Az egyszobás kislakásban is lehet növelni a teret

Ismerős a helyzet, amikor a netet böngészve gyűjtöget ötleteket a saját lakásának berendezésére? Ez különösen igaz akkor, ha olyan nehéz feladattal találja szemben magát, mint amilyen egy egyszobás, aprócska lakás berendezése úgy, hogy a lehető legideálisabb térkihasználást érhesse el. Van azonban pár alapszabály, melyekkel egyszerűsíthető a kihívás.

Azt persze fontos jóelőre tisztázni, hogy minden ilyen feladat egyedi, tehát a talált ötleteket is úgy kell alakítani, továbbgondolni, hogy azok az adott lakáshoz illeszkedjenek.

Kép: Zsoltai Tünde
Kép: Zsoltai Tünde

Fény és világítás

Az interneten legnépszerűbb példaként keringő egyszobások jellemzően valóban egy légterű lakások, ám méretük akár 50-60 nm is lehet, ami már bőven hagy helyet a különböző, helyigényes megoldásoknak is. A hazai viszonyokra azonban sajnos nem ez a jellemző: az itthoni apró garzonok többnyire egy nagyobb lakás felosztásával jöttek létre, melynek eredményeként nemcsak valóban szűkösek, de a fénynek is igencsak híján vannak.

Ez utóbbin mással nem is nagyon lehet segíteni, csak mesterséges fényforrásokkal, és az életterek megfelelő elhelyezésével. Az ember ébren töltött idejének legnagyobb részét többnyire a lakáson kívül tölti. Ez csak hétvégente fordul meg, ilyenkor mindenki szeret otthon is lenni, olvasgatni, vendégeket hívni, közösen enni vagy beszélgetni. Ezt szinte minden esetben a nappaliban teszi, vagyis a fényt ide mindenképp érdemes tervezni. Az ablak közelében a dohányzóasztal és az ülőgarnitúra ideális helyen vannak, hiszen a természetes fényre itt van leginkább szükség. A hálórész vagy a konyhaszekrények ugyanakkor kerülhetnek az ablaktalan, sötétebb részekre, hiszen itt kevesebb időt tölt, és könnyebben világítható meg mesterséges fényforrásokkal.

Fényt akár tükrökkel is csempészhetünk a távolabbi szobarészekre, de a fürdőszoba is kaphat több fényt, ha a fal egy részét üvegtéglával rakja ki. Ezekkel a megoldásokkal valamennyit a villanyszámlán is lehet spórolni, és a lakás értékét is növelheti velük.

Gondolkodjon térben

Amikor berendezünk egy szobát, rendszerint síkban gondolkodunk. A padlóra helyezzük az ágyat, a foteleket, szekrényeket a falra pedig a polcokat. Ez rendben is van, de ha a helyzet megköveteli, nyugodtan ki is lehet lépni a síkból, ami a szoba közepét egyáltalán nem hasznosítja. Az egyszobásokban a legtöbbet alkalmazott megoldás a galériaágy, mely nem csak azért ideális, mert így intimebb környezetbe kerül a háló, hanem azért is, mert az ágy alapterülete kétszeresen is kihasználható.

„Az egyszobás lakásoknál, ha meghatározzuk a tér különböző funkcióit, máris előrébb vagyunk, hiszen sok helyet így spórolhatunk. Hasznos az ilyen lakásoknál, ha nem túl nagy és lehetőleg többfunkciós bútorokkal rendezzük be őket. Ha egy bútort, például könyvespolcot térbe állítunk, nemcsak két oldalról használhatjuk, de térelválasztóként is működhet, így jobban szeparálva a szoba különféle funkciójú tereit”- fűzi hozzá Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Kép: Zsoltai Tünde
Kép: Zsoltai Tünde

Területi felosztás

A lakás kialakításánál az is fontos szempont, hogy jól el lehessen határolni az egyes funkciókat egymástól. Ez rendszerint falakkal történik, de egy egyszobás lakás esetében épp erre nincs lehetőség. Itt az sem igazán jó megoldás, ha a hálórész, a nappali és a konyha más és más burkolatot kap, hiszen egy alapvetően kicsi teret ezzel erősen összenyom. A határoláshoz tehát más megoldásokhoz kell nyúlnia.

„Jó módszer ilyenkor, ha szintkülönbségeket hozunk létre, kiemelve a konyhát vagy nappalit, esetleg a hálórészt egy dobogós rendszerrel, mely alá akár tárolók is kerülhetnek. Ilyen esetben a kiemelt tér kaphat más burkolatot is, amire ráerősíthetünk, ha a megfelelően összeválogatott színekkel dolgozunk. Például a falat is más színűre festhetjük a kiemelt résznél, hiszen a megemeléssel nem zavaró a szemnek és még stílusos is a megjelenése. Ezeknél a lakásoknál érdemes ilyen rendszerekben gondolkozni, mivel jól elkülöníthetőek a különböző funkciók és praktikus a helykihasználás is. Ha nem szeretnénk a síkot megemelni, még mindig jó megoldás a különböző térelválasztók illetve a mobilis bútorok használata” – mondja a szakértő.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek