Túlélik az egzotikus gyümölcsök a kertben?

A mediterrán, vagy éppen trópusi gyümölcsökkel a legtöbben a boltok polcain találkozhatunk. A kertek tulajdonosai azonban sokszor álmodoznak arról, hogy egyszer nemesítenek majd egy olyan déli gyümölcsöt is, melyet a szabadban nevelhetnek.

Citrom, mandarin és sárkánygyümölcs

Természetesen azoknak is van lehetősége egzotikus gyümölcsöket nevelni, akiknek nincsen kertje. Illetve esélye eddig csak nekik volt, mivel ezek a növények nem bírják a fagyokat, így tartásuk csak cserépben képzelhető el. Amikor jön a rosszabb idő, és beköszöntenek a fagyok, akkor ezek a gyümölcsök a lépcsőházakban telelnek, hiszen az alacsonyabb hőmérsékletre szükségük van, ám a hazai teleket nem bírják ki.

Ettől még persze akár az Ön otthonát is díszítheti kisebb fának nevelt citrom, vagy akár Pitaja, vagy sárkánygyümölcs, mely egyes oszlopkaktuszok termése. Ha jól tartja ezeket a növényeket, akkor még a szüret sem elképzelhetetlen, így a beltéri kertek különleges díszei lehetnek.

93912270

Odakint esélytelenek?

Az egzotikus növények rendszerint nincsenek hozzászokva a hideg telekhez. Természetesen kiültetheti őket, és a nyarat valószínűleg élvezni is fogják, ám a fagyok beköszönte ezeknek a növényeknek a végét jelenti, hiszen nem képesek életben maradni a mínuszokban.

Ez az állítás igaz lehetett évekkel ezelőtt, ma már azonban, ha szeretne, akkor találhat olyan egzotikus gyümölcsöket, melyek a kertben is átvészelik a telet. Ilyen többek között a télálló füge is. Ez a gyümölcs ráadásul a Balaton környékén is megtalálható, sőt, be is érik, ám azok, akik nem élvezhették az itteni nyaralók nyújtotta kényelmet, eddig kénytelenek voltak lemondani erről a finomságról.

„A télálló füge hazája Ázsia, de meghonosodott a Földközi-tenger vidékén is. Bokrosodó jól metszhető, formálható fa. Dekoratív leveleivel díszít, amiktől azonban a tél beálltával megválik. Déli, védett, napos, fekvésbe ültesse, így kellő „hő összeg” és napfény mellett akár évente kétszer is terem. Termései nagyok, 6-10cm-esek, melyek beéréskor lilás pirosak. Talajra különösebben nem igényes, de tápanyagban és vízben gazdag környezetben bővebben szüretelheti a fügéket. Rendszeres metszéssel, folyamatos termésre serkentheti a fát.” – mondja Megyeri Csaba, az Egzotikus Kert Kft tulajdonosa.

130104161
Ana Del Castillo / Europress / Getty

Citromot és banánt a kertbe!

Ha igazán egzotikus kertet szeretne, akkor olyan növényeket válasszon, amikkel nem igazán találkozhat vadon hazánkban. Ilyen a citrom is, melynek télálló verziója tökéletes dísze lesz kertjének, ráadásul sövénynek is ideális.

„A bokrosodó, apró /3-4cm/ termésű dekoratív növény szintén túléli a telet. Lombhullató, de télen is szép látvány, mivel erős töviseivel díszít. Tökéletes „kerítés sövény” itthon is annak ellenére, hogy Észak - Kína, és Japán az eredeti élőhelye. Virágai tavasszal nyílnak, a gyümölcsök először zöldek, ám őszre besárgulnak. Fagytűrése -25°C, napfényt, és jó vízelvezetésű talajt igényel, akkor fejlődik igazán szépen.” – mondja a szakértő.

Az egzotikus kertek egyik legdekoratívabb dísze a banánfa, mely hatalmas leveleivel nem mindennapi látványt nyújt. Szerencsére ma már tarthat ilyen növényt cserépben is, de ha szeretné, akkor ki is ültetheti a télálló verziót.

200387975-001
Sami Sarkis / Europress / Getty

„Megtévesztő lehet a kifejezés, hogy télálló, mivel ez a növény télen speciális védelmet igényel. Gyorsan növekvő, víz- és tápanyag-igényes, mely szélvédett déli, napos fekvésben érzi jól magát. Hazánkban kertben termést nem nevel, mivel ahhoz fagymentes tél szükséges. Késő ősszel első fagyok megjelenésekor a növényt vágja vissza akár a föld felszínéig, de lehet némi törzs részt is meghagyni. A növényt vegye körbe kerítéssel fél méter magasságig (törzs részt megtartó visszametszésnél magasabb takarással), és ide helyezze a takaró közeget, mely lehet száraz fűrészpor, vagy akár lomb is, melyet mindenképpen szárazon kell tartania. Tavasszal megfelelő hő összeg mellett gyorsan növekedésnek indul, a nyárra akár 4 méteres növényteleppé is fejődik. Fagytűrése -20°C, de ez csak megfelelő takarás mellett igaz!”- teszi hozzá a szakértő.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek