Sajnos hiába használ Manna Szappant, továbbra is ekcémás marad

A Gazdasági Versenyhivatal ötmillió forintra bírságolta a Manna Natúr Kozmetikum Kft.-t, amiért megalapozatlan gyógy- és egészséghatásokkal reklámozta a szépségápolási termékeit 2013 júliusától 2014 októberéig - olvasható a szervezet honlapján. Az összeget 30 napon belül be kell fizetnie a cégnek. Az eljárás 29 féle kozmetikumnak minősülő Manna terméket érintett, többek között szappanokat, fürdőgolyókat, szépségolajokat, illóolajokat.

manna
Fotó: manna.hu

Ezek közül külön kiemelték az EkcémaStop csomagban szereplő Extra szűz olívaolaj szappannal, Mézes kecsketejes szappannal és a COCO shea vajas szappannal kapcsolatos aggályos kereskedelmi gyakorlatot, amely során a cég a termékeknek megalapozatlan gyógyító hatásokat, bizonyítatlan egészségre vonatkozó kedvező hatásokat, és egyéb, bizonyítékokkal alá nem támasztott hatásokat tulajdonított. 

A GVH kiemelte: a piaci szereplőknek igazolniuk kell a kozmetikumoknál is az általuk közzétett állítások valóságtartalmát, főleg a különböző betegségek, egészségi problémák megelőzését, megoldását, tüneteik kezelését ígérő üzeneteknél. A hatóság tudományos megalapozottságot vár el a kozmetikumok gyógyhatásának bizonyításánál, a vállalkozásoknak már reklámjaik közzététele előtt kell rendelkezniük a bizonyítékokkal.

A GVH a bírság kiszabásakor a jogsértéssel érintett termékekből származó időszaki árbevételt vette alapul, de enyhítő körülményként értékelte, hogy a Manna az együttműködési szándéka jeleként módosította kereskedelmi gyakorlatát és bevezette a 100 százalékos pénzvisszafizetési garanciát.

Mustra