Folpack helyett méhviaszos pamut: menő vagy ciki?

Az új csomagolóanyag létrehozásával a műanyagok száműzése volt a cél. A Bee's Wrap fenntartható, környezetkímélő megoldás lehet, kérdés persze, a valóságban mennyire praktikus a használata.

Belegondoltál már, mennyi műanyag fóliát és zacskót használsz el a konyhában? Elég sokat, ha magunkból indulunk ki. Szendvicsek a gyerekeknek, fél citrom, maradék kenyér és pékáru, felvágott alma és így tovább.

A vermonti Sarah Koeck nem csak elgondolkozott ezen, de elege is lett belőle. Így született meg találmánya a Bee's Wrap. Sarah egy olyan csomagolóanyagot akart előállítani, ami helyettesítheti a műanyag csomagolásokat és tárolóeszközöket a konyhájában.

A környezetvédelem, és a családtagok által óhatatlanul elfogyasztott műanyag fejadagok csökkentésére érdekében megszületett tehát a Bee’s Wrap. Alapját organikus pamut adja, amit méhviasz, jojoba olaj, és fagyanta keverékével kezelnek. Az így kapott, különböző méretben elérhető lapok a leírás szerint antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, enyhe mosószer és hideg víz segítségével bármikor megtisztíthatóak és körülbelül egy év folyamatos használatra alkalmasak.

A viaszt a kéz melege megolvasztja, így a lapokat könnyű megformázni, ha pedig kihűlt, sokáig megtartja formáját, így gyakorlatilag bármilyen formában rögzíthető, bármi belecsomagolható. 

Sarah eleinte saját kezűleg kent be minden egyes lapot, de azóta gépesítette az eljárást, pedig igazi kézműves manufaktúraként a hippik mellett a ludditák kegyeire is sikerrel pályázhatott volna.

A Bee’s Wrap persze nem csak a batikolt ruhák szerelmeseit veszi célba, a kezdeményezés bárkinek szimpatikus lehet, aki megunta, hogy egy-egy sajtdarabot, fél szendvicset, vagy uborkadarabot kizárólag műanyag köntösben tárolhat a hűtőjében. De talán még ennél is jobban szól azoknak, aki naponta csomagolják a fejenként több szendvicset egy-két-három-sok gyereknek, és közben elgondolkoznak rajta, biztos ez a legjobb megoldás?

Bennünk egyetlen kérdés merült fel, mi történik a méhviaszos bevonattal nagy melegben? 

Ti mit gondoltok, menő vagy ciki ruhába burkolni a sajtot?

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek