbe keveredett, hogy nem képes ellenállni egy kis fogmosás utáni chipsnek vagy fehér csokinak. Ami után újra fogat kell mosni. Ami után nem lehet nem enni egy kis csokit. Hogy aztán megint fogat kelljen mosni…

Mustra