Akár egyedi szőnyeget is készíthet saját kezűleg

Zanza!

Szeretne egy különleges szőnyeget, de már látja, hogy ezeknek az ára olyan magas, hogy csak ábrándozhat róla? Nagy mázlija van, hiszen virágkorát éli a DIY mozgalom, és bizony a szőnyegkészítés is szerepel a palettán. Összeszedtünk önnek néhány érdekes, és valóban egyedi szőnyegötletet.

Kezdésnek

Mivel a szőnyegek készítése elég időigényes, így a kezdeti sikerélmény miatt jobb egy egyszerű (és főleg gyorsan elkészülő) darabbal érdemes kezdeni. Ehhez szüksége lesz vastagabb kötélre, egy vastagabb anyagdarabra, és némi erős ragasztóra. A kötelet tekerje fel csigavonalban, ragasztózza be a felületét, nyomja rá az anyagot, hagyja megszáradni, majd körben vágja le róla a felesleget. Fordítsa meg, és máris kész a mutatós lábtörlő.

[PINTEREST] 5853c5ade95d3

Fürdőszobába

A régi törölközőket nem kell kidobálni, csak egyenletes csíkokra vagdalni. Ezeket a csíkokat varrja össze a végüknél, hogy jó hosszú szalagokat kapjon; háromra lesz szüksége belőlük. Ezután egyszerű parkettafonással fonja össze a csíkokat, de jó szorosan, hogy később, használat közben ne csússzanak szét. A fonás két végét erősen varrja össze, hogy jól tartson. A melósabb rész még csak ezután jön, mert fel kell tekerni csigavonalban a fonatot, és folyamatosan összeölteni az íveket. Nagyon nem kell túlzásba vinni a varrást, de azért 2-4 centinként érdemes egyszer ölteni, hogy jó legyen a szőnyeg tartása. Mivel a saját fürdőszobájához illő törölközőiből készült, így sem a színharmóniával, sem a nedvszívással sem lesz gond.

Még mindig a fürdőszobába

Ha nincs kedve fonogatni, akkor az előzőben leír módszerrel felhasogatott törölközőkből készített csíkokat szépen tekergesse kis csigákkal, és pár öltéssel rögzítse. Készítsen jó néhány csigácskát, majd ha elégnek ítéli a mennyiséget, kezdje egymás mellé rendezgetni őket és így összeöltögetni, minden csigához varrja hozzá a mellette lévőket. Ez azért is lesz különösen jópofa, mert így olyan alakra készítheti a szőnyegét, amilyenre csak szeretné.

A gömböc

Ha sikeresen túlesett a kezdeteken, jöhetnek a nehezebb, vagy csak időigényesebb darabok. A gömböcös szőnyeghez nemezgolyócskákat kell készítenie, amihez nemezanyagra és némi türelemre lesz szüksége. De megéri! A kész, színes golyókat egy nagy tű segítségével egy duplán szedett, erős hímzőfonalra fűzze fel. Ha kész a kígyó, innen már ismerős lesz: tekerje fel csigavonalban, és rögzítse egymáshoz is a kis golyókat.

[PINTEREST] 5853c5e3796a3

A borzas

A nemezgolyóknál talán egy fokkal egyszerűbb, ha fonallal dolgozik. Először is készítsen pomponokat: a szálat tekerje fel két ujjára, amennyiszer csak tudja, a két ujja között erősen kösse össze a feltekert anyagot, így egy 8-alakot kap (de az elkötő fonalra hagyjon rá jócskán!). A két ujjára hurkolt oldalt vágja szét, így elkészült a pompon. Ezekből jó néhány darabra lesz szüksége, de a készítésük nem nehéz, miközben a két ünnep közti nihilben ledarál valami jó sorozatot, simán legyártható a kellő mennyiség. Ezután szüksége lesz még egy műanyag hálóra (akár egy puhább kerítésháló is lehet), amihez a ráhagyott fonalvégekkel hozzá kell kötöznie a pomponokat, hogy egy tömött szőnyeget adjanak.

A divatos

A már említett háló egy másfajta szőnyeghez is ideális. Ehhez a régi pólókra lesz szükség, amik amúgy mennének porrongynak. Vágja őket csíkokra, majd ezeket darabolja nagyjából 10 centis darabokra. A háló rácsain fűzögesse át és csomózza oda jó erősen a pólódarabokat, bár ellesz vele egy darabig, de mutatós lesz a végeredmény.

Blogmustra