Festékteszt: tényleg jól fed?

Melyik festék takar? És melyik nem büdös? Bírja a dörzsölést? És a vizet? Környezetbarát? Megannyi kínzó kérdés, amikre az ember általában csak későn tudja meg a választ. A szakboltok egy része elkötelezett bizonyos márka mellett, a barkácsáruházakban pedig nehéz találni hozzáértő eladót.

Ezért szereztünk pár ismert festéket, és  teszteltük natúr és erőteljes színnel lefestett falon is, azt vizsgálva, mennyire fed egy rétegben, mennyire bírja a dörzsölést, milyen felhordani és mennyire szépen terül el. Teljesen laikusként álltam neki a feladatnak, bármiféle festészeti képzettség nélkül. Az alap egyrészt egy koszos fehér terület volt, másrészt egy feketére festett rész, amivel azt szerettem volna tesztelni, hány réteg kell a biztos takaráshoz. Két dörzsálló és egy jól takaró festéket teszteltem a ház egy vállalhatatlan pontján. Ehhez bevetettem egy pohár céklalét és egy mosogatószivacsot is, hogy kiderüljön, átverés-e a dörzsállóság és a letörölhetőség. 

Dulux EasyCare: az atombiztos darab

A Dulux EasyCare új termékét agyonreklámozzák, a leírás szerint "az első, forradalmi víztaszító tulajdonságú beltéri falfesték, mely egyedülálló összetételének köszönhetően a falról lepereg a víz és a legtöbb folyékony szennyeződés, amelyek így nem hatolnak mélyen a bevonatba. Rendkívül ellenálló felületet hoz létre, amelyről gyerekjáték a kosz eltávolítása". Az 5 literes kiszerelés részben újrafelhasznált anyagokból készült, a műanyag fedél viszonylag könnyen nyitható és zárható. Maga a festék enyhén zselés állagú, tényleg nem folyik és csöpög. Egy rétegben felhordva nem az igazi, de kettőben szinte tökéletesen takar. Könnyen felhordható, és nagyon gyorsan szárad.

Mennyire fed? 4 pont

Mennyire bírja a dörzsölést? 5 pont

Milyen felhordani? 5 pont

Milyen a csomagálás, (kibontás, zárhatóság) 5 pont

Héra kolor prémium:  az ígérgető

A Héra kolor prémium matt festéke mosható és dörzsálló – legalábbis az ígéret szerint. A fémdoboz kinyitásával meggyűlt a bajom, atombiztosan van benne tárolva a festék, de a szétfeszegetés után nehéz visszazárni. Az enyhén folyó festéknek semmi szaga, ebben nagyon ügyesek voltak a vegyészek. Jól terül, akár egy rétegben is jól fed. Hamar szárad. Viszont a dörzsállósága csöppet sem meggyőző, a mosogatószivacsos teszen számomra megbukott, nagyjából 4-5 dörzsölés után jött le, bár feltehetően a " dörzsálló" szón nem ugyanazt érti a Trilak meg én. 

Mennyire fed? 5 pont

Mennyire bírja a dörzsölést? 3 pont

Milyen felhordani? 5 pont

Milyen a csomagálás, (kibontás, zárhatóság) 2 pont

Poli-Farbe Rio: a trenddiktáló márka

A Poli-Farbe Rio kollekciójából választottam egy ütős sárgát (ez az egyetlen cég, amelyiknél lehet kapni egy deciliteres színmintákat, ami szerintem zseniális ötlet), mely az ígéret szerint egy rétegben is takar. Haha, gondoltam, a fehéren könnyű dolga lesz, de mit csinál a feketén? A sárga festék meglehetősen jól vizsgázott - ahogy ez a fotókon is látszik, és nagyon jó a termék konzisztenciája, és nem volt szaga sem. A céklateszten megbukott, de ez csak szorgalmi feladat volt számára.

Mennyire fed? 5 pont

Mennyire bírja a dörzsölést? 3 pont

Milyen felhordani? 5 pont

Milyen a csomagálás, (kibontás, zárhatóság) 5 pont

festék kiadósság ár (2,5l)  ár/nm 
Dulux Easycare 16nm/liter  4990,-  312.-
Poli-Farbe Platinum 15-20nm/l  4350,-   217.-
Héra Prémium matt   12-14/liter   3999,-  285.-
Oszd meg másokkal is!
Mustra