Siófok lett a legdrágább belföldi nyaralóhely

A Szállás.hu legújabb statisztikáiból kiderül, hogy melyek a legdrágább nyaralóhelyek, melyek a legkeresettebbek és mire keres rá a legtöbb magyar ha a külföldi nyaralását tervezi. A becsléseikből az is kiderült, hogy nagyjából 10 százalékkal emelkedett a belföldi turizmus, a SZÉP-kártyák pedig 12 százalékkal gyakrabban kerültek elő. 

A Szallas.hu ügyvezetője szerint az emberek egyre szívesebben töltik a szabadidejüket hazai környezetben. Szigetvári József arról is beszélt, hogy sokan akár egyetlen hétvégére is elutaznak, ilyenkor pedig nagyon is számít mennyire van messze az úti cél. Sokan pedig egyre kevésbé mernek olyan külföldi nyaralóhelyekre utazni, amelyek korábban népszerűek voltak, most viszont ne, érzik magukat biztonságban.  

A tavaszi kirándulások helyszínéül a legtöbben inkább Lengyelországot, Romániát és Csehországot választották. A nyári pihenések alkalmával is a biztonságosabbnak ítélt, környező tengerparti országokra voksolnak a portál látogatói. A következő negyedévben a külföldi foglalások tekintetében egyértelmű Horvátország fölénye: a top 10-es településlistán 7 helyet dél-keleti szomszédunk tengerparti nyaralóhelyei foglalnak el, a legnépszerűbb úti cél Vir az üdülők körében.

Drágul a hazai nyaralás

Az idei második negyedévben a legnépszerűbb település Budapest helyett Siófok volt, míg a dobogó 3. helyén Hajdúszoboszló végzett. Siófok a nyári szállásfoglalások alapján az elkövetkezendő hónapokban is megtartja első helyét, míg a 2. és 3. helyre Hajdúszoboszló és Balatonfüred érkezik meg. A legnépszerűbb nyaralóhelyeken az átlagárak is ennek megfelelően alakulnak. Bármely szálláshely-kategóriáról is esik szó, egy-egy éjszakáért a legtöbbet  Siófokon kérnek, a második , Hajdúszoboszló, amit Balatonfüred követ, majd Zamárdiban és Balatonlellén kell fizetni a legtöbbet a vendégeknek. „Az évek óta folyamatosan bővülő turisztikai piac kapcsán az év elején még 4-5 százalékos áremelkedést vártunk, de a foglalások értéke ennél nagyobb mértékben nőtt. Részben a piacbővülés miatt, részben pedig a hotelek népszerűségének növekedése okán az átlagos foglalási érték jelentősen, több mint 40 százalékkal nőtt 2016 második negyedévében, így meghaladta az 50 ezer forintot is” – tette hozzá a Szallas.hu vezetője.

shutterstock 187564577
Fotó: Shutterstock

Az igénybe vett szálláshelytípusok tekintetében az előző három hónap egyértelmű nyertesei az apartmanok, minden 4. foglalás ide szólt. Ha azonban a bővülés szempontjából vizsgálták a kérdést, akkor a hotelek népszerűsége nőtt a legnagyobb mértékben az előző év hasonló időszakához képest. Közülük is leginkább a 2 csillagos, illetve a 4-5 csillagos szállodák örülhettek, előbbi megduplázta, míg utóbbi kategória 11 százalékkal növelte vendégei számát. A fentieknek is köszönhető, hogy a kisebb értékű, 50 ezer forint alatti foglalások 10 százalékot estek vissza, míg minden más árkategóriában bővülést mértek. Akadt példa extrém számlákra is: a legdrágább foglalás végére három nullával több került, mint a legolcsóbbnál. A legmagasabb összeg esetében közel 1,4 millióról szólt a számla, míg a legolcsóbb cech kifizetésekor 1420 forintot kellett a recepción hagyni.

Népszerű a SZÉP-kártya 

A megelőző 3 hónapban minden 5. belföldi szállást SZÉP-kártyával fizettek ki a magyarok, ami a tavalyi negyedévhez képest 12 százalékos növekedést jelent. Nemcsak a darabszám, de az átlagár is nőtt, mintegy 2,3 százalékkal, amely így elérte az 58 337 forintot. A SZÉP-kártyával fizetők átlagosan 15 százalékkal költöttek többet szállásra. 

A belföldi kirándulási szokások átalakulását jelzi, hogy az előző negyedévben további 5 százalékkal bővült az 1 éjszakás kiruccanások aránya. A leggyakoribbak azonban még mindig a hosszú hétvégi pihenések, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt negyedév legtelítettebb napja a pünkösdi hosszú hétvége első éjszakája volt a szálláshelyeken.

A 10 legnépszerűbb hazai település a második negyedévben

(Zárójelben a tavalyi év azonos időszakának helyezései.)

 1. Siófok (2.)
 2. Budapest (1.)
 3. Hajdúszoboszló (6.)
 4. Eger (3.)
 5. Balatonfüred (4.)
 6. Gyula (8.)
 7. Szeged (7.)
 8. Balatonlelle (-)
 9. Pécs (5.)
 10. Miskolctapolca (10.)

A 10 legnépszerűbb külföldi település a második negyedévben

 1. Krakkó (Lengyelország)
 2. Szováta (Románia)
 3. Zakopane (Lengyelország)
 4. Torockó (Románia)
 5. Parajd (Románia)
 6. Crikvenica (Horvátország)
 7. Kolozsvár (Románia)
 8. Prága (Csehország)
 9. Medulin (Horvátország)
 10. Gyergyószentmiklós (Románia)

Az előfoglalások alapján a következő 3 hónap 10 legnépszerűbb külföldi települése

 1. Vir (Horvátország)
 2. Medulin (Horvátország)
 3. Crikvenica (Horvátország)
 4. Szováta (Románia)
 5. Zadar (Horvátország)
 6. Rab (Horvátország)
 7. Omiš (Horvátország)
 8. Pula (Horvátország)
 9. Parajd (Románia)
 10. Zakopane (Lengyelország)
Untitled-2
Fotó: Shutterstock
Blogmustra