Egy padlásszoba lehet nagyon is kényelmes!

Divatos és egyedi tereket lehet létrehozni, ha az ember hajlandó egy kicsit tenni is értük. Ez különösen igaz a padlásterekre, hiszen egyedi adottságaik mindenképpen egyedi megoldásokat igényelnek. A beépítés után a bútorozás, vagy éppen a felújítás ugyanúgy igényli, hogy előbb alaposan gondoljuk végig a lépéseket.

Testre szabott lehetőségek

A padlásterek, tetőterek kialakítása minden esetben kompromisszumokat követel. Ideális esetben vannak olyan falai is, melyek valamennyi függőleges felületet is adnak, és csak valamivel feljebb kell a tető dőlésszögével is számolni. Ilyenkor a berendező dolga valamivel egyszerűbb, hiszen nem kell asztaloshoz fordulnia, mindössze alacsonyabb, komódszerű bútorokkal berendezkedni. Elképzelhető, hogy a nagyobb daraboknak is lehet azért némi ügyeskedéssel helyet találni, de ha nagyon nem sikerül, egyszerűen más, nem dőlt falú helyiségben kell elhelyezni őket. De a ruhatárolásra tökéletesen alkalmas ez a magasság, hiszen a valóban hosszú ruhákon és kabátokon kívül gyakorlatilag mindennek lesz helye. 

shutterstock 337898696

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a nem függőleges falfelületeket ki kell hagyni a számításból. A tévékészüléket például nem dőlt felületekre is fel lehet szereni, a dolog nyitja csak annyi, hogy a ferde falat alkalmassá kell tenni a teherviselésre. Ezt osb lapokkal tehetjük meg, melyeket a gipszkartonok alatt tudunk elhelyezni. Jó megoldás lehet még a gerenda is, hiszen ez teherviselésre lett kitalálva. Azonban itt figyelni kell arra, hogy a behajtott csavarok és szögek ne gyengítsék meg a fát.

És ha egyáltalán nincsenek függőleges falak?

Abban az esetben, ha egyáltalán nem áll rendelkezésére használható függőleges falfelület, egy kicsit kreatívabbnak kell lennie. Ilyenkor egy jó asztalos sok gondját megoldhatja, bár mindannyian tudjuk, ez nem túl olcsó. A piacon azonban sajnos nem fog találni olyan szekrényeket és tárolókat, amik alkalmasak lennének a háromszög alakú tér kitöltésére, és pont az ön tetőterének dőlésszögébe illenek. Ha pedig nem testre szabott bútorokkal dolgozik, akkor rengeteg helyet pazarolhat el.

A falfelület kihasználása itt már jóval bajosabb, hiszen a teljes terjedelmükben ferde falak kizárják az állószekrények lehetőségét. Polcokkal sem igazán számolhat, mert ha a hagyományos mélységűeket alkalmazza, akkor szinte semmit nem tud majd rájuk pakolni, miközben mögöttük rengeteg holttér (és pormacska-tenyészhely) marad, a szélesebb megoldások pedig zavaróan belógnak majd a hasznos térbe.

„Egy tetőtéri helyiség berendezése sosem egyszerű feladat. A kereskedelemben kapható termékeket ritkán lehet az ilyen jellegű lakásokban, szobákban jól felhasználni. Ez tipikusan az az élettér, ahol érdemes tervezőt megkeresni a legoptimálisabb kialakítás érdekében. Illetve a tetősíkok által határolt helyiségben szinte kivétel nélkül egyedi, asztalos által gyártott bútorokra van szükség ahhoz, hogy elegendő és jól használható tároló helyet tudjunk elhelyezni, úgy, hogy közben a lakótér is tágas maradjon” – mondja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Térérzet növelése

De mit tudunk tenni mégis, hogy minél tágasabbnak tűnjön a tér? Az, hogy a falfelületek befelé dőlnek, a tetőtében sajnos a térérzetet is csökkenti – de ez ellen szerencsére léteznek trükkök. Hogy kiküszöbölhesse a klausztrofóbiás érzést, először is törekedjen arra, hogy minél több ablak legyen a térben, ezzel rengeteg természetes fény jut majd be, ráadásul az ablakok segítségével a külvilág is beköltözik majd a szobába.

Azt tudjuk, hogy a teret más esetekben tükrökkel remekül lehet növelni, ez azonban itt a ferde felületek miatt szintén nem fog működni. A lényeg az lenne, hogy a tükörben "folytatódjon" a szoba tere, növelve ezzel a tágasság érzetét, egy dőlt felületen azonban a tükrök legfeljebb a fény mennyiségét képesek növelni, a térérzetet nem, hiszen csak a padló fog látszani bennük.

A színekkel azonban itt is jól lehet játszani. A fehér és a világos árnyalatok – bár lehet, hogy nem a legpraktikusabbak – a térérzet növelésére kifejezetten alkalmasak. A fehér falak és a semleges színű bútorok, a homok árnyalatai, a pasztellszínek közül a világosak mind nyugtatják a szemet, nagyobbnak mutatják a teret, és a kiegészítőket, bútorokat is könnyebb hozzájuk igazítani.

shutterstock 115881964
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek