Lazulhatunk kedvezményesen a budapesti termálfürdőkben?

Az egyik legjobb regenerálódási módszer (persze az alváson kívül), ha az ember úgy tud lazulni egy-két órát, hogy tényleg semmire nem kell figyelnie – távol tartja magát mindenféle elektromos kütyütől, és semmi mást nem csinál, csak átadja magát a pihenésnek. Mindezt persze még lehet tetézni, ha a nyugalomhoz kellemes szűrt fény, vízcsobogás és párás meleg szolgáltatja a hátteret, és igen, ilyenkor télen Budapesten mindezt így együtt leginkább egy kellemes fürdőben fogja megtalálni.  A Budapest fürdőváros szókapcsolat nem újkeletű, fürdőkből tehát nem is egy akad, kár, hogy ha éves bérletet váltana bármelyikükbe, annak ára vetekszik egy dél-amerikai körutazás árával (a Budapest Gyógyfürdői És Hévizei Zrt. (BGYH) honlapján tájékozódhat arról, hogy hol, mennyiért veheti igénybe ezeket a szolgáltatásokat. )

Sajnos az egyszeri belépés sem mondható olcsónak – pedig legalább hetente egyszer ajánlott lenne mindenkinek – és persze ingyen, tébé-támogatás igénybevételével volna az igazi, nem? Nos, azt sikerült kiderítenünk, hogy ez utóbbira van lehetőség (még ha sajnos nem is heti rendszerességgel), de pontosan mit is takar ez? És mit tud kezdeni az év többi hetén? 

Széchenyi fürdő
Széchenyi fürdőHuszti István / Index

Pár évvel ezelőtt hívta fel a figyelmemet egy külföldi ismerősöm a Budapest Kártyára, amely megvásárlásával kedvezményesen lehet (többek közt) pár fürdő szolgáltatásait is igénybe venni. Arra voltam kíváncsi, hogy ezen a kártyán kívül van-e más alternatíva, akár kártya, akár más formában a pénzmegtakarításra. 

Budapest Kártya

A Budapest Kártya egy városkártya, melynek megvásárlásával bizonyos turisztikai szolgáltatások ingyenesen vagy kedvezményesen vehetőek igénybe.
 
Fontosabb tudnivalók:
  • A Budapest Kártya egy felnőtt számára érvényes.
  • 24, 48 vagy 72 órás kártyák vannak.
  • Érvényes a tömegközlekedési járműveken: a BKV tömegközlekedési eszközeinek (busz, metró, villamos, trolibusz, Millenniumi Földalatti Vasút, HÉV, Fogaskerekű vasút, BKK-menetrend szerinti hajók) ingyenes használata Budapest közigazgatási határán belül, illetve a 200E buszjárat esetében a repülőtéri terminálokig.
  • Két ingyenes, gyalogos városnéző túra (Budán és Pesten) angol nyelvű vezetéssel – a túrák minden nap indulnak, Budán 10:30-kor, Pesten 14:00-kor, egyenként 2-2,5 órásak.
  • Ingyenes belépés a Lukács fürdőbe érvényességi időn belül egy alkalommal.
  • Ingyenes belépés múzeumokba érvényességi idő alatt egy alkalommal az állandó kiállításokra: Budapesti Történeti Múzeum, Aquincumi Múzeum, Kiscelli Múzeum, Új Budapest Galéria, Nemzeti Galéria, Vasarely Múzeum, Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum.
Szóval a Budapest Kártya ennyit tud, és valóban megéri az idelátogató külföldieknek, ha legalább egyszer elmennek a Lukácsba, és a kártya által nyújtott teljes kínálatot beiktatják a programjukba. Egyébként a Lukácsba a napi belépő (amivel a szaunákat is lehet használni és kabin is van hozzá) hétköznap 3900, hétvégén meg 4200 forint. Mivel a Budapest Kártya – a lejárati idejétől függetlenül – csak egyetlen alkalommal használható fel a fürdőben, csak emiatt teljesen fölösleges megvenni. 
 
   Ár Időszak Kedvezmény Ezekben a gyógyfürdőkben váltható be 1 alkalommal
Budapest kártya 4900 24 óra 100% Lukács fürdő
   7900 48 óra 100% Lukács fürdő
   9900 72 óra 100% Lukács fürdő
 
Gellért fürdő
Gellért fürdőHuszti István / Index

Zsigmondy Klubkártya

A Zsigmondy klubkártya 5000 forint és sokkal inkább megéri, mint az előző, ha szívesen áztatná magát egy gyógyfürdőben – akár havonta többször is –, ugyanis 50% kedvezménnyel vásárolható meg a 4 órás, szekrényes, napi fürdőbelépő. Egyetlen szépséghibája természetesen ennek is van: kizárólag a Széchenyi és a Gellért Fürdőkbe érvényes. 

Fontosabb tudnivalók:

  • Naptári évben naponta 1 alkalommal veheti igénybe a Széchenyi vagy a Gellért Gyógyfürdőt. A kedvezményes napi, szekrényes belépővel a fürdőben 4 órát tartózkodhat. A kártya által nyújtott kedvezmény más kedvezménnyel nem vonható össze.
  • Amennyiben a vendég a fürdőben 4 órán túl tartózkodik, túlfürdési díjat köteles fizetni. A túlfürdési díj mértéke a kedvezményes jegyár, illetve a hétvégi jegyár közötti különbség. 
  • A kártya fényképes, másra nem átruházható.
  • A kártya minden év december 21-éig érvényes, tehát érdemes év elején kiváltani, már csak azért is, mert 4 hetet(!) vesz igénybe az elkészítése.
  • Az idei évben a Zsigmondy Klubkártyát kiváltó vendégek részére egy, a Dandár fürdőbe való belépésre jogosító belépőt biztosítunk, mely 2016. december 31-ig érvényes.

Nyilván sokkal boldogabbak lennénk, ha több fürdőben is fel lehetne használni a Zsigmondy Klubkártyát. Reméljük, erre lesz lehetőség a jövőben. Ezt egyébként kizárólag egy helyen lehet kiváltani: a Budapest Gyógyfürdői És Hévizei Zrt. budapesti irodájában, a Népfürdő utca 38 szám alatt. 

   Ár Időszak Kedvezmény
Ezekben a gyógyfürdőkben váltható be napi egyszeri belépéssel
Zsigmondy Klubkártya 5000 1 év 50% Széchenyi és Gellért Gyógyfürdő

OEP-jegy

És sajna ennyire rövid a lista, máris itt a vége, de legalább a legjobb hírrel zárjuk a felsorolást: ha rendelkezik érvényes TAJ-kártyával, akkor a törvényi előírások szerint évente két gyógyfürdőkúrát vehet igénybe az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) támogatásával. Ez azt jelenti, hogy –amennyiben a szakorvos indokoltnak tartja –, akkor évente kétszer 15 alkalomra szóló kedvezményes gyógyfürdőkezelést is előírhat, és ezek közé tartozik a medencefürdő is. Szóval évente kétszer 15 alkalmas kúrára simán beutalhatja a háziorvosa, amit abszolút érdemes kihasználni. „Gyógyfürdő kezelések felírására reumatológus, ortopéd, fizioterápiás és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, valamint a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. nappali kórházi osztályain dolgozó szakorvosok jogosultak" – mondta el a Díványnak Kiss Dóra, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. marketing és ügyfélszolgálati osztályvezetője. Ezekben az OEP-pel szerződésben álló fürdőkben váltható be a kedvezmény, de mivel a belépőik ára nem egységes, így azt nehéz lenne felsorolni, hogy hol mennyibe kerül a támogatással igénybe vehető jegy ára, de általában a teljes árú belépő árának a 20-50 százaléka. 

Rudas gyógyfürdő
Rudas gyógyfürdőBarakonyi Szabolcs / Index

Fontosabb tudnivalók:

  • A gyógyászati ellátásokat a biztosítottak és az egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek az egészségbiztosítás keretében, a járóbeteg-szakellátás során, az ellátás árához nyújtott támogatással vehetik igénybe. 
  • Az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető gyógyászati ellátásokat csak szakorvos rendelheti, azonban magánrendelésen még a szakorvos sem rendelhet társadalombiztosítási támogatással kiszolgált gyógyfürdőkezelést. Továbbá az a szakorvos sem rendelhet gyógyászati ellátást, aki kizárólag az ún. pro familia – gyógyító tevékenységet nem folytat, de családi – körben jogosult rendelésre. 
  • Az 5/2004. EüM rendelet 5. számú melléklete határozza meg, hogy az egyes fürdőgyógyászati ellátások mely betegségekre rendelhetők egészségbiztosítási támogatás mellett.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek