Tudta? Tapétának szánták a buborékfóliát, ez lett belőle!

A buborékfólia csodálatos dolog, hiszen nélküle nagy kihívás lenne a törékeny, sérülékeny tárgyak szállítása, és ha már nincs szükség rá, kevés jobb feszültséglevezető létezik a csomagolóanyag kis légpárnácskáinak szétpattintásánál. De ki volt az a zseni, aki kitalálta és hogyan jött rá, hogy az emberiségnek szüksége van rá? Nos, a buborékfóliának két atyja van: Alfred Fielding és Marc Chavannes, és egyikük sem gondolta volna, hogy találmányuk ilyen utat jár majd be.

A feltalálók ugyanis eredetileg textúrált, háromdimenziós tapétát szerettek volna gyártani, de fejlesztés közben történt egy kis baki. Fieldingék két zuhanyfüggönyt illesztettek össze, hogy elérjék a kívánt hatást, és kifejlesztettek egy gépet is, aminek a műanyag és papírból készült tapétát kellett volna előállítania, de a masina nem működött megfelelően, és a késztermék tele lett légbuborékokkal - állítja Joey Green, a Bubble Wrap Book egyik szerzője.

 "Nem nyugodtak bele a vereségbe, hanem kitalálták, hogyan lehet egy külön iparágat építi a termékre, vagyis az olyan csomagolóanyagra, ami tényleg megvédi a belehelyezett tárgyakat" - nyilatkozta a buborékfóliák gyárátásával foglalkozó Sealed Air cég szóvivője. Miután a feltalálók rájöttek, hogy a tapétabiznisznek annyi, úgy gondolták, hogy üvegházak szigeteléséhez használják majd a buborékfóliát, de ez sem vált be, és 1957-hez képest három évet kellett várni ahhoz, hogy megszülessen az ötlet, ami az igazi áttörést jelentette. Ez pedig egy marketinges, Frederick W. Bowers agyából pattant ki. Bowers ugyanis rájött, hogy a fólia tökéletes lenne az IBM új számítógépeinek szállításához, és az illetékeseket is sikerült meggyőzni, hogy légpárnás csomagolóanyagba tekerve valóban semmi baja nem esik majd az 1401-eseknek.

Röviden ennyi, és ennek már több mint 50 éve. Persze azóta kicsit modernizálták a gyártást. A mellékelt videón meg is nézheti, hogy a Sealed Airnél hogyan is készül mostanság a buborékfólia, a felvétel elején pedig bemutatják azt a gépet is, amivel Alfred Fielding és Marc Chavannes eredetileg tapétát akart készíteni. Természetesen nem véletlenül került ehhez a céghez a masina, hiszen maga Alfred Fielding volt az egyik társalapítója, és az angol Bubble Wrap márkanév ma is az ő tulajdonuk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek