Mi már tudjuk, mit vesz karácsonyra

AZ előzetes előrejelzések szerint idén a nagyméretű okos TV, az okostelefonok és az egyre nagyobb tudású drónok lesznek a karácsony slágerei, legalábbis ezt jósolják az Edigitalnál. Egyre többen keresnek okosórát, fitneszpántot és wifis kamerát is. 

Sokáig reptethető drónok

Igaz, nem számítanak újdonságnak a drónok, tavaly mi is teszteltünk néhány egyszerűbb darabot, de idén úgy tűnik, hogy nőtt a kereslet a nagyobb tudású, drágább modellek iránt. Ezek abban különböznek olcsóbb, alapfunkciós társaiktól, hogy hosszabb repülési időt kínálnak, és jobb minőségben lehet velük videót rögzíteni. A legnépszerűbb termékeknek számító Parrot cég drónjai 100 ezer forint körüli, a DJI drónjai pedig 270 ezer forint körüli átlagáron találtak gazdára az idén.

Nagyobb képernyő

Idén a vásárlók több mint felének nagyképernyős, vagyis 40 és 50 col közötti méretű lapostévére esett a választása, a kisebb tévékészülékek folyamatosan visszaszorulnak, vélhetően ez a tendencia a karácsony közeledtével is megmarad. A legtöbb vevő egyelőre a full HD-felbontású készülékeket keresi, a négyszer nagyobb, ultra-HD-s tévék csupán az eladások 15%-át teszik ki, míg az okostévék részesedése már 40%-os az eladásokból.

GettyImages-93446410
Tom Pennington / Getty Images Hungary

Androidos mobil

Az  eladási statisztikákból egyértelműen kiderül, hogy itthon az androidos okostelefonok a kelendők, a vásárlók közel 85%-a választ ilyen készüléket. A népszerűségi lista második helyén már az iPhone-ok állnak közel 10%-os aránnyal, míg a windowsos készülékek egyre inkább eltűnnek – hiszen a Microsoftnál háttérbe szorult a saját mobilplatform fejlesztése – ezért részesedésük mostanra alig több mint 5%.

Mindentudó kütyük

Sokan választják az  olcsó fitneszpántokat, amelyek lépésszámlálásra, az alvásciklus monitorozására és pulzusmérésre alkalmasak, miközben húszezer forint alatti áron hazavihetők. Az okosórákat ennél több mindenre is lehet használni: például jelzik az okostelefonon bejövő hívásokat, üzeneteket, illetve a készülék elővétele nélkül lehet irányítani róluk például a zenelejátszást. Az okosórák közül idén eddig az 50 ezer forintnál olcsóbb típusokat vásárolták a legtöbben.

Néhány tipp, ha nincs ötlete, vagy szeretteinek már mindene megvan

Az eladási adatok alapján arra lehet számítani, hogy sokan kapnak majd ajándékba bluetooth-hangszórókat karácsonyra. Ezek már tavaly is rendkívül jól fogytak, az idén azonban a jobb hangzást biztosító prémium modellek jóval népszerűbbé váltak. Nagyon népszerűek az otthonokba szánt okoseszközök közül a wifis biztonsági kamerák is, amelyek segítségével számítógépről vagy okostelefonról bármikor megnézhetjük, minden rendben van-e otthon, vagy éppen ellenőrizheti miben mesterkedik a macska. Idén már húszezer forint alatti áron elérhető márkás, éjjellátó funkcióval bíró kamera is.

156874652
Allison Joyce / Getty Images Hungary
Oszd meg másokkal is!
Mustra