Válasszon ideális fényforrást!

A lakás egyik legfontosabb eleme a világítás, és persze nem csak azért, hogy este is tudjuk benne tájékozódni. A világítás egyik nagy előnye, hogy segítségével megteremthetjük az ideális munkakörülményeket, a tökéletes hangulatot, kiemelhetünk vagy elrejthetünk egyes részleteket. Ehhez azonban jól kell megválasztani a fényforrásokat is.

Kép: Szűcs Szandra / Design: Zsoltai Tünde
Kép: Szűcs Szandra / Design: Zsoltai Tünde

Spot

A spotlámpák ideje lassan leáldozóban van, hiszen elég erősen melegednek, míg a ledekkel ez kiküszöbölhető, nem is beszélve az energiahatékonyságról. A spotok mégis jó szolgálatot tettek, hiszen a célzott, pontos, erős megvilágításra nagyon sokáig használtuk őket. Az utódaik, a hasonló kialakítású, de led izzóval ellátott égők is ezt a funkciót töltik be.

Ideálisak lehetnek minden olyan helyen, ahol a világításnak erősnek és irányíthatónak kell lennie. Ezek a kis lámpák ugyanis jellemzően mozgatható foglalattal rendelkeznek, így billenthetőek a nekünk tetsző irányba.

Spotokat akkor is alkalmazhat, ha a világítást el szeretné rejteni. Kompakt méretüknek hála a gipszkarton álmennyezet, vagy éppen a bútorba épített szegély mögött is elférnek, fényük így is erős, ám a látványt már szinte egyáltalán nem befolyásolják, csupán a hangulatot teremtik meg a rejtett fényforrások.

Kép: Szűcs Szandra / Design: Zsoltai Tünde
Kép: Szűcs Szandra / Design: Zsoltai Tünde

Csillár

Ez a fajta függesztett mennyezeti világítás nagyon elegáns, figyelemfelhívó jelenség tud lenni, amit szerencsére nagyon jól lehet az ízlésünkre szabni. Ahhoz azonban tér kell, hogy a kiválasztott darab érvényesülhessen. A csillárokat jellemzően olyan szobákban alkalmazzuk, ahol megvan hozzájuk a tér, és ahol nem okoz gondot az sem, hogy a lelógó kialakítás miatt akár egy függesztett bútornak is elmenne, hiszen helyfoglalása vitathatatlan.

„Olyan enteriőrökbe érdemes csillárt elhelyezni ahol van helyük érvényesülni. Itt nem feltétlenül a szoba méretére kell gondolni, hiszen egy jól megválasztott csillár a helyiség dísze lehet. A kínálat igen széles, a klasszikustól a modern formákig így biztosan találunk igényünk és a helyiség stílusához megfelelőt. Csillárt leggyakrabban olyan központi helyekre teszünk ahol a fénybiztosítás mellett az esztétikát is növelnénk. A csillár alkalmazásával fókuszpontot adunk a térnek, hiszen a szobába lépve biztosan odavonzza a tekintetet. Anyagából, vagy a díszítés mennyiségéből kifolyólag azonban a felfüggesztésnél nagyon fontos odafigyelnünk a csillárok súlyára" – magyarázza Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Kép: Szűcs Szandra / Design: Zsoltai Tünde
Kép: Szűcs Szandra / Design: Zsoltai Tünde

Álló- és asztali lámpák

A lakás világítása persze nem teljes, ha csak spotok vannak a konyhában és csillár a nappaliban. A kiegészítő fényekkel lehet igazán megadni a tér valódi karakterét, vagy egy-egy terület funkcióját kiemelni. Az állólámpák és asztali lámpák, valamint természetesen a falikarok is stílusban illeszkedjenek a szoba többi eleméhez, de nem csak díszítésre szolgálnak. A funkciójuk legjobb kihasználása érdekében az olvasósarok, a dohányzóasztal, de még egy szép kép is kaphat külön világítást, ami persze hozzájárul a szoba teljes fénybe borításához is.

„Az általános mellett érdemes helyi világítást is választanunk. Ezeknél is számtalan megjelenés közül válogathatunk. Érdemes olyan helyeken kisebb, helyi fényforrást elhelyezni, ahol gyakran végzünk valamilyen tevékenységet. Fő szempont az ilyen világítás kiválasztásánál, hogy melyik helyiségben használjuk, illetve mit szeretnénk mellette csinálni. Az álló- vagy asztali lámpák,  falikarok egyformán kellő fényt nyújtanak olvasáshoz, tanuláshoz, egyéb tevékenységhez. Különbség ezek közt leginkább a megjelenésben, színhőmérsékletben, égők típusában, tartósságában van. Érdemes ezeket is megvizsgálni, hova milyet érdemes elhelyezni" - tanácsolja a szakértő.

Oszd meg másokkal is!
Mustra