Ezek a legjobb gyerekfogkrémek

Tudtad, hogy a gyerekfogkrémek mellett léteznek junior változatok is? A német fogyasztóvédelmi magazin, a Stiftung Warentest (Test) ezeket a fogkrémeket vizsgálta abból a szempontból, mennyire védenek a fogszuvasodás ellen, tartalmaznak-e hozzáadott cinket, és hogy mennyi bennük a fluorid.

A lap 12 gyerek- és 17 juniorfogpasztát vizsgált meg, melyekből kettő egyáltalán nem tartalmazott fluoridot. Problémásnak találták a cinkmennyiséget 5 termék esetében, illetve kifogásolták, hogy a gyártók abszurd ígéreteket írnak a csomagolásra.

Gyerek- és juniorfogkrémek

A gyerekfogkrémeket 0-6 éves korig ajánlják. A német törvények 500 ppm fluoridot engednek meg, ez mindegyik fogkrémben megtalálható volt. A juniorfogkrémeket az első maradandó fogak megjelenésétől javasolják, főleg olyan gyerekek számára, akiknek a felnőtteknek való fogkrémek túl erőteljes ízvilágúak, és egyes esetekben nem tartalmaznak cinket. Maximális határérték 1500 ppm a fluoridra (ez vonatkozik a felnőtteknek készült fogkrémekre is). A tesztek során 1000 ppm alatt maradt a mennyiség.

shutterstock 201158897

A Weleda és a Lavera is bukott

17 termékből 13 véd megfelelően a szuvasodás ellen. Két termék (Putzi és Perlodent) viszont a nátrium-fluorid helyett nátrium-monofluorfoszfátot tartalmazott, amely kevésbé hatékony, mint a nátrium-fluorid. A Weleda és a Lavera pedig egyáltalán nem tartalmazott fluort, ezért rossz minősítést értek el a teszten (ez a két termék deklaráltan nem tartalmaz fluort – a szerk.). A juniorfogkrémek esetében a Müller Sensident Junior terméke tartalmazott kevesebb mint 1000 ppm fluort, amely kevésnek találtatott. Persze ez nem jelenti azt, hogy már az első maradandó fogak esetében váltani kéne, de nyugodtan lehet a szülők fogkrémét is használni, ha bejön az ízvilág, ráadásul ezek a fogkrémek olcsóbbak is, mint a gyerekeknek szóló változatok. 

Cink a fogkrémekben

A cinket gyakran azért teszik a fogkrémekbe és szájvizekbe, mert véd a fogkő, a szájszag és a fogínygyulladás ellen, ennek ellenére a német fogyasztóvédelmi szabályozás szerint a gyerekeknek szánt termékeknek nem szabadna tartalmaznia, ugyanis túl lehet adagolni. Ennek ellenére két gyártó termékében (Rewe és Rossmann) is cinkre bukkantak a tesztelők.

Sokba kerül a csillogás és az íz

A gyerekeknek szánt termékek gyakran jóval drágábbak, mint felnőtt változataik, ez igaz a fogkrémekre is. A Rossmann, a Lidl, a DM dupla olyan drágán kínálja a gyerekfogkrémeket, mint a felnőtt változatokat, míg a márkatermékek esetén (Signal, Theramed) akár több mint dupláját számolják fel. Kivétel az Elmex, ahol a gyerekfogkrém olcsóbb, mint a felnőtt változat.

Megtévesztő feliratok

Cukor nélkül – hirdeti a Lidl Dentalux fogkréme, csakúgy, mint a Putzi. Természetesen cukor egy fogkrémben sincs. „Azoszínezék-mentes” – írták rá a Kaufland fogkrémjére, és ez is biztosan igaz, ugyanis fogkrémek esetében nem is használhatóak ezek a színezékek. Hasonló a helyzet a „szilikon- és parabénmentes” Lavera fogkrémmel. Értelemszerűen semmi keresnivalója a két anyagnak a fogkrémekben. 

shutterstock 147615836

 Az eredmények

Kicsiknek szánt fogkrémek kapható minősítés Juniorfogkrémek kapható minősítés
Dontodent kids DM nagyon jó  Elmex Junior  boltok  nagyon jó
Elmex Kinder boltok nagyon jó  Dontodent junior  DM  nagyon jó
Signal tejfogakra     nagyon jó  Signal Junior Beyblade  boltok   nagyon jó
Signal Lillifee hercegnős    nagyon jó  Signal Junior Mia and Me  boltok  nagyon jó
Sensident gyerekfogkrém Müller nagyon jó  Odol-med3 Junior  boltok  jó
Odol-med3 mentolos     Theramed Junior  Müller  jó
Dentalux friss narancs Lidl  Sensident Junior foggél   Müller  közepes
Lavera eperrel és málnával  bioboltok elégtelen         
Weleda gyerekfogkrém bioboltok elégtelen         

Azok a gyerekfogkrémek, melyek csak jó eredményt értek el (Odol-med3, Dentalux) az ígéreteik miatt kaptak pontlevonást, illetve a Weleda és a Lavera amiatt, hogy nem tartalmaznak fluort. A juniorfogkrémek esetében az Odol-med3 azért kapott csak jó eredményt, mert az elszíneződések eltávolításában nem jár az élen, a Theramed esetén pedig a csomagolás és az ígérek sem voltak megfelelőek. A Sensident az alacsony fluortartalom (969) miatt kapott még negatív minősítést. 

Így motiváld a gyereked a fogmosásra

Rituálé 

Mossa a fogát rendszeresen. Teljesen mindegy, hogy alvás előtt, evés után vagy a mese előtt mossa a fogát a gyerek, a lényeg a rendszeresség. És magyarázd el neki mindig, miért is roppant fontos a fogmosás.

Idő

Használj időzítőt. Ez megmutatja, mennyi ideig kell mosni a fogat. Még jobb, ha veszel plakkjelző tablettát, ami megmutatja, hol kell még megmosnia a fogát. 

Jó példa

Mossanak együtt fogat, hogy a gyerek megtanulja a helyes módszert. Ha a gyereknek egyedül kell fogat mosnia, az nagyon lelombozó és unalmas tud lenni. 

Ellenőrzés

Egész addig kell besegíteni a fogmosásba, amíg egyedül is tökéletes lesz az eredmény. Ez sok gyerek esetében csak az általános iskola középtagozatán következik be.

Közös választás

A gyereket motiválja, ha ő választhatja ki, melyik fogkrémet vegyék meg – úgyis azt fogja, amin a legcukibb figurák vannak. Nyugodtan hagyja rá a fogkefe színének kiválasztását is.

Jutalom

A pszichológusok szerint érdemes teljesíthető célokat kitűzni a gyereke számára. Mondjuk, ha ötször megmossa úgy a fogát, hogy nem morog miatta, a kedvencét kaphatja reggelire. Fontos, hogy ne jutalmazzunk állandóan.

Dalok

A Youtube-on számos fogmosó dalocska található meg. Jó, általában nem művészi munkák, de valljuk be, a gyerekdalok ritkán azok. Ha meg a gyerek szereti, akkor mosson azokkal fogat, a zenei nevelés meg várhat.

Két perc helyett

Felejtsd el a két percet – és a második szabályt. Mossa addig a gyerek a fogát, míg mindegyik fogacska nem ragyog. Aztán állítsd be az időzítőt erre az időre, és mehet a verseny a következő fogmosásnál. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek